Глава МЗС Литви у Сеймі відповів на 45 запитань опозиції, яка погрожує йому вотумом недовіри

Понеділок, 21 листопада 2022, 13:02

Міністр закордонних справ Литви у понеділок 21 листопада на засіданні Сейму відповів на запитання опозиційних партій, які погрожують йому вотумом недовіри та зібрали підписи для цього. 

Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда".

Пленарне засідання Сейму у понеділок почалося з розпитування Габріелюса Ландсбергіса, якому поставили загалом 45 запитань.   

Серед іншого, його запитували, як приймалося рішення про пониження рівня дипломатичних відносин з Росією та чому усі три балтійські держави не зробили цього скоординовано. Ландсбергіс розповів, що такі консультації були, але Рига й Таллінн врешті вирішили висилати дипломатів нижчого рівня. 

Інші запитання стосувалися деталей прийняття рішень щодо транзиту до Калінінграда у зв’язку з санкціями ЄС; підготовки евакуації дипломатів з Києва перед початком повномасштабної війни; ролі литовської дипломатії у "зерновій угоді"; роботи міністерства у зв’язку з тим, що Литва визнала Росію країною, що підтримує тероризм; допуску громадян РФ на територію Литви; просування нових санкцій проти режиму Александра Лукашенка; певних кадрових призначень; відносин з Тайванем і відкриття там представництва. 

Глава МЗС - не перший міністр, щодо якого опозиція ініціювала вотум недовіри. Під час цього терміну повноважень Сейму меншість парламенту ініціювала вже три вотуми недовіри - міністрові енергетики Дайнюсу Крейвісу, міністрові охорони здоров'я Арунасу Дулькісу та міністрові сільського господарства Кястутісу Навіцкасу. Усі ці процеси завершилися на користь коаліції - відповіді на запитання було схвалено, міністри продовжили роботу.