21 липня 2022

Статті
Проблема не тільки у Спартц: як переконати США обрати стратегію для перемоги України
Перед виборами у таборі "America First" можуть з’явитись інші кандидати - "такі як Трамп, але розумніші". А відтак і небезпечніші...
Словаччина на порозі реваншу: чому це небезпечно і що може зробити Київ
Словацька коаліція стрімко втрачає популярність через дуже особистий конфлікт між лідерами двох партій. І це створює реальний шанс на реванш "друзів Путіна".
Колонки
Головний союзник Путіна: як газове лобі ЄС діє проти України
Єврокомісія прагне скоротити використання газу на 15%, але пропозиції не містять чітко визначеного плану скорочення промислового споживання газу.
Новини
23:00
Доля другого референдуму про незалежність Шотландії вирішиться в жовтні
Верховний суд Великої Британії в четвер оголосив, що розгляне питання про проведення другого референдуму про незалежність Шотландії від Сполученого Королівства 11 і 12 жовтня 2022 року.
22:42
В ОП розповіли подробиці створення "трибуналу для Путіна"
Україна планує створити одноразовий міжнародний трибунал для суду над найвищим керівництвом російського режиму за акт агресії – зокрема і нинішнього президента Росії Владіміра Путіна.
22:28
В МЗС розповіли, чого очікувати від завтрашньої зустрічі щодо "зернового коридору" у Стамбулі
На переговорах у турецькому Стамбулі в п'ятницю очікується підписання документу, який встановить зобов'язання України та Росії щодо безпечного функціонування маршрутів експорту українського зерна.
22:09
ЄС в останню мить прибрав із санкційного списку найбільшого виробника титану з РФ – ЗМІ
Під час узгодження останнього пакета санкцій проти Росії Європейський Союз заблокував пропозицію про внесення до санкційного списку російського металургійного підприємства "ВСМПО-Авісма" – найбільшого у світі виробника титану.
Дайджест'Північний потік' запрацював, перевибори в Італії, Лукашенко визнав "ЛДНР": головне за день
21:50
Молдова не пустила до себе російські війська з Придністров’я
Міністерство закордонних справ Молдови в четвер підтвердило, що не дозволило в’їзд на територію країни російським військовим з так званої оперативної групи (ОГРВ), що базується в Придністров’ї.
21:26
Турбіна для "Північного потоку" застрягла в дорозі, бо Росія не дозволила її повернення – ЗМІ
Турбіна для російського газогону "Північний потік-1", яку Канада повернула під тиском Німеччини попри санкції, через відсутність погодження з боку Росії застрягла на півшляху на німецькій території.
21:04
Лукашенко: ми де-факто визнали "Л/ДНР" і Крим, якщо треба – підпишу указ
Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко заявив, що він де-факто й так визнав утворення "ЛНР" і "ДНР", а також анексію Криму Росією і в разі необхідності видасть відповідний указ.
20:48
Домовленість про експорт зерна з України підпишуть у п’ятницю в Туреччині
Канцелярія президента Туреччини в четвер підтвердила, що угоду про експорт зерна з України морським шляхом буде підписано в п’ятницю у Стамбулі.
20:39
Литва приєднається до справи України проти Росії у Міжнародному Суді ООН
Литва в п’ятницю офіційно приєднається до справи України проти Росії щодо воєнних злочинів у Міжнародному Суді ООН у Гаазі.
20:36
Стала відома дата позачергових виборів до парламенту Італії
Відповідно до рішення президента Італії Серджо Матарелли, дострокові вибори до парламенту країни після його розпуску в четвер відбудуться 25 вересня.
20:22
Вибори наступника Джонсона: Трасс збільшила відрив від Сунака
Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс збільшила свій відрив від колишнього глави міністерства фінансів Ріші Сунака, який теж претендує на посаду лідера Консервативної партії.
20:16
У Сенаті США представили проєкт резолюції про визнання геноцидом дій РФ в Україні
Американські сенатори Джим Ріш і Бен Кардін представили проєкт, що визнає дії Росії в Україні, зокрема, депортації і навмисне вбивство мирного населення, геноцидом українського народу.
