Без віз і без Шенгену – що станеться з безвізовим режимом в разі "розвалу" Шенгенської зони

Понеділок, 1 лютого 2016, 08:45 — Сергій Сидоренко, Європейська правда

Історія довела, що Порошенко надто оптимістичний у своїх безвізових сподіваннях. А також – що праві були ті, хто чекав нових проблем на шляху до лібералізації.

На січневій прес-конференції президент впевнено заявив: тепер у Раді не буде проблем з ухваленням безвізових законів. Мовляв, у листопаді, коли ВР раз за разом зривала "безвізовий пакет", депутати йому зізнавалися: вони не вірять у безвізовий і тому не бачать сенсу проводити реформи, які вимагає ЄС.

Ці аргументи чули і журналісти ЄП: "Єврокомісія ніколи не дасть добро – от побачите, в грудні позитивного рішення не буде".

Грудень приніс інші новини. Брюссель дав позитивне рішення (попри те, що Україна насправді виконала не всі вимоги!). Здавалося б логіка Порошенка має працювати, але... на минулому тижні парламент відмовився виправляти норму, закладену в закон про бюджет депутатами Деркачем та Мисиком, яка скасувала впровадження електронного декларування майна держслужбовців в 2016 році.

Сім голосувань не дозволили зібрати голоси. Аргументи про безвізовий – не подіяли.

Причому тепер у депутатів є нове пояснення: "Немає сенсу битися за скасування віз – ви ж бачите, Шенгенська  зона скоро розвалиться. І скасовувати візи не буде з ким".

Ця думка – більше ніж поширена. І не тільки у ВР.

Тому є сенс розібратися, що насправді означатиме розвал Шенгену для перспектив безвізового режиму з Україною. Де є реальні проблеми (а вони справді є), а де – міфи та перебільшення (і їх – чимало).

Шенген чи Євросоюз?

Спершу – про поширену помилку.

Ви чули, що Шенген має скасувати свої візи для України? Але це неправда!

Україна не має з Шенгеном жодних домовленостей. Ми не ведемо переговори про скасування віз з Шенгенською зоною (чи то з групою країн, які підписали Шенгенську угоду). І ця група, не буде ухвалювати жодних рішень про безвізовий.

Ця помилка не є несподіваною, це – наслідок "спрощення". Щоби пояснити складні процеси, навіть українські дипломати часом казали, що ми прямуємо до безвізового саме з Шенгеном. Але це не так.

Ми домовляємося про безвізовий не з Шенгеном, а з Євросоюзом, і лише з ним. І в даному разі відмінність – важлива.

Через це чотири країни ЄС за межами Шенгену – Хорватія, Болгарія, Румунія та Кіпр – будуть зобов’язані відкрити кордони для наших туристів і подорожуючих, щойно ЄС ухвалить таке рішення.

Разом з тим, "шенгенські країни", які не входять до складу ЄС – Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн і Швейцарія – будуть змушені також скасувати візи для українців, оскільки взяли таке зобов'язання в своїх двосторонніх угодах з Євросоюзом (Примітка - даний абзац виправлений з урахуванням двосторонніх угод ЄС з Швейцарією, а також з Ісландією і Норвегією)

Але ж Британія залишить візи для українців.
То може, Німеччина чи Австрія зробить так само?

Ні, це неможливо. Вони не мають такого права. В ЄС своїх внутрішніх правил чітко дотримуються (і карають країну-порушника), бо якщо дозволити одному порушити їх в дрібницях – інший захоче  також відступитися. Приміром, в економіці.

Однак є три держави ЄС, які не підкоряються спільним рішенням у сфері міграційної політики. Це – Велика Британія, Ірландія та Данія. Про цей "привілей" вони домовилися з Брюсселем ще в минулому столітті, під час підписання Договору про ЄС (так само деякі країни мають відступи від спільної європейської політики в інших сферах).

І це, до речі, означає, що з Данією – попри те, що вона входить в Шенген і є членом ЄС – ми зараз формально не ведемо переговори про безвізовий режим. Бо вона має ухвалити окреме "безвізове рішення" для України.

