У Німеччині на тлі газової кризи активізувалися дебати з приводу відмови від АЕС 

Четвер, 14 липня 2022, 12:18

У Німеччині активізувалися дебати про доцільність запланованого виведення з експлуатації АЕС, які ще продовжують роботу в країні, з огляду на непередбачувану ситуацію з постачанням природного газу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico.

Німеччина у минулому році закрила три зі своїх шістьох АЕС і збиралася припинити роботу решти до кінця 2022 року. Так вирішили ще за часів Ангели Меркель після аварії на японській "Фукусімі" внаслідок потужного землетрусу 2011 року. 

"Газпром" каже, що не може гарантувати роботу "Північного потоку"

Опозиційна ХДС зараз вважає, що від цієї лінії варто тимчасово відступитися, та жорстко критикує "Зелених" за небажання робити це навіть під загрозою серйозних проблем для економіки. 

І канцлер Олаф Шольц від SPD, і міністр економіки Роберт Габек від "Зелених" виступають проти.

Водночас їхні коаліційні партнери "Вільні демократи" приєдналися до закликів опозиції відкласти відмову від АЕС з огляду на надзвичайні обставини. 

"Путін залишається непередбачуваним. Ми маємо передбачити запобіжники: припинити виробництво електроенергії за рахунок газу, продовжити термін експлуатації АЕС та розглянути видобуток газу у Північному морі. Безпека постачань зараз - це пріоритет, і для цього потрібно задіяти всі можливості. Хто говорить про холодніший душ і светри - не розуміє серйозність ситуації", - заявив лідер фракції  FDP у парламенті Крістіан Дюрр. Остання фраза є непрямим закидом Габеку, який закликав таким чином економити енергію.  

Однопартієць Дюрра, міністр фінансів Крістіан Лінднер теж висловлював думку, що продовження експлуатації АЕС не можна зовсім відкидати, особливо в умовах енергетичного шантажу Кремля. 

"У нинішній ситуації потрібний прагматичний, а не заідеологізований погляд. Ми знаємо, що АЕС не можуть працювати вічно, але прямо зараз, коли стоїть питання про забезпечення населення необхідною енергією, не час для ідеологічних підходів", - коментує депутатка "Вільних демократів" Марі-Агнес Штрак-Циммерманн. 

В експертних колах зауважують, що відтермінування зупинки АЕС не дуже допоможе країні на тлі проблем з газом, тому що вони використовуються передусім для генерації електроенергії, тоді як найбільші ризики виникли саме для забезпечення опалення.

Нагадаємо, у червні Росія скоротила потік газу до 40% від загальної потужності трубопроводу "Північний потік", посилаючись на затримку з поверненням обладнання, яке обслуговується німецькою Siemens Energy у Канаді. З 11 липня "Північний потік" зовсім перестав постачати газ до Німеччини - орієнтовно на 10 днів у зв'язку з плановими роботами. Втім, в уряді побоюються, що Росія з політичних мотивів продовжить цей термін, щоб ще більше обмежити постачання газу і зірвати заповнення сховищ перед холодним сезоном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.