20:07
Генсек ООН їде в Туреччину домовлятися про "зерновий коридор" для України
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер увечері вирушить до Стамбула в межах зусиль із розблокування експорту зерна з України морським шляхом.
19:53
Майже 60% поляків вважають, що країна рухається в неправильному напрямку
58% жителів Польщі вважають, що країна рухається в неправильному напрямку, тоді як протилежної думки дотримуються 27% респондентів.
19:37
Суд в Естонії засудив трьох чоловіків за купівлю дронів для російської армії
В Естонії Харьюський повітовий суд визнав трьох чоловіків винними у підтримці агресії Росії проти України – вони займалися придбанням дронів для російської армії.
19:29
У Фінляндії однакова кількість прихильників і противників загорожі на кордоні з РФ
Майже однакова кількість жителів Фінляндії підтримує і виступає проти зведення загорожі на кордоні з Росією, свідчить опитування фінської агенції Uutissuomalainen.
19:10
Лукашенко дозволив заочно судити білорусів, які виїхали за кордон
Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко в четвер підписав зміни до кримінально-процесуального кодексу, якими дозволив заочно судити білорусів у кримінальних справах, що перебувають за кордоном.
18:58
Глава MI6 вважає, що РФ "ось-ось вичерпає потенціал" в Україні
За словами голови розвідки Великої Британії, російські військові, ймовірно, зроблять певну операційну паузу в найближчі кілька тижнів.
Аналітика короткоЯк переконати Байдена змінити "дозований" підхід у постачанні зброї в Україну
18:47
Президент Італії розпустив парламент, будуть дострокові вибори
Президент Італії Серджо Матарелла в четвер підписав указ про розпуск парламенту, що означає проведення дострокових виборів.
18:43
Європол каже про ознаки контрабанди зброї з України
Європейське поліцейське управління (Європол) заявляє про ознаки контрабанди зброї з України.
18:42
Держдеп США підтримав посла в Грузії, яку провладні депутати звинувачують у втручанні у внутрішні справи
Речник Державного департаменту США Нед Прайс висловив підтримку послу в Тбілісі Каллі Дегнан, яку деякі депутати з владної партії "Грузинська мрія" критикували нібито за втручання у внутрішні справи Грузії.
18:25
Сійярто попросив у Лаврова газ, той сказав, що подумає
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто здійснив у четвер раніше не анонсований візит до Москви, щоб домовитися про додаткові постачання газу та обговорити війну в Україні.
18:12
Після завершення війни Україна має стати членом ЄС – ексглава МЗС Польщі
Ексміністр закордонних справ Польщі (2018-2020) Яцек Чапутович вважає, що після завершення війни Україна має стати членом ЄС.
18:05
На Заході вважають, що Росія у 2023 році спробує захопити Одесу – ЗМІ
Західні посадовці вважають, що в наступному році Росія організує ще один повномасштабний наступ на Україну, однією з цілей якого може бути захоплення стратегічного портового міста Одеси та відрізання Києва від моря.
17:50
ЄС запровадив санкції проти сирійців, відповідальних за набір найманців для війни РФ проти України
Європейський Союз оголосив у четвер запровадив санкції проти десяти сирійських громадян і двох приватних охоронних компаній за їхню участь у вербуванні сирійських і палестинських найманців для війни РФ проти України.
17:46
У Німеччині знайшли вкрадену три роки тому скрипку вартістю 275 тисяч євро
Правоохоронці в берлінському районі Фрідріксгайн-Кройцберг в середу знайшли скрипку 1769 року виробництва, викрадену з музичної академії Ганса Айслера у Берлін-Мітте в березні 2019 року.
17:24
У 79-річного Байдена виявили COVID-19
Президент США Джо Байден здав позитивний тест на коронавірус.
17:15
У Польщі готуються позбавити імунітету проросійського депутата за порушення COVID-правил
Спеціальний комітет польського Сейму підтримав рішення позбавити імунітету депутата крайньої правої партії "Конфедерація польської корони" Гжегожа Брауна за порушення COVID-правил.
