Боррель представить нову пропозицію про закупівлю зброї для України

Вівторок, 14 лютого 2023, 16:42

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель представить нову пропозицію щодо постачання зброї в Україну через Європейський фонд миру.

Про це Боррель заявив у вівторок в Брюсселі, де відбувається засідання міністрів оборони країн НАТО, повідомляє "Європейська правда".

"Ну, ви знаєте, що в рамках Європейського фонду миру ми надаємо фінансування державам-членам для закупівлі. У минулому Європейський фонд миру вже проводив закупівлі для забезпечення нелетальною зброєю країн, із якими ми маємо партнерські відносини. Я думаю, що Європейський фонд миру міг би чудово мобілізувати свої ресурси у більш загальний спосіб", - сказав Боррель.

Західні компанії наввипередки прагнуть виробляти зброю в Україні - ЗМІ

Він додав, що "зараз ми працюємо з кожною країною окремо". 

"Я не бачу жодних незручностей у тому, що Європейський фонд миру є міжурядовим фондом - це не бюджет Європейського Союзу. Ви не можете купувати летальну зброю з бюджету Європейського Союзу - це зрозуміло. Але Європейський фонд миру - це міжурядовий фонд, і його можна використовувати так, як ми вважаємо за потрібне. Я представлю пропозиції міністрам закордонних справ у понеділок", - зазначив глава європейської дипломатії.

Нагадаємо, Європейський Союз 23 січня схвалив сьомий транш в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який спрямовується на військову допомогу Україні. 

Таким чином, загальний обсяг військової допомоги Україні, виділеної за допомогою цього інструмента, зріс до 3,6 млрд євро.