26 квітня 2024

Статті
В очікуванні Путіна: як бажання Заходу захистити меншини створило сіру зону на Балканах
Сербська влада генерує конфлікти, які дають можливість кричати на весь світ про порушення прав меншин у Косові та про недемократичність косовської влади.
Три завдання Європи Макрона: як президент Франції прагне змінити ЄС та яким є місце України
"Ми повинні перейти в економіку воєнного часу в Європі... Європа від Лісабона до Одеси має унікальні стосунки зі свободою..."
Ультраправа загроза та російське втручання: які наслідки для України несуть вибори в ЄС
Важливо те, що представник партії, яка перемогла на виборах, традиційно очолює Єврокомісію. Так має статися і цього разу...
Новини
22:55
фотоОпонент Орбана зібрав демонстрацію в Будапешті за захист прав дітей
Критик і опонент угорської влади Петер Мадяр, який кинув виклик уряду Віктора Орбана, 26 квітня зібрав у Будапешті кілька тисяч людей на акцію за посилення системи захисту дітей і відставку прем’єра країни.
22:40
ЄС вирішив скерувати ще майже 70 млн євро на гуманітарну допомогу палестинцям
Європейський Союз 26 квітня оголосив про збільшення фінансування для гуманітарної допомоги палестинському населенню на 68 мільйонів євро у відповідь на погіршення ситуації в секторі Гази.
22:25
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес на засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") підтвердила рішення Мадрида відправити Києву ракети-перехоплювачі до зенітно-ракетного комплексу Patriot.
22:09
Німецькі ВПС утретє з початку року перехоплюють російський розвідувальний літак
Німецькі винищувачі Eurofighter, які дислокуються на авіабазі Лааге, 26 квітня піднімались у повітря для перехоплення російського розвідувального літака Іл-20 над Балтійським морем.
21:55
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
Король Великої Британії Чарльз ІІІ з наступного тижня повернеться до виконання королівських обов’язків уперше відтоді, як у нього діагностували рак.
21:46
Бельгія виділить 200 млн євро на ініціативу Німеччини з пошуку ППО для України
Міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер після засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") 26 квітня оголосила про додаткову допомогу з посилення української протиповітряної оборони.
21:30
Канада виділяє ще майже $12 млн на виробництво дронів і снаряди для України
Міністр оборони Канади Білл Блер на 21-му засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") оголосив про виділення додаткових коштів на українське виробництво дронів і чеську ініціативу з закупівлі артилерійських снарядів.
21:16
Остін розповів, чому Росії вдалось відновити військовий потенціал попри війну в Україні
Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що Росії вдалось відновити військовий потенціал, який зазнав втрат після початку повномасштабного вторгнення в Україну, за рахунок адміністративного контролю й підтримки союзних режимів.
ДайджестПольща змінює правила для українців, зброя на $6 млрд з США, Бельгія дає F-16 швидше: новини дня
21:08
Депутат від провладної партії Грузії виступив проти закону про "іноагентів"
Депутат керівної партії "Грузинська мрія" Леван Бердзенашвілі виступив проти ухвалення законопроєкту "про іноагентів".
20:50
Пентагон розкрив вміст пакета замовлень зброї для України на $6 млрд
Міністерство оборони США 26 квітня опублікувало перелік зброї, яку замовить в американської оборонної промисловості для України в межах пакета військової допомоги на 6 мільярдів доларів.
20:43
ЗМІ: Ердоган відклав візит до Байдена
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відклав заплановану поїздку до Вашингтона для зустрічі з президентом США Джо Байденом у Білому домі 9 травня.
20:38
Топгенерал США пояснив, що дасть Україні нещодавній пакет допомоги на $1 млрд
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун вважає, що нещодавно оголошена військова допомога Україні в розмірі 1 мільярд євро дасть українським силам "більше гнучкості" на полі бою.
20:23
Остін: США домовляються із союзниками про надання Україні Patriot та інших засобів ППО
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Вашингтон продовжує вести переговори із союзниками про можливість постачання Україні додаткових систем протиповітряної оборони, зокрема й Patriot.