17:07
Третя країна ЄС виступила проти планів Брюсселя щодо скорочення споживання газу
Грецький уряд проти пропозиції Європейського Союзу добровільно скоротити споживання газу на 15%, починаючи з наступного місяця, щоб пом’якшити можливу повну зупинку поставок з Росії.
16:56
Росія готується анексувати п’яту частину України до вересня – Bloomberg
Росія готується до 15 вересня провести референдуми на окупованій території України, за результатами чого приєднає їх до себе.
16:46
Глава зовнішньої розвідки Естонії сумнівається, що Україна звільнить всі окуповані території
За словами глави естонської зовнішньої розвідки Мікка Маррана, Україні, можливо, не вдасться відвоювати всі території, окуповані російськими військами.
16:39
Турбіна для "Північного потоку" прибула до Німеччини на початку тижня
За словами федерального міністра економіки Німеччини Роберта Габека, відремонтована турбіна для російського газогону "Північного потоку" на початку тижня прибула з Канади до його країни.
16:27
У Німеччині представили новий пакет заходів для енергетичної безпеки
Федеральний уряд Німеччини хоче відреагувати на майбутній дефіцит газу та енергії восени та взимку новими заходами – міністр економіки Роберт Габек анонсував черговий "пакет енергетичної безпеки".
16:24
Європейський центробанк уперше за 11 років підвищив ключові ставки на 0,5%
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер оголосив про підвищення трьох ключових відсоткових ставок на 50 процентних пунктів для боротьби з інфляцією в єврозоні – це перше підвищення ставок з 2011 року.
16:09
Глава МЗС Угорщини прибув до Москви
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прибув до Москви для проведення низки переговорів.
16:06
В МЗС розповіли, навіщо Росії фейки про розкрадання західної зброї в Україні
Офіційний представник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив, що Росія розповсюджує неправдиві повідомлення про нібито нецільове використання західної зброї, аби зірвати її постачання.
15:54
У Роттердамі водне таксі зіткнулося з прогулянковим катером, у воді опинились 6 людей
Біля мосту Еразма в Роттердамі зіткнулися водне таксі та прогулянковий катер, у воді опинилися пасажири таксі.
15:31
Британія надішле Україні десятки гаубиць, протитанкову зброю, безпілотники і боєприпаси
Велика Британія найближчими тижнями поставить в Україну десятки артилерійських знарядь, сотні безпілотних літальних апаратів і 1600 одиниць протитанкової зброї.
15:08
Золото, технології, порти: у ЄС розкрили деталі сьомого пакету санкцій проти Росії
У ЄС опублікували деталі сьомого пакету санкцій проти Росії, затвердженого 21 липня.
15:00
Прем’єр Словаччини застеріг партнерів від сповільнення темпів підтримки України
Прем’єр Словаччини Едуард Гегер закликав європейських партнерів продовжувати підтримку України.
14:25
Прем’єрка Естонії: скоротимо споживання газу без проблем
Прем’єрка Естонії Кая Каллас заявила, що Естонія вже суттєво скоротила обсяги споживання природного газу і скорочення на 15%, згідно з рекомендацією Єврокомії, не становитиме проблеми.
Аналітика короткоЯк політичні зигзаги в Словаччині загрожують підтримці України
13:38
Трасс виступила проти відправлення британських військ до України у разі обрання прем'єром
Міністр закордонних справ Великої Британії та кандидатка у лідери консерваторів Ліз Трасс заявила, що не підтримує пряму участь британських військ у війні в Україні.
13:19
В Іспанії троє людей померли від поранень, отриманих на фестивалях із забігом биків 
Троє людей померли у лікарні протягом останньої доби внаслідок поранень, отриманих на нещодавніх фестивалях з забігом биків в автономній спільноті Валенсія.
13:09
Португалія та Іспанія проти планів ЄС скоротити споживання газу
Міністр енергетики Португалії Жоао Галамба заявив, що його країна "категорично проти" непропорційної та нестійкої пропозиції ЄС.
