У Стокгольмі схвалили проведення акції проти Ердогана і членства Швеції в НАТО

П'ятниця, 2 червня 2023, 20:37

Шведська поліція схвалила проведення в неділю у Стокгольмі демонстрації проти президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і членства Швеції в НАТО попри протести Анкари.

Про це поліція Швеції повідомила агентству AFP у п'ятницю, пише "Європейська правда".

Демонстрація, яка має відбутись у неділю в центрі Стокгольма, має назву "Ні НАТО, ні законам Ердогана у Швеції". Її організовує "Альянс проти НАТО", до якого входить зокрема прокурдський Виконавчий комітет Рожави – невизнаного утворення курдів на півночі Сирії.

"Ми забезпечимо всім присутнім у неділю можливість скористатися своїми правами, захищеними конституцією", – заявила речниця поліції Стокгольма Ола Остерлінг.

Туреччина, як відомо, вважає курдів та їхні організації терористичними. У вівторок представник Ердогана закликав шведську владу не допустити недільної демонстрації, назвавши її "абсолютно неприйнятною".

Столтенберг розповів, як просувається робота над "якнайшвидшим вступом" Швеції в НАТО

Відповідаючи на запитання про можливу присутність курдських активістів на недільній демонстрації, Остерлінг зауважила, що вони "також захищені конституцією". "Ця демонстрація пройде дуже добре, ось як ми бачимо ситуацію", – додала вона.

Як відомо, протокол про вступ Швеції до НАТО не ратифікували лише дві країни – Угорщина та Туреччина. Остання закидає Стокгольму ігнорування її вимог про екстрадицію кількох десятків активістів, які та вважає причетними до тероризму курдів.

В експертних колах вважають, що проведення виборів у Туреччині відкриває нове "вікно можливостей" для завершення вступу Швеції, оскільки питання перестає бути передвиборчою картою Ердогана.

Президент США Джо Байден також вважає, що Швеція найближчим часом стане новим членом НАТО.