ЄС відреагував на відкликання Росією ратифікації договору про заборону ядерних випробувань

Четвер, 2 листопада 2023, 15:31

Євросоюз засудив відкликання Росією ратифікації договору про заборону ядерних випробувань.

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву від імені союзу опублікував високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. 

Боррель зауважив, що Росія відкликала ратифікацію договору у той час, коли вона продовжує агресивну війну проти України і неодноразово вдавалася до ядерної риторики й погроз, іноді натякаючи у тому числі на відновлення ядерних випробувань. 

"ЄС глибоко шкодує про це рішення Росії", – зазначив Боррель, нагадавши, що договір ратифікували усі країни ЄС і це дуже важливий інструмент для ядерного роззброєння і боротьби з розповсюдженням ядерної зброї. 

Боррель нагадав, що з 2021 року договір ратифікували ще вісім нових країн і це стало значним прогресом для розширення дії договору.

"Невиправдані наміри Росії відкликати ратифікацію договору є серйозним кроком назад у зобов’язаннях Росії сприяти міжнародній безпековій архітектурі, і це підриває триваючі зусилля щодо нерозповсюдження ядерної зброї та роззброєння… ЄС закликає Росію продовжувати поважати мету і завдання договору", – наголосив Боррель, додавши також, що йдеться про постійного члена Ради безпеки ООН. 

Головний дипломат ЄС закликав країни, які ще не ратифікували договір, без зволікань зробити це.

Нагадаємо, 2 листопада, після рішення російського парламенту, президент Росії Владімір Путін підписав закон про відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Міністерство закордонних справ України називало рішення Росії черговим кроком ядерного шантажу.