Столтенберг розповів, як просувається робота над "якнайшвидшим вступом" Швеції в НАТО

Четвер, 1 червня 2023, 09:51

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що цього тижня він говорив з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і підкреслив важливість досягнення прогресу в питанні вступу Швеції. 

Про це Столтенберг сказав, прибувши на зустріч міністрів закордонних справ НАТО в Осло, повідомляє "Європейська правда".

Столтенберг запевнив, що продовжує обговорювати з Туреччиною те, "як ми можемо забезпечити якнайшвидше прийняття Швеції до Альянсу". 

"Усі члени Альянсу, а також Туреччина запрошували Швецію стати повноправним членом. Це сталося на саміті НАТО минулого року в Мадриді", – сказав генсек. 

Він висловив впевненість, що Швеція теж стане повноправним членом НАТО. 

"І зараз ми працюємо над тим, щоб це сталося якомога швидше", – підкреслив Столтенберг. 

Він ще раз нагадав, що вступ Швеції до Альянсу – це добре не тільки для самої країни, для скандинавського регіону, а й для НАТО загалом, у тому числі для Швеції.

Генсек Північноатлантичного альянсу заявив, що на зустрічі в Осло 1 червня міністри закордонних справ країн-членів висловлять рішучу підтримку якнайшвидшому вступу Швеції до НАТО. 

Нагадаємо, міністри також обговорять в Осло прагнення України вступити в Альянс та її подальшу підтримку у війні з РФ.

Як відомо, протокол про вступ Швеції до НАТО не ратифікували лише дві країни – Угорщина та Туреччина.

В експертних колах вважають, що проведення виборів у Туреччині відкриває нове "вікно можливостей" для завершення вступу Швеції, оскільки питання перестає бути передвиборчою картою Ердогана.

Другим фактором мав стати ухвалений Швецією закон щодо посилення боротьби з тероризмом.

Угорщина, де скаржаться на "нестачу поваги" з боку Стокгольма за критику проблем з демократією і верховенством права, навряд чи наважиться залишатися останньою країною, яка блокує вступ Швеції. Швидше за все, Будапешт ратифікує протокол в останній момент перед тим, як це зробить Анкара – так відбулося у випадку вступу Фінляндії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: