Російська Дума відкликала ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань

Середа, 18 жовтня 2023, 15:32

Парламент Росії швидко виконав бажання президента Владіміра Путіна, завершивши ухвалення законопроєкту, який змінює правову позицію Москви щодо ядерних випробувань.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

У середу нижня палата парламенту, Державна дума, прийняла в другому і третьому читаннях законопроєкт, який відкликає ратифікацію Росією Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Обидва законопроєкти були прийняті одноголосно.

Путін 5 жовтня закликав Думу внести зміни, щоб "віддзеркалити" позицію Сполучених Штатів, які підписали, але так і не ратифікували договір 1996 року.

"Ми розуміємо свою відповідальність перед нашими громадянами, ми захищаємо свою країну. Те, що сьогодні відбувається у світі, – це виключно вина Сполучених Штатів", – заявив спікер Думи В'ячеслав Володін.

Росія заявляє, що не відновить випробування, якщо цього не зробить Вашингтон, але експерти з контролю над озброєннями занепокоєні тим, що вона може наблизитися до випробувань, які Захід сприйме як російську ядерну ескалацію на тлі війни в Україні.

Вони кажуть, що випробування, проведене Росією або Сполученими Штатами, може підштовхнути іншу країну зробити те ж саме, а за нею можуть послідувати Китай, Індія і Пакистан, що спровокує нову глобальну гонку озброєнь. Наразі всі вони дотримуються мораторію на випробування, і лише Північна Корея провела випробування з ядерним вибухом у цьому столітті.

Росія спочатку ратифікувала договір у 2000 році. Хоча вона відкликає цей крок, РФ досі заявляла, що залишиться підписантом договору і продовжуватиме надавати дані до глобальної системи моніторингу, яка сповіщає світ про будь-які ядерні випробування.

Але, представляючи законопроєкт у вівторок, Володін припустив, що Москва може взагалі вийти з договору.

Тепер закон надійде до верхньої палати парламенту РФ і на підпис Путіну.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав безвідповідальними погрози Москви відкликати ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань, та зазначив, що змін у розгортанні російських ядерних сил не було. 

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Москва час від часу вдається до ядерних погроз. Розвідка й лідери західних держав загалом вважають такий сценарій малоймовірним.

Крім того, цього року Росія вирішила "призупинити" участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння, який встановлював обмеження на ядерні арсенали РФ і Сполучених Штатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: