У Данії востаннє святкують День великої молитви, бо потрібно більше грошей на оборону

П'ятниця, 5 травня 2023, 17:39

У Данії в п'ятницю, 5 травня, востаннє відзначають День великої молитви як державне свято – його скасували заради збільшення фінансування оборони.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Парламент Данії проголосував за скасування державного вихідного у День великої молитви в кінці лютого. Тоді це рішення викликало багато суперечок і протестів.

Згідно з рішенням влади, День великої молитви зникне як державне свято з 2024 року. Магазини та інші підприємства, а також державні установи у цей день залишаться відкритими.

Прем'єр-міністр Метте Фредеріксен заявляла, що уряд скасує державне свято, щоб профінансувати низку інших речей, в тому числі виділити більше грошей на оборону.

Уряд Данії стверджує, що цей крок заощадить близько 3 мільярдів данських крон (403 мільйони євро).

Профспілки, церковні лідери та опозиційні законодавці виступили проти цього кроку. Деякі економісти також поставили під сумнів наміри уряду.

День Великої молитви (Bededag) – відзначається щороку в четверту п'ятницю після Великодня. Це свято запровадив 1686 року король Данії та Норвегії Крістіан V унаслідок об'єднання кількох невеликих і місцевих католицьких свят, які пережили Реформацію.

Раніше повідомлялося, що уряд Данії хоче витратити 38 мільярдів крон на модернізацію військових об'єктів та збільшення чисельності армії.