20:11
Байден заявив, що планує йти на дебати з Трампом
Президент США Джо Байден заявив у п'ятницю, що візьме участь у дебатах з майбутнім кандидатом в президенти від республіканців Дональдом Трампом.
20:00
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
Очільник Пентагону Ллойд Остін підтвердив, що Сполучені Штати виділяють 6 мільярдів доларів на військову допомогу Україні у межах механізму замовлення зброї в американських виробників.
19:46
Фінляндія вперше долучиться до місії НАТО з патрулювання Чорного моря
Фінські Військово-повітряні сили влітку 2024 року розгорнуть загін винищувачів F/A-18 у Румунії в межах місії Північноатлантичного Альянсу з патрулювання повітряного простору над Чорним морем, що стане першим внеском Гельсінкі в цю місію.
19:44
Науседа про можливе розміщення ядерної зброї в Польщі: це був би елемент стримування
Президент Литви Гітанас Науседа підтримав свого польського колегу Анджея Дуду, який заявив про готовність Варшави розмістити в країні ядерну зброю НАТО.
19:26
Бельгія прискорить постачання Україні F-16, це станеться уже у 2024 році
Уряд Бельгії вирішив прискорити постачання Україні власних винищувачів F-16 і зробити це вже до кінця 2024 року, не чекаючи формування нового кабінету міністрів.
19:14
AP: Україна відвела танки Abrams від фронту через вразливість до дронів
Україна була змушена відвести надані Сполученими Штатами бойові танки M1A1 Abrams з огляду на те, що російські безпілотники їх порівняно легко виявляють і атакують.
19:09
У Британії 2 звинувачених у шпигунстві на користь Китаю звільнили під заставу
У Великій Британії в п'ятницю звільнили під заставу колишнього парламентського співробітника та ще одного чоловіка, яких звинувачують у шпигунстві на користь Китаю.
Аналітика короткоПрезидент Франції про загрозу РФ: "Наша сьогоднішня Європа смертна і може померти"
18:53
Естонська розвідка: Ймовірність обвалу українського фронту зменшується
Керівник розвідувального центру Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг вважає, що Росія намагається використати останнє вікно можливостей перед прибуттям в Україну західної військової техніки та боєприпасів для інтенсифікації атак.
18:36
Німеччина та Франція затвердили план спільної розробки "танка майбутнього"
Міністри оборони Німеччини та Франції Борис Пісторіус і Себастьєн Лекорню під час церемонії в Парижі 26 квітня затвердили плани спільної розробки бойового танка наступного покоління зі штучним інтелектом і лазерними технологіями.
18:29
ФотоСтуденти у Франції заблокували елітний університет через війну в Газі
У Франції студенти заблокували вхід до елітного паризького університету Sciences Po, вимагаючи від навчального закладу засудити дії Ізраїлю, який проводить військову операцію проти палестинського терористичного угруповання ХАМАС в Газі.
18:14
Столтенберг: Російські шпигуни не завадять підтримці України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що викриті в останні дні випадки шпигунства на користь Росії в державах-членах Альянсу не завадять наданню військової допомоги Україні.
18:09
Молдова створила можливість для діаспори голосувати на виборах поштою
Парламент Молдови у другому читанні ухвалив проєкт щодо запровадження можливості поштового голосування для виборців за кордоном.
17:58
Блінкен у Пекіні пригрозив Китаю новими санкціями в разі підтримки війни Росії
Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Пекіна підтвердив готовність Білого дому до нових санкцій проти Китаю в разі, якщо він продовжить підтримувати Росію у її повномасштабній війні проти України.
17:52
Кулеба обговорив із главою МЗС Іспанії посилення ППО України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів розмову зі своїм іспанським колегою Хосе Мануелем Альбаресом.
17:43
У Британії двох людей звинуватили в роботі на російську розвідку
Королівська прокуратура Великої Британії оголосила звинувачення двом чоловікам у допомозі російській розвідці, зокрема у зв’язку з ймовірним підпалом підприємства, пов'язаного з Україною.
17:37
Зеленський назвав "Рамштайну" життєво важливі пріоритети для успіху України
Президент України Володимир Зеленський назвав життєво важливими пріоритетами у допомозі, якої Україна потребує від союзників, далекобійну зброю, ППО та артилерію. 
