Кулеба: рішення Байдена відчиняє двері для інших Patriot

Четвер, 22 грудня 2022, 08:17

Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що рішення президента США Джо Байдена про передачу Україні ЗРК Patriot є прецедентним і відчиняє двері для аналогічних кроків союзників.

Про це міністр зазначив, коментуючи результати візиту до США, пише "Європейська правда".

"Україна невдовзі отримає першу батарею цих надсучасних комплексів, а це абсолютно новий рівень захисту неба. Ще важливіше - це рішення президента Байдена відкриває двері для інших "Патріотів", - зауважив глава МЗС.

Українські військові вчитимуться керувати ЗРК Patriot кілька місяців – Пентагон

Кулеба також відзначив, що шлях до цього рішення США був довгим, і почався ще до повномасштабної війни. 

Першим, за його словами, у квітні 2021 року публічно закликав США надати цей комплекс Андрій Єрмак.

"Пам’ятаю, як тоді скептично поставилися до цього заклику, але ми вірили та працювали на всіх рівнях. Пам’ятаю, як в листопаді-грудні 2021 року порушував це питання на переговорах.

В перші же дні війни президент Зеленський, Єрмак, я, Резніков знову переконували американських партнерів: нам потрібні "Патріоти"! Вже наприкінці листопада ми знову активізували цю розмову. Зокрема, коли я перебував на міністерській зустрічі НАТО, то відверто сказав, що приїхав за трансформаторами та "Патріотами", - розповів Кулеба.

Фінальний акорд, за його словами, відбувся у грудні, під час телефонної розмови  лідерів України та США. 

Зеленський у США, деталі постачання Patriot в Україну, переговори про ATACMS: головне за день

"Патріоти" в Україні - це збережені життя та цивільна інфрастуктура. Це ще одна стратегічна поразка Росії, яка втратить важелі для залякування і терору. Це наближення дня нашої Перемоги. Тим більше, що крім "Патріотів" на переговорах було ще багато важливих тем", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, на тлі візиту президента України Володимира Зеленського до США державний секретар США Ентоні Блінкен у середу офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який уперше передбачає передачу системи протиповітряної оборони Patriot.

Дивіться детально про візит на Youtube-каналі ЄП: Перший воєнний візит Зеленського: невідомі подробиці та домовленості. Чому президент поїхав у США?