У Болгарії обшуки в 11 містах у справі про багатомільйонне шахрайство щодо викидів парникових газів

Вівторок, 28 лютого 2023, 09:42

Європейська прокуратура (EPPO) в Софії 27 лютого провела десятки обшуків і слідчих дій у рамках розслідування можливого шахрайства в Системі торгівлі квотами на викиди ЄС (EU ETS), що призвели до збитків у мільйони євро для бюджету ЄС і національних бюджетів.

Про це йдеться у заяві прокуратури, пише "Європейська правда".

Приватна компанія, відповідальна за перевірку викидів парникових газів на теплових електростанціях і теплоцентралях Болгарії, перебуває під слідством за підозрою в поданні фальсифікованих звітів до компетентних національних органів.

За даними слідства, з 2017 року по теперішній час компанія подавала завідомо неправдиві дані та документацію до щорічних звітів про викиди парникових газів, вироблених тепловими електростанціями та теплоелектроцентралями в Болгарії, з метою заниження обсягів їх викидів в рамках EU ETS.

"На основі отриманих доказів можна припустити, що занижені обсяги викидів, подані до національних органів влади, призвели до втрат для ЄС та національних бюджетів на мільйони євро у вигляді несплачених сум за фактично спожиті обсяги викидів парникових газів. Крім того, занижені викиди також вплинули на якість повітря в Болгарії", - йдеться у заяві.

В обшуках, що проводилися в 11 болгарських містах, взяли участь понад 150 поліцейських у співпраці з Головним управлінням по боротьбі з організованою злочинністю та Державним агентством з національної безпеки Болгарії.

Система торгівлі квотами на викиди є одним з ключових інструментів політики ЄС щодо пом'якшення наслідків зміни клімату та першим у світі ринком вуглецевих квот. Вона спрямована на забезпечення ефективного механізму скорочення викидів парникових газів. Відповідно до EU ETS, компанії повинні отримати квоти на викиди, що покривають їхні викиди вуглецю.