17:29
Норвегія за останні місяці надала Україні військові матеріали на 850 млн євро
Норвегія за останні місяці передала Україні військові матеріали на суму майже 1 млрд норвезьких крон (850 млн євро).
17:28
У Тбілісі на неділю готують великий мітинг проти закону про "іноагентів"
На 28 квітня у Тбілісі готують велику акцію проти закону "Про прозорість іноземного впливу", який загрожує західному курсу та євроінтеграції Грузії. 
17:19
Spiegel: Кремль хотів допомогти "АдН" зі стратегією перемоги на виборах
Російські урядовці на закритій зустрічі у вересні 2022 року обговорювали політику щодо Берліна та після цього склали "нову концепцію" для ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини".
16:54
ЄС продовжив санкції проти причетних до спроб дестабілізації в Молдові
Рада Євросоюзу продовжила до 29 квітня 2025 року обмежувальні заходи проти осіб, відповідальних за дії, спрямовані на дестабілізацію, підрив або загрозу суверенітету та незалежності Молдови.
16:33
Німеччина забезпечить посилену охорону збірній України на Євро-2024
Органи безпеки Німеччини планують забезпечити посилену охорону збірній України під час чемпіонаті Європи з футболу, який цього року з 14 червня по 14 липня пройде в ФРН.
16:22
У Польщі хочуть змінити правила прихистку для українців із простроченими документами
Уряд Польщі врахує рішення України про призупинення консульських послуг для чоловіків 18-60 років у загальному рішенні щодо продовження тимчасового захисту для громадян України, яке на етапі підготовки.
15:50
фотоПоліція демонтувала наметове містечко пропалестинських протестувальників у центрі Берліна
Поліція Берліна демонтувала намети, встановлені пропалестинськими протестувальниками у центрі столиці. 
15:47
Україна та Латвія нарощуватимуть виробництво дронів
Латвія буде спільно з Україною нарощувати виробництво безпілотників в межах "коаліції дронів".
15:32
Латвія передасть Україні великий генератор
Латвія передасть Україні генератор потужністю 215 МВт для покриття енергетичних потреб Києва.
Аналітика короткоЧи стане Європарламент менш дружнім до України через успіх ультраправих
15:28
Ключовим пріоритетом зустрічі формату "Рамштайн" буде ППО для України
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що головним пріоритетом на засіданні Контактної групи з оборони України, що розпочалося вдень 26 квітня, буде посилення української протиповітряної оборони.
15:10
Німецьким ультраправим влаштували обструкцію в Бундестазі
Німецькі урядові та опозиційні депутати розкритикували у парламенті ультраправу "Альтернативу для Німеччини" ("АдН") за підозру в її зв'язках із РФ та Китаєм після того, як помічника депутата від цієї партії Максиміліана Кра арештували за можливе шпигунство на користь Пекіна.
14:49
Рютте, який претендує на посаду генсека НАТО, поїхав у Стамбул на зустріч з Ердоганом
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який завершує роботу на цій посаді та вважається ключовим кандидатом на наступного генсека НАТО, прибув до Стамбула на зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом на запрошення останнього.
13:54
У Польщі знову погіршилося сприйняття президента Дуди
Соцопитування показало погіршення оцінки роботи президента Польщі Анджея Дуди, порівняно з попереднім місяцем, але у лютому показник був ще нижчим. 
13:52
Швеція хоче до 2030 року довести свої витрати на оборону до 2,6% ВВП
У парламенті Швеції запропонували поступове збільшення оборонного бюджету на 4,5 млрд євро до 2030 року, що дорівнюватиме 2,6% від ВВП.
Відео"Зелені чоловічки" Вучича. Як Сербія копіювала у Косові дії РФ – репортаж з місця подій
13:30
Напад з ножем у школі в Уельсі: 13-річна затримана залишиться під вартою
Дівчина-підліток, яку звинувачують у нападі з ножем у школі на заході Уельсу, залишиться під вартою у спеціальному закладі для неповнолітніх правопорушників.
13:24
ФотоПрезиденти Литви та Польщі спостерігали за спільними військовими навчаннями
Президент Литви Гітанас Науседа разом зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою спостерігали за спільними військовими навчаннями з авіаційним елементом "Хоробрий грифон 24/II" (Brave Griffin 24/II).
