Грузія впустила шістьох українців, які майже на 10 днів застрягли на виїзді з РФ

фото
Понеділок, 28 серпня 2023, 09:53

Грузинські прикордонники врешті впустили на територію країни шістьох громадян України, більшість яких росіяни вивезли з окупованої Херсонщини і які застрягли на кордоні, намагаючись виїхати з РФ.

Про це повідомила правозахисна організація UnMode; МЗС України у коментарі "Європейській правді" підтвердило цей факт. 

Правозахисники повідомили, що грузинські прикордонники врешті впустили в країну шістьох українців, яким спершу відмовили у в’їзді 17 серпня. 

"Ми забираємо хлопців до безпечного місця – після понад тижня, проведеного під відкритим небом у буферній зоні між двома кордонами, хлопцям потрібен гарячий душ та їжа", – повідомили на сторінці організації ввечері 27 серпня. 

Вони опублікували також фото українських громадян на території Грузії, заблюривши обличчя.

 

Як розповідають, п’ятеро з них – в’язні з Херсонської області, яких російські окупанти під час відступу вивезли та помістили у російські пенітенціарні заклади відбувати решту терміну покарання. Ще один нібито українець, який спробував виїхати з окупації через Росію і опинився у фільтраційному таборі, а після звільнення вирішив виїздити. 

Чоловіки 10 днів пробули у буферній зоні біля пункту пропуску "Верхній Ларс". Воду, їжу і речі їм підвозили волонтери. 

В МЗС України у коментарі "ЄвроПравді" підтвердили, що цих українців впустили у Грузію. Інших деталей наразі не повідомляють. 

Нагадаємо, ситуація шістьох українців у буферній зоні на кордоні РФ і Грузії набула розголосу наприкінці минулого тижня. Тоді вони перебували там вже тиждень

У Тбілісі заявили, що одразу повідомили Києву про ситуацію, щоб сприяти поверненню цих громадян в Україну.

У Міністерстві закордонних справ в коментарі РБК-Україна сказали, що перевіряють ситуацію шести громадян та опрацьовують питання їхнього повернення.

Видання Центру прав людини ZMINA нагадує, що викрадених з окупованих територій в’язнів у Росії після закінчення термінів нерідко відправляють до судів, де визнають порушниками міграційного законодавства РФ та оселяються в центри для тимчасового утримання іноземців. Там українці можуть перебувати місяцями та домагатись конвоювання до кордону, наприклад, з Грузією. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: