Кулеба озвучив міністрам ЄС очікування Києва від нового пакета санкцій

Понеділок, 23 січня 2023, 15:51

До десятого санкційного пакета ЄС проти Росії мають увійти потужні санкції проти російської індустрії ракет і безпілотників, закриття всіх шляхів обходу вже введених обмежень, нові персональні санкції та санкції проти енергетики, банківської сфери, медіа та телекомунікацій, металургії та інших сфер. 

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив під час онлайн-виступу на Раді міністрів закордонних справ ЄС у понеділок, 23 січня, пише "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу МЗС.

"Я закликаю вас запровадити нищівні санкції проти російської індустрії ракет і безпілотників. Знищивши чи серйозно обмеживши здатність Росії виробляти нові ракети та безпілотники ми "вб’ємо" їхню можливість створювати нові засоби терору. Ми також досягнемо довгострокової стратегічної мети стримування російського ракетного терору", - наголосив Кулеба.

Новий пакет санкцій ЄС проти Росії буде готовий до річниці повномасштабного вторгнення – ЗМІ

Міністр закликав підвищити санкційний тиск на РФ, щоб зупинити її воєнні злочини. Він наголосив, що жодні виключення чи послаблення санкцій неприпустимі. 

"Дуже важливо закрити всі лазівки для обходу санкцій. Дані свідчать про активні спроби Росії обходити обмеження. Все це має зустрічати жорсткий відпір", - заявив він. 

Глава МЗС нагадав про заклик України знизити граничне обмеження на ціну нафти, оскільки актуальна ціна Urals вже нижча за 40 доларів США за барель. 

Він також закликав відключити більше російських банків від SWIFT, насамперед "Газпромбанк" і "Банк Санкт-Петербург", які залучені до фінансування війни. 

Кулеба також наполіг на закритті доступу РФ до хмарних сервісів і операцій з криптовалютою, запровадження санкцій проти російської металургії. 

США планують наступного тижня запровадити нові санкції проти ПВК "Вагнер"

Окремою темою виступу стала потреба припинення співпраці з Росією в сфері атомної енергетики та запровадження санкцій проти "Росатому". 

Кулеба переконаний, що першим кроком може стати запровадження персональних санкцій проти співробітників і посадовців "Росатому", залучених до захоплення та мілітаризації Запорізької АЕС.

Нагадаємо, Україна з частиною партнерів просуває у ЄС ідею санкцій проти російського "Росатому" як компанії, яка де-факто бере участь в агресії.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ країн Європейського Союзу на зустрічі у Брюсселі в понеділок обговорять додаткову військову підтримку України.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.