Жодна інша держава не може односторонньо зупинити "безвізове" рішення ЄС після його ухвалення. Незалежно від того, йдеться про шенгенську країну ЄС, чи про країну з власними візами.

То що буде, як Шенген щезне/розвалиться/змінить політику,
щойно надасть нам безвізовий?

Власне, з попередніх пояснень зрозуміло: у візовій політиці для українців не зміниться нічого.

Україна – далеко не перша держава, для якої ЄС спільним рішенням планує скасувати візи. Таких країн у світі вже зараз – більше 50. Тому йдеться не про нас.

Тому навіть якщо Шенген перестане існувати, безвізовий для України не буде скасований. Він просто діятиме з кожною країною окремо.

Теоретично, звісно, ЄС згодом може скасувати власне рішення про надання Україні безвізового, але це – вкрай складно зробити.

І для запровадження безвізового, і для його скасування потрібна одноголосна підтримка  країн-членів ЄС. Чи уявляєте ви, що і Польща, і балтійські країни без реальних на те підстав проголосують за повернення візового режиму для Києва? Питання риторичне.

І ще, варто додати. Зникнення Шенгену – точно такий міф. Це – неможливо суто теоретично, адже низка країн Західної Європи просто не мають кордону, який можливо контролювати. Як ви поставите прикордонника на бельгійсько-нідерландському кордоні в кав’ярнях міста Барле?

Фото amusingplanet.com

Інша річ, що Шенген може змінити внутрішні правила і навіть обриси (останнє – менш імовірно).

Вже зараз низка європейських держав відновила контроль на своїх кордонах. Це було дозволено  (і відбувалося на практиці) й раніше – на час самітів G7 чи після потужних терактів, але лише на короткий період.

Тепер прикордонний контроль – приміром, між Австрією та Угорщиною – став новою реальністю.

Але це не означає відновлення віз різних держав замість шенгенських – цього в ЄС наразі не припускають навіть скептики.

Чи стосується нова реальність українців? Звичайно, так!

Треба буди готовим показати паспорт будь-де на кордонах між шенгенськими країнами. Наразі – паспорт з візою (навіть з одноразовою – її використання в декількох країнах так само дозволене!), після скасування віз буде достатньо просто біометричного паспорту.

Це справді неприємно – особливо для європейців, які звикли подорожувати взагалі без паспорту. Та на апокаліптичні картинки "розвалу Шенгену", які популярні в наших ЗМІ, погодьтеся, це зовсім не схоже.

А якщо "Шенген розвалиться" ще до того,
як Україні дадуть безвізовий?

Не будемо виключати, що держави ЄС, в тому числі шенгенські країни, справді суттєво змінять свою міграційну політику.

Мігрантську кризу ніхто не "вимикав", наступного літа в Європі чекають на новий пік напливу біженців з Середземномор’я. І хоча Україна формально тут ні до чого, суспільні настрої відіграють свою роль.

Поки що в Брюсселі запевняють, що плани щодо України не змінюються. "Рішення про запровадження прикордонного контролю, ухвалене деякими країнами Шенгенської зони, не повинно впливати на питання надання безвізового режиму для України", – заявив "Європейській правді" співголова Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, євродепутат Андрей Пленкович.

"Немає жодного зв'язку між дискусіями та законодавчими пропозиціями щодо Шенгенської зони та процесом візової лібералізації з Україною", – йдеться в офіційній відповіді зовнішньополітичної служби ЄС на запит ЄвроПравди.

Та це – станом на сьогодні. Вже за півроку ситуація може змінитися.

Чим довше відтягується дата ухвалення Євросоюзом  рішення про безвізовий – тим більше шансів, що Європа відкине цю ідею надовго. І особливо ці шанси зростають, якщо Рада ігноруватиме реформи у сфері боротьби з корупцією – ті, про які йдеться, коли згадують про "безвізові закони".

І саме тому дії депутатів, які завалюють електронне декларування майна держслужбовців, можуть мати лише одне пояснення: на жаль, красти для них – звичніше, а приховувати статки – природніше.

Бо розмови про те, що "ці зміни не потрібні, візи все одно не скасують, та й Шенген розвалиться" – це брехня тричі: і щодо потреби реформ, і щодо Шенгену, і щодо скасування віз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.