Корсика наблизилася до автономії у складі Франції

Середа, 13 березня 2024, 15:42

Уряд Франції і посадовці острова Корсика під час переговорів узгодили формулювання запропонованих змін до конституції країни, які надають острову автономний статус.

[SOURCE]Про це повідомляє France24, пише "Європейська правда".

Як заявив журналістам міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен після переговорів, проєкт тексту передбачає "визнання автономного статусу" Корсики "у складі (Французької) Республіки".

У проєкті йдеться, що запропонований новий статус Корсики "враховує її власні інтереси, пов'язані з її середземноморською відокремленістю, (і) з її історичною, мовною та культурною спільнотою, яка розвинула особливі зв'язки зі своєю землею".

Сторони погодилися, що "закони і правила можуть бути адаптовані" на острові під наглядом вищих судових інстанцій Франції, додав Дарманен.

Міністр повідомив, що з зареєстрованими виборцями, а також з регіональною асамблеєю на Корсиці будуть проведені консультації щодо цього плану.

Голова регіональної адміністрації Корсики Жиль Сімеоні привітав "рішучий крок" на шляху до автономії.  

"Ми у пів фіналі. Нам все ще потрібно виграти пів фінал, а потім і фінал", – сказав він.

Надання Корсиці особливого статусу у французькій конституції вимагатиме підтримки як Національних зборів, так і Сенату, що робить це надскладним завданням для уряду меншості президента Емманюеля Макрона, який не контролює жодну з палат парламенту.  

Ультраправа партія "Національне об'єднання" вже пообіцяла відкинути цей крок, звинувативши Макрона у спробі "деконструювати французьку націю".

Консервативні "Республіканці", які домінують у Сенаті, традиційно ворогують з корсиканськими націоналістами і не бажають передавати владу автономістським рухам. 

У вересні минулого року Макрон запропонував надати для Корсики обмежений автономний статус, ініціювавши зміни до конституції – але без визнання її незалежності.

На Корсиці існує впливовий націоналістичний рух. У 1998 році активісти, що виступали за незалежність острова, застрелили головного французького посадовця на Корсиці Клода Еріньяка.

Інші акти насильства були здебільшого низького рівня, часто пов'язані з вибуховими пристроями, закладеними в автомобілях або будівлях вночі, коли в них нікого не було.

Читайте також: Макрон іде назустріч сепаратистам: Париж готовий обговорювати параметри автономії Корсики.