У США вважають, що за рік їхні відносини з Китаєм поліпшилися

Понеділок, 8 квітня 2024, 10:10 - Андрій Синявський

Міністерка фінансів США Джанет Єллен на зустрічі в неділю з прем'єр-міністром Китаю Лі Цяном відзначила поліпшення відносин між країнами з моменту її візиту до КНР минулого року, водночас визнавши, що серйозні розбіжності залишаються.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AP.

Єллен стала першою американською урядовицею, яка відвідала Китай після зустрічі лідерів Джо Байдена та Сі Цзіньпіна в Каліфорнії в листопаді, щоб налагодити напружені відносини між їхніми країнами.

"Хоча нам ще багато чого треба зробити, я вважаю, що за останній рік ми поставили наші двосторонні відносини на більш стабільну основу", – сказала вона.

Під час пресконференції в суботу Єллен торкнулася теми відносин США з Китаєм у зв'язку з Росією, яка веде загарбницьку війну проти України.

США планують тиснути на Китай через його дії на шкоду світовій економіці

"Ми вважаємо, що можна зробити ще більше, але я бачу це як сферу, де ми домовилися про співпрацю, і ми вже бачимо певний значний прогрес. Вони розуміють, наскільки це серйозне для нас питання", – зазначила міністерка.

США та Китай в суботу також домовилися провести "інтенсивний обмін думками" щодо більш збалансованого економічного зростання, йдеться в заяві Вашингтона, яку опублікували після зустрічі Єллен та віцепрем'єра Китаю Хе Ліфена.

Вони також домовилися розпочати обмін думками щодо боротьби з відмиванням грошей. Втім, залишається поки неясно, коли й де відбудуться ці переговори.

Сполучені Штати обмежили доступ Китаю до передових напівпровідників та інших технологій, заявивши, що вони можуть бути використані у військових цілях. Водночас КНР звинувачує США у спробах обмежити його економічний розвиток.

Раніше ЗМІ повідомили, що держсекретар США Ентоні Блінкен нібито повідомив союзникам тривожну інформацію про масштаби співпраці між Китаєм та Росією, а від Мінфіну США пролунали попередження, що компанії, які допомагають РФ товарами і технологіями для ВПК, чекають серйозні наслідки.

Перед цим повідомляли, що президент США Джо Байден провів телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном – вперше після їхньої особистої зустрічі в Каліфорнії в листопаді минулого року, де закликав вплинути на РФ та Іран через війни в України та на Близькому Сході.

До цього Держдеп США застеріг Китай від будь-якої допомоги РФ у війні проти України.