Сербські націоналісти обіцяють заворушення у разі покращення стосунків з Косовом

Четвер, 16 лютого 2023, 09:18

Сотні жорстко налаштованих сербських націоналістів і проросійських активістів мітингували в центрі Белграда в середу, погрожуючи заворушеннями, якщо Сербія прийме підтримуваний Заходом план, спрямований на відновлення зв'язків із Косовом.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Проросійські настрої в Сербії, яка розглядає Росію, члена Ради Безпеки ООН з правом вето, як головного союзника у своєму протистоянні 15-річній незалежності Косова, зростають.

Протестувальники з плакатами "Косово - ні капітуляції" вигукували "Сербія - Росія", коли ультранаціоналіст Дам'ян Кнежевич закликав до заворушень, якщо Белград намагатиметься покращити відносини з Косовом.

"Ви (уряд) боїтеся заворушень. Клянуся вам, ми готові до більшого", - сказав Кнежевич, чий "Народний патруль" підтримує вторгнення Росії в Україну і бере активну участь у переслідуванні мігрантів.

Кнежевич визнає зв'язки з російською групою найманців "Вагнера", яка воює в Україні.

Після протесту президент Александар Вучич, який балансує між європейськими амбіціями Сербії та зв'язками з Росією, заявив, що він не впевнений, чи були протестувальники "проросійськими", але впевнений, що "вони були антисербськими".

"Всі, хто погрожував вбивствами і побиттям, відповідатимуть перед сербськими законами", - сказав він в телевізійному ефірі після зустрічі з керівниками органів державної безпеки і правоохоронних органів.

Раніше в той же день поліція повідомила, що на півночі країни були затримані двоє прихильників організації Кнежевича, які прямували на мітинг, а в їхньому автомобілі були знайдені снайперська гвинтівка і боєприпаси.

"Якщо керівництво нашої держави... не зможе запобігти вступу Косова до ООН, ми просимо російське керівництво скористатися правом вето і дати нам принаймні місяць, щоб усунути цього зрадника", - сказав Кнежевич радісному натовпу, маючи на увазі Вучича.

Хоча Сербія неодноразово засуджувала вторгнення Росії в Україну в ООН та на інших міжнародних форумах, Захід критикував її за те, що вона не запровадила офіційних санкцій проти Москви.

У п'ятницю прем'єр-міністр Ана Брнабич заявила, що рівень узгодженості Сербії зі спільною зовнішньою та оборонною політикою ЄС, включаючи запровадження санкцій проти Росії, "є умовою понад усіма умовами" для вступу до блоку.

У грудні минулого року Вучич заявив, що Сербія притиснула тих, хто намагався обійти санкції проти Росії через Сербію, а в січні він розкритикував зусилля групи Вагнера з вербування найманців з країни.

Нагадаємо, наприкінці січня президент Сербії Александар Вучич заявив, що готовий прийняти концепцію угоди про нормалізацію відносин із Косовом, запропоновану Францією та Німеччиною, але це залежить від згоди Приштини.

Відповідно до цього плану, Сербія більш не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби складають більшість.

Також обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Більше читайте тут: Примус до компромісу: як Захід позбавляє Сербію залежності від РФ.