Уряд Нідерландів зобов'язав службовців видалити всі китайські та російські додатки з телефонів

Вівторок, 21 березня 2023, 17:30

Уряд Нідерландів у вівторок оновив вказівки для посадовців, згідно з якими ті повинні відмовитись від користування мобільними додатками з країн, які втілюють "наступальні кіберпрограми" проти країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Про рішення обмежити використання мобільних додатків із низки країн, зокрема Ірану, Китаю, Північної Кореї та Росії, стало відомо з відповіді уряду Нідерландів на запит законодавців.

"Перший крок полягає в тому, щоб негайно відмовити чиновників національного уряду від встановлення або використання на мобільних робочих пристроях додатків від компаній, що походять з країн з наступальними кіберпрограмами проти Нідерландів та/або проти нідерландських інтересів", – зазначила міністерка цифровізації Нідерландів Александра ван Хуффелен.

В іншому листі від спецслужб Нідерландів до міністерства внутрішніх справ від 23 лютого, що опинився в розпорядженні Politico, детально описано, яких країн стосується рішення уряду й чому цей крок було визнано необхідним.

Британія планує заборонити TikTok на урядових мобільних телефонах

"У випадку, якщо керування додатком здійснюється в країні з наступальною кіберпрограмою проти Нідерландів або нідерландських інтересів, існує підвищений ризик шпигунства. Прикладами країн з такими наступальними кіберпрограмами є Росія, Китай, Іран і Північна Корея", – цитує листа видання.

У подальшому уряд Нідерландів хоче розгорнути ІТ-інфраструктуру, в межах якої співробітники зможуть завантажувати і використовувати лише ті програми, які пройшли попередню перевірку – за окремими винятками, як-то кримінальне розслідування або збір розвідувальної інформації.

Дискусія про заборону окремих додатків почалась минулого року, коли працівникам уряду Нідерландів заборонили використовувати китайський додаток TikTok.

Після цього нідерландський уряд доручив спецслужбам вивчити ризики використання TikTok на урядових телефонах.