У Британії вперше розробили механізм покарання депутатів за неналежну поведінку

П'ятниця, 18 листопада 2022, 20:23

Керівництво Палати громад Великої Британії пропонує вперше надати їй повноваження для покарання депутатів, яких звинуватили у насильстві чи сексуальних домаганнях.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Згідно з планами, які розглядає керівництво Палати громад, її наділять повноваженнями офіційно забороняти депутатам, яким інкримінують правопорушення, перебувати у парламенті.

Наразі депутати, проти яких висунуті звинувачення у сексуальному насильстві, неформально домовляються з "батогами" (відповідальними за дисципліну у фракціях) та спікером про неучасть у засіданнях, але жодних засобів для забезпечення виконання цієї домовленості немає.

Працівники Палати громад, профспілки та активісти давно стверджують, що цього недостатньо, але попередні спроби встановити формальний порядок зазнали невдачі.

Приміром, колишній член парламенту від Консервативної партії Імран Ахмад Хан, який був ув'язнений за сексуальне насильство над дитиною, під час суду брав участь у роботі Палати громад попри зобов'язання не з’являтися в ній.

Очікується, що комісія Палати громад проведе консультації щодо пропозицій перед ухваленням остаточного рішення на початку 2023 року. Фахівці з парламентської процедури сходяться на тому, що новий порядок потребуватиме схвалення парламенту, але не обов’язково повинен бути закріплений законом.

Як повідомлялося, фракція Консервативної партії Великої Британії тимчасово призупинила членство депутата Палати громад, колишнього міністра охорони здоров’я Метта Генкока, який вирішив узяти участь у реаліті-шоу для знаменитостей.