Зеленський у США, деталі постачання Patriot в Україну, переговори про ATACMS: головне за день

Дайджест
Середа, 21 грудня 2022, 20:41

Головна тема дня – візит Володимира Зеленського до США. Це перший візит нашого президента до іншої країни з початку повномасштабної війни.

Джо Байден запросив свого українського колегу до Вашингтона, тому що війна в Україні вступила в нову стадію.

Зеленський хоче обговорити з американським колегою співпрацю України та Сполучених Штатів та виступити у Конгресі. Також, планує провести низку двосторонніх зустрічей. 

Крім того, за даними Politico, українська делегація проситиме президента США надати Україні ракети ATACMS, а також безпілотники Grey Eagle та Reaper.

Ще до зустрічі президентів державний секретар США Ентоні Блінкен офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який передбачає також передачу системи протиповітряної оборони Patriot.

У Берліні назвали дуже добрим та обнадійливим знаком візит Зеленського до США, а у Кремлі заявили, що цей візит не принесе нічого хорошого.

Також Україні продовжують надсилати зимову військову форму та енергетичне обладнання. Крім того, тривають акції солідарності з Україною.

Всі важливі і цікаві новини 21 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Візит Зеленського у США

Сьогоднішня стрічка новин стартувала з дуже несподіваної для загалу новини – президент України Володимир Зеленський їде у США! Це перший візит нашого президента до іншої країни з початку повномасштабної війни.

У вузькому колі знали про те, що зазначений візит готується. Про це розповів редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко у новому, дуже цікавому відео. У ньому зможете дізнатися про невідомі подробиці поїздки Зеленського. 

"Після відвідання передових позицій українських захисників у Бахмуті президент України Володимир Зеленський вирушив до Сполучених Штатів Америки з офіційним візитом. 21 грудня у Вашингтоні він зустрінеться з президентом США Джозефом Байденом, з яким обговорить всебічну співпрацю двох країн, зокрема щодо зміцнення стійкості та обороноздатності України, підтримки її суверенітету й відновлення територіальної цілісності", – вранці повідомила пресслужба Офісу президента.

Вперше президент США Джо Байден обговорив з Володимиром Зеленським можливий візит до Сполучених Штатів під час телефонної розмови 11 грудня.

14 грудня Зеленський отримав офіційне запрошення. Офіс президента України офіційно прийняв запрошення 16 грудня. 

Візит був остаточно підтверджений у неділю, лише три дні тому.

При чому, президент України самостійно вирішив, що ситуація з безпекою дозволяє летіти у США. 

18 грудня Білий дім зв'язався з офісом спікера Палати представників США, щоб повідомити Конгрес про візит Зеленського.

Через несприятливі погодні умови американські конгресмени, які в останню мить дізнались про виступ Володимира Зеленського в Конгресі, можуть не встигнути прибути до Капітолія, аби бути особисто присутніми під час звернення.

Джо Байден запросив свого українського колегу до Вашингтона, тому що війна в Україні вступила в нову стадію.

Сьогодні ж Зеленський прибув до Польщі потягом, а звідти вилетів до США.

Згідно з розпорядком дня американського лідера, Джо Байден зустрічає президента України в Білому домі о 21:00 за київським часом.

О 21:30 за Києвом запланований старт переговорів обох лідерів, а о 23:30 – спільна пресконференція.

Президент США Джо Байден заявив, що йому належить обговорити багато питань під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Вашингтоні.

Зеленський зазначив, що обговорить з президентом США Джо Байденом співпрацю України та Сполучених Штатів та виступить у Конгресі і проведе низку двосторонніх зустрічей. 

Крім того, за даними Politico, українська делегація на чолі з президентом Володимиром Зеленським проситиме президента США надати Україні ракети ATACMS, а також безпілотники Grey Eagle та Reaper.

Ще до зустрічі президентів державний секретар США Ентоні Блінкен офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який передбачає також передачу системи протиповітряної оборони Patriot.

Згодом у Сполучених Штатах розкрили більш детальний вміст зазначеного пакета військової допомоги.

Крім того, виданню The Hill стало відомо, що Конгрес США готує визнання РФ державою-агресором, але не спонсором тероризму.

А ще, як повідомило CNN, в адміністрації Байдена з'ясовують, як технології зі США опинились у "Шахедах".

У Берліні назвали дуже добрим та обнадійливим знаком візит Зеленського до США, а у Кремлі заявили, що цей візит не принесе нічого хорошого.

До речі, сьогодні лідер Китаю зустрівся з колишнім президентом Росії Дмітрієм Медвєдєвим і заявив, що виступає за переговори між Україною та РФ.

Допомога Україні

Уряд Грузії передає Україні 25 потужних генераторних установок, а Литва передала трансформатори для Чернігівської області.

До того ж Литва відправила першу партію термокомплектів для українських військових, а Ісландія передала близько 12 тисяч одиниць різноманітного зимового одягу для військовослужбовців. 

Словаччина обіцяє допомагати Україні завдяки виключенню з нафтових санкцій Євросоюзу.  

Країна, зокрема, домоглася звільнення від санкцій Європейського Союзу щодо російської нафти, що дозволить їй продовжити експорт нафтопродуктів, зокрема дизельного палива, в Україну, яка потерпає від дефіциту електроенергії.

Акції солідарності з Україною 

Резиденція Ради Європи, Палац Європи у Страсбурзі, долучилася до акції солідарності з Україною та вимкнула освітлення у середу ввечері.

Із солідарності з Україною в муніципалітетах Литви мали вимкнути на годину святкове освітлення. В акції "Година з Україною" мали взяти участь Вільнюський, Каунаський, Вілкавішкський та інші муніципалітети. 

А ще вимкнути світло на знак солідарності з Україною обіцяв і колишній прем’єр Британії Борис Джонсон.

Серед інших новин дня

Користувачі Facebook у Литві масово отримують бани за емоційні згадки війни в Україні.

Швейцарія розширила санкційний список проти Росії згідно з останнім рішенням ЄС.

Президентка Молдови закликала владу Грузії перевести Саакашвілі на лікування за кордон.

Конституційний суд Іспанії ухвалив безпрецедентне рішення, що гальмує роботу уряду.

Епідемія пташиного грипу у Європі за останній рік стала найгіршою з відомих.

Кліматичні активісти відпиляли верхівку головної різдвяної ялинки у Берліні.

Уряд Швейцарії відкинув ідею запровадження третьої статі в офіційних документах.

У Німеччині запрацював перший LNG-термінал.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: