Глава МЗС Чехії: два сектори опиняться поза санкціями проти РФ через опір Угорщини і Бельгії

Вівторок, 24 січня 2023, 15:53

Спротив Бельгії та Угорщини у питаннях заборони торгівлі діамантами та співпраці з Росією в атомній енергетиці означає, що ЄС, швидше за все, не включить ці сектори у наступний пакет антиросійських санкцій. 

Про це у інтерв’ю агентству Reuters розповів міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, повідомляє "Європейська правда". 

Міністр вважає, що Європейський Союз повинен запровадити більше санкцій проти російського технологічного сектора, щоб обмежити здатність Москви виробляти зброю та ракети, які вона використовує для ведення війни з Україною.

Він сказав про це після того, як міністри закордонних справ країн-членів ЄС у понеділок погодилися виділити Україні ще 500 мільйонів євро на військову допомогу.

"Нам потрібно шукати нові та креативні шляхи, як посилити наші санкції… як зменшити здатність (Росії) виробляти зброю, ракети, які використовуються для обстрілів критично важливої ​​інфраструктури України", - сказав Ліпавський.

Він також зазначив, що спротив Бельгії та Угорщини у питаннях заборони торгівлі діамантами та співпраці з Росією в атомній енергетиці означає, що ЄС, швидше за все, не зможе досягти необхідної одностайності для таких заходів.

Міністр сказав, що ЄС має посилити санкції, аби унеможливити їх обхід, а також ввести нові обмеження для боротьби з російською пропагандою.

Україна наполягає, щоб до десятого санкційного пакета ЄС проти Росії увійшли потужні санкції проти російської індустрії ракет і безпілотників, закриття всіх шляхів обходу вже введених обмежень, нові персональні санкції та санкції проти енергетики, банківської сфери, медіа та телекомунікацій, металургії та інших сфер. 

За даними ЗМІ, країни Європейського Союзу планують, що десятий санкційний пакет набуде чинності в лютому – до річниці російського повномасштабного вторгнення в Україну.