13:18
Виконавицю теракту в центрі Стамбула засудили до 7 довічних ув’язнень
Турецький суд виніс рішення у справі про теракт, здійснений у Стамбулі, у пішохідній зоні вулиці Істікляль.
13:11
Першому міністру Шотландії загрожує вотум недовіри
Подальше політичне майбутнє першого міністра Шотландії Хумзи Юсафа опинилося під питанням після його рішення виключити з уряду "Зелених".
12:57
Рейтинг німецьких ультраправих – найнижчий за 11 місяців
Правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини" залишається другою за популярністю політичною силою країни, проте її рейтинг зараз найнижчий за останні 11 місяців.
12:48
ФотоBild повідомив про секретну вечерю глави МЗС Німеччини з генсеком НАТО, де йшлося про Україну
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок провела секретну вечерю з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у ресторані одного з п’ятизіркових готелів Берліна.
12:45
У Польщі зробили крок до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
Сейм Польщі підтримав визнання сілезької мови як регіональної, що може зробити її другою офіційно визнаною регіональною мовою у Польщі поряд з кашубською.
12:26
У Дубліні скаржаться на переїзд мігрантів з Британії через закон про депортацію до Руанди
В Ірландії заявили про зростання потоку мігрантів з Північної Ірландії, частини Сполученого Королівства, через ухвалення закону, що передбачає депортацію нелегально прибулих шукачів притулку до Руанди
12:22
Блінкен у Пекіні зустрівся із Сі Цзіньпіном
Держсекретар США Ентоні Блінкен у п’ятницю, 26 квітня, у Пекіні зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.
12:21
У Німеччині готують освітню ініціативу для працівників, щоб сприяти відновленню України
Міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце хоче підтримати відбудову України міжнародною ініціативою кваліфікованих робітників.
12:07
ФотоНова очільниця МЗС Латвії прибула до Києва з першим закордонним візитом
Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже, яка була призначена минулого тижня, у п'ятницю прибула з візитом до України.
12:02
У Швейцарії парламентський комітет підтримав план допомоги Україні на $5,5 млрд
Комітет швейцарського парламенту у четвер ввечері проголосував за допомогу Україні у розмірі 5 млрд швейцарських франків (5,5 млрд доларів) у рамках ширшого пакета, спрямованого на покращення обороноздатності нейтральної Швейцарії.
11:39
Розвідка Британії: Попри значні втрати РФ здатна захоплювати населені пункти поблизу Авдіївки
Розвідка Великої Британії проаналізувала ситуацію в районі Авдіївки Донецької області, де фіксують подальше просування російських окупаційних військ.
11:18
Крадіжка електричних кабелів паралізувала рух поїздів на заході Німеччини
У Німеччині через крадіжку електричних кабелів був паралізований рух поїздів в деяких частинах країни, затримки у залізничному русі можуть тривати до полудня п’ятниці.
11:14
Поблизу Афін виявили схованку з 314 німецькими бомбами часів Другої світової
Під час роботи над масштабним містобудівним проєктом у колишньому комплексі аеропорту Еллініко на південь від Афін було виявлено 314 бомб часів Другої світової війни.
11:00
ФотоЕстонський депутат поїде велосипедом з Таллінна до Києва, щоб зібрати гроші для ЗСУ
Естонський депутат, член комісії з державної оборони Рійгікогу і парламентської групи Україна-Естонія Крісто Енн Вага в п'ятницю вранці вирушив на велосипеді з Таллінна до Києва, щоб зібрати гроші для українських Сил оборони.
10:56
фотоЕстонія у координації з Данією передала Україні два патрульні катери
Міністерство оборони Естонії повідомило про передачу Україні двох патрульних катерів.
10:41
ЗМІ: Іспанія відмовилася передати Україні установку Patriot, але надасть трохи ракет
Іспанія відмовилась поставити Україні батарею Patriot, але на тлі тиску з боку НАТО та ЄС погодилася передати Києву ракети до систем, які вже відбивають російські удари в Україні. 