12:32
Франція рекомендувала четверту підсилюючу дозу ковід-вакцини ще для кількох категорій
У Франції уряд вирішив розширити перелік категорій, яким рекомендується четверта, тобто друга підсилююча доза вакцини від коронавірусу.
12:23
Євросоюз затвердив нові санкції проти РФ
Країни Європейського союзу погодили новий пакет обмежувальних заходів проти Росії, до якого увійшла заборона на імпорт російського золота.
12:11
Британія заборонила імпорт золота з РФ, відмовляється від вугілля та нафти
Заборона на імпорт золота набула чинності 21 липня, заборона на імпорт вугілля почне діяти 10 серпня 2022 року, а заборона на імпорт нафти почне діяти 31 грудня 2022 року.
11:47
Глава МЗС Німеччини: нові погрози Лаврова Україні - чергова пропаганда
Заяви Росії, що постачання західної зброї в Україну начебто стали причиною рішення Москви "розширити географію" загарбницької війни, – не більше ніж пропаганда.
11:31
У Словенії гасять велику пожежу біля кордону з Італією
У Словенії триває боротьба з лісовими пожежами на плато Карст поруч з італійським кордоном.
11:26
Прем'єр Італії подав у відставку, президент її прийняв
Драгі у четвер вранці зробив коротку заяву для членів Палати депутатів, верхньої палати парламенту Італії.
10:59
Нідерланди не продовжуватимуть дозволи на проживання неукраїнців, які тікають від війни
Рішення стосується громадян третіх країн, яким було надано дозвіл на тимчасове проживання в Україні з метою роботи чи навчання.
10:58
Парламент Бельгії ратифікував контроверсійну угоду з Іраном про передачу засуджених осіб
Парламент Бельгії ратифікував угоду з Іраном, яка уможливить передачу засуджених осіб з однієї країни в іншу та дозволяє іншій стороні амністію.
10:23
Експрезидента Молдови залишили під домашнім арештом ще на 30 діб
Суд ухвалив рішення на запит прокурора.
09:58
На півдні Франції взяли під контроль масштабну пожежу, що триває більше тижня
Масштабні лісові пожежі на південному-заході Франції, що тривають з 12 липня, взяли під контроль, полум’я більше не просувається на нові території.
09:52
У Словенії визначили дату президентських виборів
Словенія проведе перший тур президентських виборів 23 жовтня, а потенційний другий тур між двома кандидатами, ймовірно, буде призначено на 13 листопада.
09:29
Глава МЗС Німеччини про зброю для України: це не перегони, хто буде першим
Нещодавнє дослідження поставило найбільшу економіку Європи на шосте місце, коли йдеться про постачання зброї Києву.
08:59
Британська розвідка пояснила, для чого росіяни штурмують Вуглегірську ТЕС
Російські та сепаратистські сили продовжують спроби дрібномасштабних атак уздовж лінії фронту на Донбасі та наближаються до Вуглегірської ТЕС.
08:44
У Франції збанкрутувало російське агентство Sputnik News, почалася примусова ліквідація
27 співробітників компанії у Франції, зарплата яких покривалася схемою гарантії заробітної плати, були звільнені незабаром після цього рішення.
08:22
Глава ЦРУ заявив, що не має даних про погане здоров'я Путіна
У засобах масової інформації з'являється все більше непідтверджених чуток про те, що Путін, якому цього року виповнюється 70 років, може страждати від тяжкої хвороби, можливо, від раку.
08:07
Спікер Палати представників США закликала Блінкена визнати Росію державою-спонсором тероризму
Ненсі Пелосі звернулася до держсекретаря Ентоні Блінкена із закликом оголосити Росію державою-спонсором тероризму — інакше це зробить Конгрес.
07:53
Росія відновила постачання газу до Німеччини через "Північний потік-1"
Представник повідомив, що обсяги постачання газу були заявлені приблизно на тому ж рівні, що й до техобслуговування, тобто близько 67 мільйонів кубометрів на добу.
07:43
Прем'єр Італії вдруге подасть у відставку у четвер - ЗМІ
Маріо Драгі оголосить про це рішення у четвер вранці на початку засідання членів Палати депутатів.