Біля узбережжя Італії розгорнули кілька операцій для порятунку понад 1000 мігрантів

Субота, 11 березня 2023, 10:33

Берегова охорона Італії в п’ятницю розпочала кілька операцій для порятунку понад тисячі мігрантів, що перебувають на борту кількох човнів біля її узбережжя.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

У межах однієї з операцій три катери берегової охорони намагалися вивантажити близько 500 мігрантів, які перебували на судні за 110 кілометрів на південь від міста Кротоне в регіоні Калабрія.

Також берегова охорона Італії відправила кілька катерів для порятунку близько 800 мігрантів на борту ще двох суден, розташованих далі від узбережжя. Їм на допомогу був відправлений корабель військово-морських сил.

Прем'єрка Італії вимагає від ЄС більшої боротьби з нелегальною міграцією після загибелі десятків людей

"Рятувальні операції... особливо складні через велику кількість людей на борту човнів, що дрейфують", – пояснили в береговій охороні Італії.

В агенції ЄС із захисту кордонів Frontex заявили Reuters, що в останні дні фіксують збільшення кількості спроб перетнути Центральне Середземномор'я. "Тільки з учорашнього дня наші літаки й безпілотники виявили 20 човнів із сотнями людей, які прямували до італійських берегів. Погодні умови будуть погіршуватися в найближчі години", – зазначили у Frontex.

Порятунок мігрантів в Італії відбувається на тлі корабельної аварії 26 лютого біля Калабрії, у результаті чого загальна кількість загиблих становить 73 людей, а багато мігрантів досі вважаються зниклими безвісти.

У відповідь уряд прем'єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні посилив тюремне ув'язнення для контрабандистів мігрантів і пообіцяв припинити їхні нелегальні переправи на човнах, відкривши при цьому легальні канали міграції.

Наразі зусилля Рима з обмеження нелегальної міграції мали незначний успіх. Лише від середи до Італії потрапили понад 3000 мігрантів, тоді як за весь березень 2022 року їх було 1300.