У Литві опозиція ініціює вотум недовіри главі МЗС

Четвер, 10 листопада 2022, 17:50

Литовська опозиція зібрала підписи для вотуму недовіри міністру закордонних справ Габріелюсу Ландсбергісу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомив портал Delfi.

Як пояснив голова Саулюс Скверняліс Демократичного союзу Vardan Lietuvos, який виступив з ініціативою, час для вотуму недовіри Ландсбергісу вже давно назрів.

"Цей час давно назрівав і "перезрівав", але завжди знаходився хтось, хто міг своєю бездіяльністю або неналежною дією пробратися в початок черги", - сказав депутат.

За його словами, до міністра є багато запитань.

"Я вважаю, що питання, які були поставлені міністру закордонних справ щодо діяльності та дій міністерства закордонних справ та його посадових осіб, є актуальними, і ми не отримали відповідей - чи то питання калінінградського транзиту, чи то історія Тайваню, чи то певні політичні призначення на дипломатичній службі, хоча були обіцянки деполітизації, взаємовідносини між президентом і МЗС та інші актуальні питання висловлювалися неоднозначно, часто з суперечливими висловлюваннями вищих посадових осіб міністерства. Ці питання були сформульовані опозицією, і не виключено, що міністру доведеться відповідати на них з трибуни Сейму", - сказав Скверняліс.

Загалом в опозиції накопичилося 45 питань до Ландсбергіса.

Процедура винесення вотуму недовіри Ландсбергісу не перша - під час цього терміну повноважень Сейму меншість парламенту ініціювала вже три вотуми недовіри - міністрові енергетики Дайнюсу Крейвісу, міністрові охорони здоров'я Арунасу Дулькісу та міністрові сільського господарства Кястутісу Навіцкасу. Усі ці процеси завершилися на користь коаліції - відповіді на запитання було схвалено, міністри продовжили роботу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.