22 квітня 2024

Статті
За Трампа, Путіна і теорії змови: все про Марджорі Тейлор Грін, противницю України у Конгресі США
Погляди Грін на війну в Україні від початку були послідовно антиукраїнськими. Навіть у однопартійців часом уривається терпець через це...
Колонки
Вийти з полону міфів: як Україні та Польщі разом подолати кризу в питанні агроекспорту
Ми маємо доводити спільно з нашими союзниками всередині Польщі, що популістські гасла і страхи фермерів не мають нічого спільного з реальністю.
Новини
23:05
Sun: Глушіння Росією GPS-сигналу впливає на безпеку британських рейсів
Рейси до Великої Британії та з неї відчули наслідки глушіння глобальної системи позиціювання (GPS) у регіоні, за чим, імовірно, стоїть Росія.
22:41
Зеленський заявив про домовленість щодо ATACMS для України
Президент Володимир Зеленський стверджує, що остання телефонна розмова з американським візаві Джо Байденом призвела до домовленостей із постачання далекобійних ракет ATACMS для України.
22:32
ЄС досяг політичної домовленості про посилення санкцій проти Ірану
Міністри закордонних справ Європейського Союзу на зустрічі 22 квітня досягли політичної домовленості про посилення санкцій проти Ірану у відповідь на нещодавні масовані обстріли Ізраїлю.
22:18
фотоЗеленський прийняв вірчі грамоти нового посла Польщі
Президент Володимир Зеленський під час урочистої церемонії на території Національного заповідника "Софія Київська" в Києві 22 квітня прийняв вірчі грамоти від новопризначеного посла Польщі Ярослава Гузи.
21:57
ЗМІ: США вже готують "більший, ніж зазвичай" пакет допомоги Україні
Адміністрація президента США Джо Байдена на тлі очікуваного схвалення додаткового фінансування для України в Конгресі готує "більший, ніж зазвичай", пакет військової допомоги для Києва.
21:38
Командувач Сил оборони Естонії пропонує підняти витрати на оборону до 5% ВВП
Командувач Сил оборони генерал Мартін Херем вважає, що протягом наступних двох років країна повинна збільшити оборонні витрати до 5% ВВП, насамперед для закупівлі достатньої кількості боєприпасів.
21:21
Конгресмен: Україна отримає нову зброю від США "швидше, ніж вважається можливим"
Член комітету з питань закордонних справ Палати представників США демократ Білл Кітінг запевнив, що військова допомога в межах нового фінансування після його схвалення Конгресом надійде "швидше, ніж будь-хто вважає можливим".
ДайджестСтратегія США для перемоги, деблокада кордону з Польщею, китайські шпигуни в Європі: новини дня
21:10
В Італії 13 тюремних охоронців підозрюють у катуванні неповнолітніх ув'язнених
Італійська поліція арештувала 13 охоронців колонії в Мілані за підозрою в тортурах та жорстокому поводженні з неповнолітніми ув'язненими.
21:00
Конгресмени в Києві пояснили затримку з військовою допомогою Україні
Члени двопартійної делегації Палати представників США, які прибули 22 квітня з візитом до Києва, наголосили, що затримка із затвердженням допомоги Україні не пов’язана зі зменшенням рівня її підтримки.
20:33
У Норвегії розглядають можливість значного збільшення допомоги Україні
У парламенті Норвегії розглядають можливість значного збільшення довгострокової допомоги Україні, яку наразі готовий надавати Осло.
20:08
Зеленський обговорив із Байденом зміст наступного пакету військової допомоги США
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм американським колегою Джо Байденом після ухвалення в Палаті представників Конгресу США законопроєкту про допомогу Києву.
19:41
У Держдепі розповіли, чи достатньо ухваленої Палатою представників допомоги Україні
Помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн прокоментував ухвалення Палатою представників Конгресу США допомоги для України.
19:11
Держдеп пояснив, що може бути в стратегії перемоги України для Конгресу
Помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн пояснив, якою може бути стратегія перемоги України, якої конгресмени вимагають від Білого дому.
18:45
Боррель повторив попередження для Тбілісі щодо закону про "іноагентів" 
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що у Євросоюзі стурбовані поверненням на розгляд владою Грузії законопроєкту про "іноагентів" і він несумісний з цінностями ЄС та європейським курсом Грузії. 
18:42
У США кажуть, що в останні тижні постачали Україні деяку військову допомогу
Попри затримки з ухваленням додаткового фінансування для допомоги Україні, Сполучені Штати в останні тижні надсилали Києву певну військову допомогу, реагуючи на ситуацію на полі бою.
18:36
Боррель впевнений у рішенні щодо надання Україні нових систем Patriot
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель висловив впевненість, що країни-члени Євросоюзу знайдуть рішення щодо передачі Україні систем протиповітряної оборони Patriot.
18:32
Держдеп: Нова допомога Україні буде "дуже скоро", в ній будуть засоби ППО
Помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн стверджує, що новий пакет американської військової допомоги Україна отримає "дуже скоро" після завершення його схвалення в Конгресі.
18:21
Боррель: Перші снаряди з чеської ініціативи будуть в Україні в кінці травня-на початку червня
Перші поставки артилерійських снарядів, придбаних у рамках чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС, можуть прибути наприкінці травня-на початку червня.
17:59
BBC: Сунак "шокований" скандалом між поліцією та євреєм біля пропалестинського мітингу
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак "шокований" скандалом, коли поліція Лондона погрожувала арештувати єврейського чоловіка, якщо той відмовиться залишити місце пропалестинського маршу, оскільки його присутність могла спровокувати демонстрантів.
17:58
ЗМІ: Сили США в Іраку та Сирії потрапили під обстріл вперше за три місяці
Військові США в Іраку та Сирії за останню добу потрапили під два окремих удари із застосуванням ракет та ударних безпілотників, що сталося вперше за майже три місяці. 
17:35
Зеленський прокоментував ідею Макрона про "олімпійське перемир’я"
Президент України Володимир Зеленський сказав, що не вірить у потенційну реалізацію ідеї президента Франції Емманюеля Макрона про глобальне припинення вогню на період Олімпійських ігор у війні РФ проти України, тому що Росія не буде дотримуватись ніяких обіцянок. 
17:28
Німецька розвідка прагне більше повноважень на тлі підозр у фінансуванні РФ ультраправих
Федеральне відомство з охорони конституції Німеччини, яке відіграє роль спецслужби, закликало уряд надати йому більше повноважень для моніторингу грошових потоків на тлі підозр у фінансуванні РФ регіональних ультраправих партій напередодні виборів у ЄС.
17:25
Вихідці з КДБ і ФСБ Росії організували в Грузії конференцію про "традиційні цінності"
У Тбілісі 22 квітня в "засекреченому місці" організували конференцію про "традиційні цінності" за участі експертів із Росії та Грузії, до якої доклалась організація, створена вихідцями з радянських та російських спецслужб.
17:09
Bild стверджує, що у Німеччині зривають поставки в Україну бронемашин MRAP
Німеччина планувала поставити в Україну до 400 важких броньованих транспортних машин MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), але через логістичні проблеми цю кількість поступово переглядають у бік зменшення, й фактичні поставки так і не почались.
17:08
фотоУ столиці Болгарії відновили демонтаж монумента радянській армії
У столиці Болгарії Софії після тривалої паузи продовжили демонтаж пам’ятника радянській армії, знявши з постаменту напис, де радянських військових називають визволителями.
17:01
Представники Греції та Туреччини провели зустріч в межах зусиль для поліпшення відносин
Делегації Греції та Туреччини зустрілися у понеділок в Афінах в межах довготривалих зусиль з поліпшення напружених відносин між двома країнами-сусідами.
16:49
Туск і Дуда почубились через заяви про ядерну зброю в Польщі
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск різко прокоментував заяву президента Анджея Дуди про те, що Варшава не відмовилась від ідеї розміщення на своїй території ядерної зброї, якщо на це погодяться союзники НАТО.
16:38
Сунак вперше відвідає Німеччину: обговорить війну в Україні та Близькій Схід
Канцлер Німеччини Олаф Шольц прийматиме в середу у Берліні прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака.
16:36
Греція відреагувала на повідомлення ЗМІ про тиск для надання Україні Patriot
Речник уряду Греції Павлос Марінакіс 22 квітня прокоментував публікацію Financial Times, згідно з якою НАТО та Європейський Союз тиснуть на Афіни та Мадрид, аби ті передали Україні свої системи Patriot.
16:19
Союзники назвали дату нової зустрічі щодо зброї для ЗСУ у форматі "Рамштайн"
Наступна зустріч Контактної групи з оборони України, що відома також як "формат Рамштайн", планується на 26 квітня у форматі відеоконференції.
16:18
У Греції арештували десятки людей через насильство на спортивних заходах
Грецька поліція в понеділок арештувала десятки людей в межах операції з викорінення насильства на спортивних подіях після вбивства офіцера поліції під час сутичок, що спалахнули на волейбольному матчі в Афінах у грудні.
15:57
У шведському місті стався вибух у під’їзді житлового будинку, є постраждалі
У шведському місті Гельсінгборг вдень у понеділок стався вибух на сходах багатоквартирного будинку, постраждала одна людина.
15:55
Баскські сепаратисти отримали найкращий результат в історії на регіональних виборах
Ліворадикальна баскська сепаратистська партія Bildu, яка має історичні зв'язки з нині неіснуючим терористичним угрупуванням ЕТА, отримала найкращий результат в історії на виборах до законодавчих органів влади багатого північного регіону Іспанії.
15:38
Польські фермери припинили блокування КПП "Ягодин", що тривало з початку лютого
Польські протестувальники згорнули блокаду на КПП "Ягодин-Дорогуськ", яка тривала з 9 лютого. 
15:34
Шольц висловив оптимізм щодо перспектив німецької економіки
Канцлер Німеччини Олаф Шольц оптимістично оцінив економічні перспективи ФРН, посилаючись на рекордний рівень зайнятості та уповільнення інфляції завдяки падінню цін на енергоносії.
15:24
У Британії двох осіб офіційно звинуватили у шпигунстві на користь Китаю
У Британії офіційно висунули звинувачення у шпигунстві на користь Китаю двом молодим людям, вони вже цього тижня постануть перед судом. 
15:06
В Австрії затримали 4 німців, які вшанували день народження Гітлера
Австрійська поліція затримала чотирьох німців, які вшанували день народження лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера біля будинку, де той народився, на заході країни.
15:01
87-річний король Норвегії скоротить участь в офіційних заходах
Король Норвегії Гаральд V скоротить участь в офіційних заходах з огляду на останнє нездужання та свій поважний вік.
14:44
Швеція не виключає, що надішле Україні систему Patriot
Міністр оборони Швеції Пол Йонсон допустив, що Стокгольм може передати Україні систему протиповітряної оборони Patriot.
14:20
Біля зруйнованої пожежею 400-річної біржі у Копенгагені відновили рух транспорту
Рух транспорту відновився в понеділок біля історичної Старої фондової біржі Копенгагена, яка була наполовину зруйнована пожежею минулого тижня.
14:18
У керівній коаліції Німеччини тривають суперечки щодо скорочення бюджетних витрат
Між трьома партнерами керівної коаліції Німеччини триває суперечка щодо скорочення соціальних видатків із бюджету.
Аналітика короткоПояснюємо, чому проблеми польських фермерів – не в українській агропродукції
13:57
Громадяни Словаччини зібрали вже понад 3 млн євро на снаряди для України
Громадяни Словаччини, невдоволені політикою уряду Роберта Фіцо щодо України, зібрали вже понад 3 мільйони євро на закупівлю снарядів для України.
13:39
У Фінській затоці відновив роботу пошкоджений восени газопровід Balticconnector 
З понеділка газопровід Balticconnector між Естонією та Фінляндією, що проходить по дну Фінської затоки, відновив роботу після ремонту.
13:39
Прем'єр Британії пообіцяв, що перший літак з мігрантами вирушить до Руанди за 10-12 тижнів
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив у понеділок, що перший рейс із шукачами притулку до Руанди відправиться через 10-12 тижнів.
13:14
фотоУ Київ прибула двопартійна делегація Конгресу США
У Києві 22 квітня перебуває з візитом двопартійна делегація Конгресу Сполучених Штатів Америки.
13:13
Німецька компанія Knauf йде з РФ після репортажу про участь у "відбудові" Маріуполя
Німецький виробник будівельних матеріалів Knauf збирається піти з Росії після появи журналістського розслідування про можливе сприяння компанії окупаційному режиму РФ в Маріуполі.
13:06
Норвегія приєднається до ініціативи з забезпечення України засобами ППО
Прем'єр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країна фінансово долучиться до ініціативи із забезпечення України додатковими системами протиповітряної оборони.
12:53
Керівна партія Грузії кличе прихильників на мітинг "проти революції"
Керівна партія Грузії "Грузинська мрія" анонсувала мітинг під парламентом на підтримку свого законопроєкту "про прозорість іноземного впливу", який різко критикують на Заході і який викликав обурення громадянського суспільства. 
12:45
Німеччина обіцяє доставити Україні нову систему Patriot якнайшвидше
В німецькому уряді запевнили, що нова система протиповітряної оборони Patriot буде доставлена в Україну якнайскоріше.
12:30
Північна Корея запустила в море балістичні ракети малої дальності
У понеділок Північна Корея випустила "кілька" балістичних ракет малої дальності в бік моря біля свого східного узбережжя.
12:29
Лавров знову заговорив про ризик ядерної війни
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров знову заявив про те, що підтримка України ключовими державами Заходу "створює ризик ядерної конфронтації".
12:28
Глава МЗС Німеччини пояснила, чому важливо об’єднати зусилля з пошуку Patriot для України
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок повторила свій заклик до країн ЄС щодо надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони Patriot.
12:07
Кулеба розказав міністрам ЄС, що ще є можливість запобігти гіршим сценаріям
Глава МЗС України Дмитро Кулеба звернувся до міністрів закордонних справ та оборони ЄС із закликом до "конкретних та сміливих рішень" щодо посилення української протиповітряної оборони.
11:59
Прем’єр Болгарії виконуватиме і функції глави МЗС у тимчасовому уряді
Президент Болгарії Румен Радев призначив тимчасового прем’єра країни Димитара Главчева також на посаду глави МЗС.
11:49
Розвідка Британії: В армії РФ створили підрозділ для представників кремлівської еліти
Розвідка Великої Британії розповіла про спеціально створений в російській армії підрозділ для представників еліти в контексті історії блогерки Єлени Бліновської та її чоловіка.
11:39
У Німеччині затримали трьох підозрюваних у шпигунстві на користь Китаю
Незабаром після поїздки німецького канцлера Олафа Шольца до Китаю федеральний генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував трьох ймовірних шпигунів, які могли передавати інформацію про військові технології китайській секретній службі.
11:25
Глава МЗС Литви: Європі не варто послаблювати підтримку України попри хороші новини зі США
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що багато європейських союзників "відчули полегшення" після того, як у суботу Палата представників США схвалила виділення допомоги Україні.
11:17
У Держдумі РФ заявили, що тепер є підстави для конфіскації іноземних активів у Росії
У російській Держдумі вважають, що після голосування Палати представників Конгресу США щодо конфіскації російських активів у Москви є всі підстави піти на симетричний крок щодо іноземних активів в РФ.
11:03
У Литві розпочинаються одні з найбільших військових навчань
У Литві у понеділок, 22 квітня, розпочинаються одні з найбільших національних військових навчань Thunder Strike.
10:50
Польські фермери блокують рух вантажівок у двох пунктах пропуску на кордоні з Україною
Станом на понеділок польські фермери блокують рух вантажівок у двох пунктах пропуску, пропускаючи по кілька вантажних транспортних засобів на годину або взагалі обмежуючи рух.
10:48
Глава МЗС Іспанії відповів на питання про можливу передачу Patriot Україні
Міністр закордонних справ Іспанії прокоментував можливість передачі Україні системи протиповітряної оборони Patriot, яка є на озброєнні піренейської країни.
10:37
Місцеві вибори в Польщі: Кандидати керівної коаліції перемогли у більшості міст
У неділю, через два тижні після загальнонаціональних місцевих виборів, було проведено 748 повторних голосувань на посади мерів міст, голів містечок і гмін.
10:37
Віцеканцлер Німеччини вважає, що країна має робити більше для допомоги України
Німецький віцеканцлер Роберт Габек вважає, що Німеччина взяти на себе лідерство у наданні подальшої підтримки Україні, а також розширити виробництво зброї.
10:16
Німецька опозиція хоче заборони імпорту агропродукції з РФ і Білорусі
Найбільша опозиційна сила Німеччини Християнсько-демократичний союз ініціює в Бундестазі голосування за резолюцію з закликом заборонити імпорт сільськогосподарської продукції з РФ і Білорусі.
10:13
Глава МЗС Молдови: Придністров'я не буде перешкодою нашому вступу до ЄС
Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой переконаний, що Придністровський регіон не стане перешкодою в процесі вступу країни до Європейського Союзу.
09:53
Глава МЗС Швеції: ЄС хоче запровадити санкції проти СПГ з Росії і "тіньового флоту"
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом заявив, що у новому пакеті санкцій ЄС проти Росії будуть обмеження щодо російського СПГ і нафтового "тіньового флоту".
09:51
У США визнали законним референдум у Косові, хоч місцеві серби його і бойкотували
Посольство Сполучених Штатів у Косові заявило, що референдум щодо звільнення мерів – етнічних албанців – у чотирьох північних муніципалітетах із сербською більшістю був проведений законно, і чинні мери залишаться на своїх місцях попри те, що серби масово бойкотували голосування.
09:24
Румунська проросійська партія заперечує звинувачення в антиукраїнських провокаціях
Румунська проросійська партія AUR заперечує звинувачення в тому, що незабаром може почати дезінформаційну кампанію з антиукраїнськими повідомленнями.
09:22
Зеленський розповів, яку зброю хоче бачити у новому пакеті від США
Президент Володимир Зеленський розповів про те, яку зброю важливо передати Україні в межах нового пакета від США після остаточного схвалення Конгресом.
09:05
ЗМІ: США знищили пускову установку після удару по авіабазі в Сирії
Після ракетного удару по американській військовій базі на північному сході Сирії літак очолюваної США коаліції в Іраку і Сирії завдав удару по пусковій установці.
09:03
FT: На Грецію та Іспанію тиснуть щодо передачі Україні додаткових систем ППО
Греція та Іспанія перебувають під сильним тиском з боку своїх союзників по ЄС і НАТО щодо надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони.
08:43
Болгарія може втратити 1,2 млрд євро коштів ЄС на оновлення залізниці
Болгарія ризикує втратити 1,2 мільярда євро коштів ЄС, виділених на відновлення після пандемії коронавірусу, після скасування тендерів на оновлення поїздів Болгарської державної залізниці BDZ.
08:42
Шольц сподівається на швидке рішення Сенату США щодо допомоги Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц сподівається, що Сенат США швидко ухвалить рішення про допомогу Україні після того, як Палата представників схвалила відповідний законопроєкт у суботу.
08:23
SIPRI: Військові витрати у світі росли рекордними темпами і досягли майже $2,5 трильйона
Глобальні військові витрати  досягли 2,443 трильйона доларів у 2023 році, що означає зростання на 6,8% в порівнянні з попереднім роком і те, що темпи зростання були найвищими з 2009 року.
08:21
Сенатор США після ключового голосування в Палаті: Путіну зарано відкорковувати шампанське
У США сенатор-демократ Річард Блюменталь привітав схвалення Палатою представників іноземної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, назвавши це повідомленням для світових диктаторів.
08:00
Чехія знову запропонує обмежити поїздки російських дипломатів
 Чехія знову запропонує обмежити пересування російських дипломатів країнами, які входять до Шенгенської зони.
07:46
Влада Туреччини заявила про затримання 36 підозрюваних у зв'язках з ІДІЛ
У Туреччині заявили про затримання 36 осіб за підозрою у зв'язках із терористичним угрупованням "Ісламська держава".
07:19
Столтенберг заявив, що затримка з допомогою США Україні мала наслідки
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що схвалення Палатою представників Конгресу США пакета військової допомоги Україні не було запізнілим, але затримка мала реальні наслідки.
07:02
ЗМІ: Військову базу США в Сирії атакували ракетами
По військовій базі США на північному сході Сирії випустили щонайменше п'ять ракет з території Іраку.