Естонія отримала протикорабельну ракетну систему Blue Spear

Субота, 10 лютого 2024, 15:19

Естонія отримала протикорабельну ракетну систему Blue Spear 5G SSM виробництва ізраїльсько-сингапурського підприємства, прицільна дальність стрільби якої покриває майже всю акваторію Балтійського моря.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

В естонському Міноборони зазначили, що це найсучасніша та найінноваційніша система озброєння Сил оборони Естонії, здатна працювати в будь-яких погодних умовах, вдень і вночі, що дає змогу вражати загоризонтні, мобільні та стаціонарні цілі на морі.

EDR Magazine

Максимальна дальність стрільби становить 290 кілометрів. Естонія стала першою країною Балтії, яка замовила цю систему озброєння.

Для ракетного комплексу в Естонії створять дивізіон берегової оборони, до складу якої увійдуть понад сотня чинних військовослужбовців і призовників. Частина підрозділу вже пройшла навчання. Ракети розміщуватимуться на автомобілях. У майбутньому також планується створити можливість запуску з моря.

Нагадаємо, у січні міністри оборони Естонії, Латвії та Литви схвалили створення спільної балтійської зони оборони на східному кордоні, де країни межують із Росією та Білоруссю.

У Латвії заявили, що будівництво лінії оборони Балтії може тривати найближче десятиліття.