Естонія домовилася з Британією про посилення її військової присутності 

Вівторок, 8 листопада 2022, 20:46

Міністри оборони Естонії та Британії 8 листопада підписали у Лондоні угоду, яка визначає спільну діяльність країн у 2023 році в рамках втілення рішень саміту НАТО у Мадриді. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур зазначив, що це передбачає суттєве збільшення внеску Британії у безпеку Естонії. 

"У січні до Естонії прибудуть транспортні гелікоптери Chinook, у березні до них додадуться ударні гелікоптери Apache, у квітні - бойові літаки Typhoon, а у травні прибуде додаткова бойова група", - деталізував він. 

Також Британія більше докладатиметься до підтримання безпеки у Балтійському морі та протягом року підтримуватиме у готовності підрозділ розміром з бригаду, щоб у разі необхідності негайно перекинути його до Естонії. 

РСЗВ M270 та системи протиповітряної оборони Stormer, які прибули влітку 2022 року для підсилення об’єднаних сил союзників, залишаться.  

Водночас, частина британських військових - яких перекинули до Естонії у лютому 2022 року - у грудні все ж повернуться до Британії, попри спроби естонського уряду домовитись про продовження їхнього перебування. 

Передбачається також, що Естонія до травня підготує додаткові приміщення для розміщення союзницьких сил і протягом року створить на півдні країни додаткове місце для збору союзників і навчань. 

Франція раніше повідомляла про плани у 2023 році розгорнути в Естонії підрозділ легкої піхоти чисельністю близько 100 солдатів, на додачу до 300 французьких військовослужбовців, які вже перебувають там.