10:40
Прем’єр Греції виключив постачання Україні систем ППО
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс виключив можливість поставити Україні системи протиповітряної оборони.
10:24
Єреван розглядає пропозицію про організацію зустрічі глав МЗС Вірменії та Азербайджану
Вірменська сторона розглядає пропозиції Казахстану про організацію зустрічі глав МЗС Вірменії та Азербайджану.
10:22
США та Молдова розвиватимуть співпрацю щодо постачання газу до Європи
США та Молдова обговорили співпрацю в сфері постачання газу у світлі намагання Кишинева позбутися залежності від російських енергоносіїв.
10:06
Держдеп: Зміст грузинського законопроєкту про "іноагентів" неймовірно тривожний
У Державному департаменті США вкотре засудили владу Грузії за наміри схвалити скандальний законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу".
09:44
Глава МЗС Китаю попередив про наростання "негативних факторів" у відносинах з США
Глава МЗС Китаю попередив Блінкена про наростання "негативних факторів" у відносинах з США
09:36
Болгарія ризикує втратити мільярди коштів ЄС через суперечку з шахтарями
Болгарія ризикує втратити 4,4 млрд євро фінансування ЄС, оскільки її парламент відклав ключові законодавчі рішення в енергетиці через негативну реакцію шахтарів.
09:31
Дуда: Інциденти з ракетами РФ у повітряному просторі НАТО загрожують ширшою війною
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що інциденти з прольотом російських ракет у повітряному просторі країн-членів НАТО загрожують розпалити ширшу війну.
Аналітика короткоУ чому проблема рішення МЗС щодо обмежень для українських чоловіків за кордоном
09:24
Косово обіцяє запровадити одностатеві союзи у травні
Уряд Косова планує запровадити одностатеві союзи в травні, цей захід є частиною зусиль його частково визнаної країни щодо приєднання до Ради Європи.
09:14
Швеція в рамках НАТО відправить військовий контингент до Латвії
Уряд Швеції відправить невеликий контингент військових до багатонаціональних сил НАТО в Латвії в рамках внеску країни в трансатлантичний альянс.
09:03
Столтенберг: Захід має не допустити залежності від Китаю, як раніше у відносинах з РФ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китай має припинити підтримку РФ у розв’язаній нею війні проти України, якщо він хоче мати хороші відносини із Заходом, а також застеріг союзників від потрапляння у залежність від китайських ресурсів.
08:47
фотоУ фінському місті біля кордону з РФ двічі за тиждень паплюжили український прапор
Український прапор, що майорів перед мерією фінського міста Лаппеенранта неподалік від кордону з Росією, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму.
08:44
Глава МВС Франції підтримав комендантську годину для неповнолітніх  
Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив, що підтримує ідею запровадження комендантської години для неповнолітніх.
08:33
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
Колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес звинуватив німецького канцлера Олафа Шольца у слабкому лідерстві щодо війни в Україні.
08:20
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
Есмінець британського Королівського військово-морського флоту HMS Diamond збив ракету, випущену підтримуваними Іраном єменськими бойовиками-хуситами.
08:15
фотоУ польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
У польському Щецині п'ятеро військових отримали поранення після зіткнення британських військових машин, які їхали колоною.
08:02
Білий дім розповів, якого озброєння зараз найбільше потребує Україна
У Білому домі заявили, що засоби протиповітряної оборони наразі є пріоритетом для України.
07:41
У США розповіли, коли Україна отримає перше озброєння з пакета допомоги на $1 млрд
У США заявили, що перше обладнання в межах оголошеного нещодавно пакета військової допомоги буде доставлене в Україну протягом кількох днів.
07:23
Влада Грузії обурена резолюцією Європарламенту, яка критикує закон про "іноагентів"
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі гнівно відреагував на ухвалену Європарламентом резолюцію, яка закликає не починати переговори з Грузією про членство в ЄС, доки діятиме скандальний закон "про прозорість іноземного впливу".
07:02
Politico: США оголосять про контракти на зброю для України на $6 млрд
США готуються оголосити про один з найбільших пакетів військової допомоги для України вартістю близько шести мільярдів доларів, який надаватиметься за програмою USAI (Ініціатива сприяння безпеці України).