Боррель прокоментував угорську блокаду виділення коштів з фонду ЄС, що допомагає Україні зброєю

Понеділок, 22 травня 2023, 19:26

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вірить у здатність подолати вето Угорщини, яка заблокувала черговий транш із Європейського фонду миру, що підтримує Україну зброєю.

Про це Боррель заявив на пресконференції у понаділок після засідання міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми повинні зробити все, що у наших силах, аби домогтися схвалення наступного пакету військової допомоги для України. Якщо одна держава-член має з цим складнощі, обговорімо це. Це те, що ми збираємося зробити", – сказав Боррель.

Він висловив упевненість, що зможе знайти підхід до Угорщини, як це вже неодноразово відбувалось у минулому.

"Моя роль – говорити з кожним, аби спробувати знайти рішення. Дотепер ми були здатні знаходити рішення для кожної (держави-члена ЄС. – Ред.), для кожного траншу військової підтримки. І я впевнений, що ми будемо здатні продовжувати робити те саме", – зауважив Боррель.

Як повідомляла "ЄП", глави МЗС Євросоюзу не змогли схвалити 22 травня виділення чергового траншу з Європейського фонду миру, який фінансує державам-членам військове обладнання, що передають Україні.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто раніше підтвердив блокування траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру у зв’язку з внесенням OTP Bank у список міжнародних спонсорів війни.

Сійярто також заявляв, що через внесення Україною OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту "буде дуже важко" домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії.