Лондон думає відкласти рішення про вибори у Північній Ірландії, щоб дати шанс переговорам щодо Brexit 

П'ятниця, 13 січня 2023, 16:59

В уряді Британії думають над тим, щоб відтягнути оголошення виборів у Північній Ірландії, аби дати шанс переговорам із ЄС щодо правил торгівлі для регіону після Brexit.

Про це повідомляє The Guardian, пише "Європейська правда".

Джерела у ЄС кажуть, що прогрес у переговорах щодо цієї частини угоди - Північноірландського протоколу - є, але повільний, і сподіватися на значні зрушення до кінця січня не доводиться. 

Депутатам Північної Ірландії уріжуть зарплату через провал у формуванні уряду

За ухваленим у грудні законодавством, якщо у Північній Ірландії до 19 січня не сформують уряд, то уряд зобов’язаний скликати дострокові вибори до Стормонту не пізніше 13 квітня. 

Втім, наскільки стало відомо, секретар з питань Північної Ірландії Кріс Хітон-Гарріс на кілька тижнів відкладе оголошення про вибори, тому що йому так радять партії – з міркувань, що вибори не допоможуть створити уряд, доки не буде домовленості, яка влаштує Демократичну юніоністську партію. 

Британський уряд вже зміщував крайній термін проведення виборів

Політична криза у Північній Ірландії триває з лютого минулого року, коли DUP відкликала підтримку виконавчої влади та не захотіла повертатися до спільного уряду після травневих виборів. 

Цього тижня лідер партії Джефрі Дональдсон заявив, що юніоністи поки не бачать передумов для повернення у Стормонт, тому що Британія і ЄС так і не наблизилися до угоди. Партія, як відомо, вимагає змінити Північноірландський протокол. 

Про те, чому Brexit загострив напругу у Північній Ірландії та чому будь-які варіанти рішення є поганими для якоїсь зі сторін, дивіться у розмові з експертом Олександром Краєвим, або у статті Ірландський глухий кут: як Борис Джонсон створив проблему для Британії та ЄС.