ДержАвтоІмітація: урядове прочитання європейських стандартів

Неділя, 11 січня 2015, 09:05 — Сергій Сидоренко, Європейська правда

За новорічно-різдвяними святами, а по тому – за трагічними подіями, що розгорнулися у Франції, українська проєвропейська спільнота ледь не пропустила історичну подію.

Новина про неї надійшла 6 січня.

Як повідомив заступник міністра внутрішніх справ України, керівник апарату Сергій Чеботар, Україна зможе користуватися перевагою, яку досі країни отримували лише на етапі вступу до Євросоюзу.

"Нові номерні знаки країн Європи, які використовуються на етапі набуття членства в Європейському союзі, в Україні будуть введені вже з 31 березня цього року", -

процитував міліцейського посадовця офіційний сайт МВД.

"Це пов'язано з підписанням Угоди про асоціацію України з Євросоюзом", - повідомила низка інших ЗМІ, посилаючись на інформацію ДАІ.

ДАІ здавна обґрунтовує "номерну реформу" потребою виконання умов асоціації – такі заяви лунали від автоінспекції ще в листопаді, у відповідях на запити. А от крок до членства – це вже нова теза.

Таке поєднання не могло не збентежити "Європейську правду", адже Угода апріорі не висуває до України таких вимог, які з'являються у Брюсселя на етапі набуття членства.

Тож ми надіслали запит щодо існування таких вимог до представництва ЄС в Україні.

Відповідь ЄС, отримана нами в п'ятницу, виявилася очікувано жорсткою: там запевнили, що МВС каже неправду. Угода з ЄС не містить жодних вимог з цього приводу.

"В Угоді про асоціацію немає жодних норм щодо зовнішнього вигляду реєстраційних номерів автомобілів. Навіть в ЄС немає гармонізації з цього приводу. Єдина норма – наявність символу ЄС з лівого боку", - заявили у представництві, де, як виявилося, також звернули увагу на дивні заяви МВС.

Власне, про той факт, що в ЄС немає єдиного стандарту номерів, знає будь-хто, хто час від часу подорожує Європою.

Номер з Великої Британії...
...з Ірландії...
...та з Бельгії

В ЄС дійсно з 1998 року існує стандарт щодо наявності з лівого боку номерного знаку лого ЄС на синьому тлі. Охочі можуть ознайомитися з детальним описом в базі законодавства Євросоюзу.

Так от, саме цей стандарт ЄС не буде дотриманий у нових номерах.

Адже повідомляється, що "зірочки" з'являться на українських  номерах лише після "вступу України до ЄС" (в ДАІ, мабуть, переконані, що нас туди приймуть). А суть стандарту – саме у "зірочках".

До слова, для розуміння: навіть перед вступом до ЄС в країні немає потреби змінювати номерні знаки на автомобілях. Щоб довести це, достатньо... знову ж таки, лише проїхатися вулицями європейських міст.

Старих знаків повно не лише у новачку ЄС – Хорватії...

 

...але й в країні-засновнику союзу – Бельгії. Зверніть увагу, ці авто – явно молодші за 1998 рік, від якого діє стандарт ЄС. Тобто видають їх у нинішній час.

 

То навіщо ДАІ повідомляє нам неправду про потребу впровадити нові стандарти?

Автор бачить дві найбільш імовірних причини. Або це – патологічна звичка брехати, або ж бажання "прикрити євростандартом" якусь не надто чесну оборудку.

Яка з них реальна – наразі неясно (і не виключено, що є третя, або й навіть поєднання двох перших).

До слова, Україна – не перша держава, в якій на шляху зближення з ЄС у влади виникає бажання ухвалити щось "ну дуже євроінтеграційне", ввівши суспільство в оману.

Приміром, авторові доводилося чути, як у Чехії свого часу перед вступом до ЄС пролобіювали норму про обов'язкове встановлення безконтактних кранів у туалетах в місцях загального користування.

Згодом з'ясувалося, що такої вимоги в ЄС не існує, але обрані виробники безконтактної сантехніки встигли непогано підзаробити.

Але повернемося до нашого прикладу з номерами.

МВС декларує ще одну ДУЖЕ благородну мету своєї новації, окрім "фальсифікованої європейської".

Йдеться про бажання позбавитися "прокладки", фірми "Форт", яка оформила патент на старе зображення номерних знаків.

Це – звичний для попередньої влади метод нажитися на держзакупівлях. Саме він був одним зі "струмочків живлення" бенефіціарів сумнозвісного концерну ЄДАПС, які оформили патент на обкладинку паспорта (по суті, на герб України) і тривалий час отримували від держави роялті – платежі за використання об'єкту інтелектуального права.

В МВС кажуть, що тепер зареєстрували інтелектуальну власність на себе.

Це більш ніж похвально. Але ж до чого тоді було би вигадувати історію з "європейськими вимогами" щодо знаків?

 зображення нових номерних знаків

Хоча пояснення може бути досить простим.

Можливо, причина в тому, що від початку в ДАІ також планували ввести свою фірму-прокладку в систему інтелектуальної власності щодо номерних знаків?

Вони навіть зробили всі кроки для цього -  співвласником зареєстрованого дизайну нових знаків виявилася... нікому не відома приватна компанія ТОВ "Голден Флора", яка досі, до речі, не мала ніякого досвіду роботи в сфері інтелектуальної власності.

І лише в жовтні, після розголосу цього факту в медіа ДАІшники схаменулися і повернули нові номери у власність МВС.

Згодом у МВС винайшли "творче пояснення" цього факту – мовляв, "прокладка" була потрібна їм для процесу реєстрації інтелектуальної власності. Будь-який бізнесмен пояснить, що це – відверта неправда, адже посередник у реєстрації інтелектуального права НІКОЛИ не діє таким чином – шляхом входження у структуру власності.

То, звичайно, вже справа минулого.

Добре, що, зрештою, посередника немає.

Але слідкувати за рухами ДАІ у підготовці до видачі нових номерів доведеться дуже уважно.

Бо надто вже багато неправди виходить від цього відомства у процесі підготовки до їх впровадження.

А брехня державного органу  - точно не є європейським стандартом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.