Експорт до ЄС – перервати вільне падіння та "відштовхнутися від дна"

Понеділок, 20 липня 2015, 09:16 — Європейська правда

"Європейська правда" розпочинає публікацію щомісячних матеріалів зі статистичнми даними, присвячених українському експорту до країн ЄС.

Чому саме тепер? Адже зараз наш експорт знаходитися "у нокауті": за результатами січня-квітня український експорт загалом впав на 34,6%, а до країн ЄС - на 34,4%.

Звичайно, що у такій ситуації падіння поставок українських товарів зафіксовано у більшості країн ЄС.

Однак вже найближчими місяцями можна очікувати на поступове відновлення експорту, насамперед - до Європи. 

Чому ми так вважаємо?

На відміну від РФ, падіння поставок до якої викликане політичними чинниками, негативний показник експорту до ЄС був сформований внаслідок призупинення виробництва на Донбасі. Це відбулося у другій половині 2014 року та стало причиною стрімкого падіння української економіки.

Відповідно - показники українського експорту поступово відновлюватимуться вже у другій половині нинішнього року.

Саме тому дуже важливо, в яких країнах відновлення українського експорту відбудеться швидше.

Наразі ми бачимо позитивні показники лише у трьох країнах: Мальті, Словенії та Латвії. Однак загальний об'єм поставок українських товарів до цих країн незначний, а тому ці приклади важко назвати показовими.

Набагато важливіше, коли відновиться зростання експорту до країн ЄС, які є ключовими торговими партнерами Україні: до Польщі, Німеччини, Італії, Іспанії та Нідерландів.

Чи, може, інші країни зможуть посунути їх, ставши більш важливим ринком збуту для української економіки?

За умов, коли закордонні поставки української металургії - ключова експортна стаття минулих років - досі обмежені конфліктом на сході країни, досягнути успіху можна за рахунок сприяння експорту товарів з високою складовою доданої вартості. Але чи реально досягти цього зараз, зважаючи на нульові інвестиції?

А головне - це залежить не лише від активності бізнесу, але й від сприяння уряду, зокрема - посольств та торгових представництв України. А це сприяння, як виявила ЄвроПравда, далеко не завжди є задовільним. 

для збільшення натисніть на зображення 

Отже, відповіді на ці питання ми отримаємо протягом найближчих місяців. А поки - уважно слідкуймо, як змінюється динаміка українського експорту до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.