Лідер боснійських сербів нагородив Орбана орденом, який раніше вручив Путіну

П'ятниця, 5 квітня 2024, 17:31 - Марія Ємець

Лідер боснійських сербів Мілорад Додік вручив прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану орден Республіки Сербської, яким за рік до цього нагородив також правителя Росії Владіміра Путіна.

[SOURCE]Про це повідомляє угорське видання Telex, пише "Європейська правда". 

Про плани вручити Орбану найвищу нагороду Республіки Сербської (ентитету у складі Боснії і Герцеговини) оголосили ще 9 січня, у національне свято. Додік тоді заявив, що угорський лідер особисто отримає відзнаку пізніше, що врешті й сталося 5 квітня під час його візиту. 

Borislav Zdrinja / Predsjednikrs.rs

Вручаючи орден, Додік подякував Орбану за підтримку і заявив, що угорський прем’єр для нього є прикладом того, як потрібно захищати родини і суспільство. 

Орбан, приймаючи нагороду, сказав, що сприймає її як прояв дружби і "оптимізм щодо спільного майбутнього".

Він заявив також, що підтримує сербів, "тому що міжнародна політика була несправедливою щодо них", та що слід визнати, що "Європа потребує сербів" і без них "не буде європейської безпеки, об’єднаного ЄС та стабільності".  

Угорський прем’єр також повторив, що вважає за необхідне спершу завершити євроінтеграційний процес Західних Балкан, і лише потім розпочинати роботу над "східним розширенням" – тобто вступом України, Молдови та Грузії. 

Нагадаємо, перед цим Орбан був з візитом у Сараєві та пообіцяв докласти максимум зусиль під час угорського головування у Раді ЄС для того, щоб наблизити вступ Боснії і Герцеговини до ЄС