Прем'єр Греції зателефонував Ердогану вперше за понад пів року через руйнівний землетрус

Понеділок, 6 лютого 2023, 18:36

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у понеділок провів телефонну розмову з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом у зв’язку з руйнівними землетрусами, які забрали життя понад півтори тисячі людей.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба грецького прем’єра.

Зазначається, що Міцотакіс висловив співчуття через руйнівний землетрус у Туреччині й передав Ердогану підтримку та співчуття від грецького уряду й народу у зв'язку з загибеллю людей.

"Прем'єр-міністр підтвердив готовність Греції негайно надати Туреччині всіляку допомогу - на додаток до групи, яка вже виїхала в регіон – у ліквідації наслідків руйнівного землетрусу", – зазначається в повідомленні.

У турецькому порту біля кордону із Сирією – масштабна пожежа після землетрусу

Це перша телефонна розмова Міцотакіса й Ердогана з травня 2022 року, коли турецький президент заявив, що грецький прем’єр "не існує для нього".

Туреччина та Греція, обидва союзники по НАТО, сперечаються з багатьох питань, таких як морські кордони, розміри їх континентального шельфу, повітряний простір та етнічно розділений Кіпр.

Нагадаємо, рано-вранці 6 лютого південний схід Туреччини сколихнули кілька потужних землетрусів, магнітуда основного складала 7,7. В обідню пору поштовхи повторилися, спричинивши нові руйнування.

У Туреччині на цей час відомо вже про півтори тисячі загиблих, рятувальники продовжують розбирати завали.

Країни Європи надсилають до Туреччини понад 10 рятувальних команд, допомогу запропонувала також Україна.