Вступ до ЄС підтримують 43% сербів, проти 32% – опитування

П'ятниця, 27 січня 2023, 17:41

У разі, якби в Сербії було проведено референдум про вступ до Європейського Союзу, позитивно на це питання відповіли б 43% жителів країни, 32% виступили б проти, 12% – не визначились із відповіддю, решта 13% не голосували б.

Про це свідчать результати опитування "Європейські настрої громадян Сербії" на замовлення сербського міністерства з питань європейської інтеграції, які цитує "Європейська правда".

Серед сербів також переважає підтримка реформ, необхідних для вступу країни в ЄС: 65% опитаних вважають, що їх потрібно впроваджувати не лише для членства, а й "задля добробуту громадян" і покращення країни.

Крім того, 28% громадян Сербії правильно визначають ЄС як найбільшого донора країни (передала грантів на 5,3 мільярда євро протягом 2000-2020 років), ще 33% – знають про фінансовані Євросоюзом проєкти, що втілюються в країні.

По 38% респондентів відповіли, що держава й громадяни отримають вигоду або велику вигоду зі членства в Європейському Союзі – насамперед у сферах великого бізнесу, промисловості, малого й середнього бізнесу та соціального захисту.

Вучич заявив, що Сербія втратила "запал" щодо членства в ЄС

Серед можливостей, які відкриває членство в ЄС, серби найчастіше називали подорожі в межах блоку (15%), більше можливостей працевлаштування (14%), краще майбутнє для молоді (13%), водночас 13% опитаних побоюються, що це призведе до втрати культурної ідентичності.

Опитування відбулось у середині грудня й охопило 1050 громадян Сербії (не враховуючи частково визнане Косово) віком від 18 років.

У 2009 році Сербія подала офіційну заявку на членство в ЄС, та переговори про її вступ досі тривають. Однією з перешкод на цьому шляху є близькість Белграда й Москви – від енергетичної до політичної (зокрема в питанні невизнання Косова).

У Європейському Союзі наголошують, що потенційні члени повинні дотримуватися його зовнішньої політики та санкцій. Натомість Сербія не раз відмовлялась приєднуватись до санкцій ЄС проти Росії через вторгнення в Україну.

Але нещодавно міністр закордонних справ Сербії Івиця Дачич натякнув, що Белград, який досі утримувався від приєднання до західних санкцій проти Росії, може змінити курс.