Українська торгівля в новій реальності. Як регіони країни пережили старт ЗВТ з ЄС

Понеділок, 13 червня 2016, 09:10 — Юрій Панченко, Європейська правда

Запуск повноцінного режиму вільної торгівлі з Євросоюзом різко вплинув на статистику зовнішньої торгівлі України.

За останні роки зміни такого масштабу за короткий термін спостерігалися лише в середині 2014 року – після початку дії автономних преференцій Євросоюзу і перших торговельних обмежень РФ.

"Європейська правда" продовжує відстежувати, як зміна торгових векторів впливає на українські регіони. Ця статистика Держстату не публікується на центральному сайті відомства, проте дуже показово ілюструє, наскільки швидко різні частини країни адаптуються до нової економічної реальності.

Перше, на що варто звернути увагу –

в Україні не залишилося областей, де частка експорту в країни СНД перевищує 50%.

Останньою областю, що зберігала таку високу залежність від російського ринку, була Харківщина.

Однак нові російські обмеження, введені після старту ЗВТ з ЄС, призвели до зниження частки СНД до 38%.

Трохи вищою – 42% – частка експорту в СНД залишається в Сумській області. І нарешті, ще в двох областях: Чернігівській і Миколаївській, частка експорту в країни СНД, хоча й перевищує "європейський", поступається поставкам до "третіх країн".

Для збільшення натисніть на зображення

Водночас у структурі експорту 11 українських областей частка поставок до європейських країн перевищила 50%.

Серед них – 9 західноукраїнських областей, що загалом логічно, адже саме захід країни першим показав зростання експорту в ЄС. Новий рекорд – у Закарпатській області частка поставок до Європи досягла 93% від усього експорту (а в СНД, відповідно, 2%).

Однак частка поставок до ЄС перевищила 50% ще в двох областях: Донецькій та Луганській. Якщо досі європейці боялися укладати договори з компаніями з Донбасу, побоюючись загострення військових дій, то тепер цей страх поступово зникає.

Особливо це показово на прикладі Луганської області, де за останні роки експорт впав більш ніж в 20 разів. Така низька база порівняння дозволяє демонструвати зростання експорту навіть до країн СНД.

Однак експорт в Європу в першому кварталі зріс більш ніж у 10 разів! Це дозволяє називати Луганщину "лідером євроінтеграції".

Дуже важливо, що зростання частки експорту в ЄС досягається не тільки і не стільки за рахунок зниження частки СНД, але й завдяки абсолютному зростанню експорту.

За підсумками 2015 року зростання експорту в ЄС фіксувалося лише у шести областях. І це при тому, що лише в Миколаївській і Вінницькій це зростання перевищило 10%.

За підсумками першого кварталу 2016 року зростання експорту в ЄС фіксується в 11 областях. З них 9 показують збільшення у понад 10%.

 Для збільшення натисніть на зображення

Багато це чи мало? Безумовно, враховуючи, що падіння українського експорту в ЄС почалося наприкінці 2014 року – це тільки початок відновлення. Однак динаміка оптимістична – українські компанії поступово знаходять контрагентів в Європі, а головне – старт ЗВТ поставив крапку в дискусії, наскільки впевненим є курс України на Європу.

До цього в ЄС існували побоювання, що Росія "продавить" чергове перенесення старту ЗВТ, а автономні преференції не можуть існувати вічно.

Втім, на тлі поступового відновлення експорту з ЄС, статистика деяких областей виглядає явно загрозливою. У 9 областях падіння експорту до Євросоюзу перевищує 10%.

Це дуже небезпечний показник, а "антилідерами" є Чернігівська, Херсонська та Запорізька області.

Продовження такої негативної динаміки означає, що проблеми зовсім не в "особливості ринкового попиту". Швидше за все, наявні заходи щодо стимулювання експорту (і так досить мізерні) не діють або не використовуються на місцевому рівні.

І нарешті, не варто забувати, що з січня 2016 року обнулилися ставки для більшості європейського імпорту. До цього кроку існувала дискусія, як таке обнулення вплине на імпорт.

Чи буде різке зростання імпорту на початку 2016 року? Або девальвація гривні "вбереже" від цього?

В цілому по Україні зростання імпорту з ЄС залишилося непоміченим – за перший квартал поставки навіть впали.

Для збільшення - натисніть на зображення 

Однак регіональна статистика показує, що в переважній більшості областей поставки з ЄС різко зросли. А в деяких областях, таких як Херсонська та Кіровоградська, зростання європейського імпорту перевищила 40%.

Втім,

у Києві – найбільш забезпеченому місті країни, де частка імпорту традиційно була високою, зростання європейського імпорту склало 14,8%.

Це означає, що значна частина європейського імпорту була забезпечена витісненням не стільки українських товарів, скільки продукції з РФ.

Нагадаємо, що у відповідь на заборони з боку РФ український уряд також запровадив ембарго на постачання низки товарів російського виробництва. У переважній більшості їх замінив європейський імпорт.

Стаття підготовлена "Європейською правдою" в рамках інформаційної кампанії "Сильніші разом"!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.