Рютте, який претендує на посаду генсека НАТО, поїхав у Стамбул на зустріч з Ердоганом

П'ятниця, 26 квітня 2024, 14:49 - Марія Ємець

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який завершує роботу на цій посаді та вважається ключовим кандидатом на наступного генсека НАТО, прибув до Стамбула на зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом на запрошення останнього.

Про це повідомляє NOS, пише "Європейська правда". 

Візит Рютте багато у чому є нестандартним – він прибув не на урядовому літаку, а звичайним авіарейсом, практично без супроводу, а зустріч запланована у Стамбулі, а не Анкарі, де розташовані ключові урядові установи. Проте у Стамбулі його буде супроводжувати посол Нідерландів. 

Головною темою поїздки Рютте вважають переговори з Ердоганом про його підтримку як кандидата на посаду генсека Північноатлантичного альянсу. Відомо, що Ердоган може виступити проти призначення Рютте. 

Серед країн, позиція яких ще ставить під питання призначення Рютте, також Угорщина, Словаччина та Румунія. Від Румунії на цю посаду претендує її чинний президент Клаус Йоганніс. 

За словами кількох джерел в Анкарі, є значні шанси на те, що Ердоган за підсумками переговорів скаже, що готовий підтримати Рютте – проте, як і зазвичай у випадку з Ердоганом, це не даватиме 100% гарантій того, що він далі не почне висувати додаткові умови. 

Раніше президент Туреччини натякав, що готовий підтримати Рютте, якщо той пообіцяє серйозно сприймати занепокоєння Туреччини щодо боротьби з тероризмом – маючи на увазі протистояння з курдським угрупованням PKK, а також хоче, щоби Рютте "неупереджено" діяв у ситуаціях, коли Туреччина буде мати суперечку з іншими членами НАТО (передусім з Грецією, у якої з Туреччиною непрості стосунки).