Після рішення Європарламенту Іран застеріг ЄС від "пострілу собі в ногу"

Четвер, 19 січня 2023, 14:18

Іран у четвер попередив Європейський Союз, що він "вистрілить собі в ногу", якщо визнає Корпус вартових ісламської революції терористичною організацією.

Про це заявивгалава МЗС Ірану Хоссейн Амірабдоллахян під час телефонної розмови з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

"Ми неодноразово заявляли, що Корпус вартових ісламської революції є офіційною і суверенною організацією, роль якої є центральною для гарантування безпеки Ірану", - заявив іранський дипломат.

Британія викликала посла з Тегерану після страти британсько-іранського громадянина

"Кроки, зроблені Європейським парламентом, щоб внести цю організацію до списку терористичних, є певним чином пострілом у ногу для самої Європи", - додав він.

У середу Європарламент закликав ЄС внести Корпус вартових ісламської революції до списку терористичних організацій, звинувативши їх у придушенні протестів і постачанні безпілотників російським військовим для використання у війні в Україні.

Генеральний штаб Збройних сил Ірану, який координує дії між звичайною армією Ірану і Корпусом вартових ісламської революції, також застеріг ЄС у четвер від включення Корпусу до списку терористичних організацій.

Британія ввела санкції проти генпрокурора Ірану

"Нещодавні дії Європейського парламенту, крім того, що не мають прецеденту в міжнародних нормах і правилах, вплинуть на глобальні і регіональні безпеку і мир, і Європейський парламент повинен усвідомлювати такі наслідки", - йдеться в заяві Генерального штабу Збройних сил Ірану.

Заява також звинувачує західні держави в тому, що вони стоять за заворушеннями в Ірані.

Амірабдоллахян пообіцяв заходи у відповідь, якщо організацію включать до списку терористів. 

У січні ЄС повідомив, що запропонує нові санкції проти Білорусі та Ірану, які підтримують Росію у війні проти України.

Білий дім вважає, що продаж Іраном бойових безпілотників Росії для використання проти України означає, що Тегеран може сприяти широкомасштабним воєнним злочинам.