Прем’єр Польщі назвав умову, за якої можлива передача Україні винищувачів F-16

Понеділок, 30 січня 2023, 13:28

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що передача Україні багатоцільових винищувачів F-16 чи іншої авіації можлива лише у тісній координації з іншими союзниками по НАТО, як це було у випадку танків Leopard.

Про це він сказав на пресконференції з міністром оборони Маріушем Блащаком під час візиту у 18-ту механізовану дивізію імені генерал-лейтенанта Тадеуша Бука в Седльцях, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал WNP.pl.

Прем'єр-міністра і главу Міноборони запитали, чи будуть вжиті заходи щодо багатоцільових винищувачів F-16 і далекобійного озброєння за прикладом міжнародного тиску польського уряду з метою передачі танків в Україну.

"Ми узгоджуємо з нашими партнерами в НАТО всі дії щодо посилення сил оборони України, включаючи доставку в Україну Patriot, а також організацію потужного танкового угруповання у вигляді Leopard і сучасних танків. Все це був тиск з нашого боку, але також і домовленості зі Сполученими Штатами", - зазначив Моравецький.

"Так само, як це було кілька місяців тому, в контексті МіГів, будь-яка інша авіація буде застосована і, можливо, передана за погодженням з країнами НАТО. Ми будемо діяти у повній координації", - зазначив глава польського уряду.

Очільник Міністерства оборони підкреслив, що позиція Польщі на міжнародній арені зростає. За його словами, Польща підтримує Україну реально, а не лише символічно. "Ми дбаємо про те, щоб Путін не відновив Російську імперію, тому що відновлення Російської імперії означає загрозу для Польщі", - сказав він.

"Ми привезли Patriot в Україну, а нам казали, що це неможливо. Ми сформували коаліцію країн, які мають танки Leopard, цей процес реалізується. Все це свідчить про ефективність польської влади, про ефективність дій президента і польського уряду", - заявив Блащак.

Нагадаємо, колишній радник Ангели Меркель із зовнішньої політики й нинішній голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Гойсген підтримує надання Україні винищувачів для захисту від російських атак.

Як повідомлялось, канцлер Німеччини Олаф Шольц стверджує, що питання про можливе надання Україні винищувачів наразі навіть не виникає.