Німеччина у суботу відключає останні атомні станції

Субота, 15 квітня 2023, 16:59

Німеччина відключить три останні атомні електростанції, завершивши шістдесятирічну програму, яка породила один із найсильніших рухів протесту в Європі, але отримала короткочасну перерву через війну в Україні.

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда".

Реактори станцій Isar II, Emsland і Neckarwestheim II відключать опівночі в суботу в рамках реалізації Берліном свого плану з повністю відновлюваного виробництва електроенергії до 2035 року.

Після багаторічних коливань Німеччина пообіцяла остаточно відмовитися від ядерної енергетики після того, як 2011 року в Японії сталася катастрофа на АЕС Фукусіма.

Але остаточну відмову від атомної енергетики було відкладено з літа минулого року до цього року після того, як вторгнення Москви в Україну змусило Німеччину припинити імпорт російського викопного палива.

Ціни злетіли, і по всьому світу виникли побоювання нестачі енергії – але тепер Німеччина знову впевнена в постачанні газу і розширенні використання поновлюваних джерел енергії.

За даними Міністерства економіки, останні три станції забезпечували лише близько 5% виробництва електроенергії в Німеччині за перші три місяці цього року.

Минулого року атомна енергетика забезпечила лише 6% виробництва електроенергії в Німеччині порівняно з 44% від поновлюваних джерел, показали дані федерального статистичного управління.

Проте дві третини німців виступають за продовження терміну служби реакторів або підключення старих станцій до мережі, і тільки 28% підтримують поступову відмову від атомної енергетики.

Торік питання про те, чи повинна Німеччина продовжувати експлуатацію своїх атомних електростанцій, стало яблуком розбрату між трьома партіями правлячої коаліції.