Святіші за Папу: до чого приведе Польщу повна заборона та криміналізація абортів

Понеділок, 3 жовтня 2016, 09:02 — , Європейська правда
Фото Gazeta Wyborcza

Другі вихідні поспіль тисячі людей, вбраних у чорне, вийшли на вулиці польських міст на так званий "Чорний протест", щоб висловити свою незгоду із законопроектом про заборону абортів і кримінальну відповідальність за них, ухваленим Сеймом у першому читанні минулого четверга.

Хештег #CzarnyProtest став четвертим найчастіше вживаним запитом у польськомовному інтернеті, за кілька днів досягнувши 10 мільйонів публікацій і залишивши позаду навіть дописи під хештегом #TK (Конституційний трибунал, скандал навколо якого не вщухає в Польщі з минулого року).

Окрім демонстрацій, які проводяться партією "Разом", комітетом "Рятуймо жінок" і "Польською ініціативою", польки закликають до проведення в понеділок, 3 жовтня, так званого ісландського страйку (назва походить від протесту в Ісландії 1975 року, під час якого ісландки хотіли показати, що їхня робота має важливе значення для суспільства та економіки).

Ситуацією навколо скандального законопроекту зацікавилися і в Європарламенті – наступного тижня там відбудуться дебати про права жінок у Польщі.

І хоча європейські інституції не мають повноважень у світоглядних питаннях, до яких належить питання абортів, те, що ситуація в Польщі вже не вперше стає предметом обговорення в ЄС, є показовим.

"ПіС сплачує свої зобов’язання перед костелом"

Що ж спричинило такі протести?

23 вересня Сейм надав перевагу драконівському проекту комітету "Стоп аборту" - схвалив його у першому читанні, скерував на подальше доопрацювання, і відкинув пропозиції комітету "Рятуймо жінок", які, навпаки, хотіли пом'якшити чинне законодавство.  "ПіС сплачує свої зобов’язання перед римокатолицьким костелом, який підтримав їх на виборах, і сплачує цей свій борг жінками", – заявила Барбара Новацька з комітету "Рятуймо жінок".

І справді – дії влади можуть розглядатися як відповідь на звернення єпископату до парламентарів і урядовців забезпечити повну юридичну охорону життя ненароджених дітей, зачитане у всіх храмах Польщі 3 квітня.

Тоді це звернення знайшло підтримку на найвищому рівні – за заборону абортів виступила прем’єр-міністр Беата Шидло.

А реальний глава країни – лідер "Права і справедливості" Ярослав Качинський – хоч і зазначив, що під час голосування за світоглядні питання партійна дисципліна не діє, висловив переконання, що цілковиту заборону абортів підтримає абсолютна більшість або й вся фракція.

Хай там як, традиційно прихильні стосунки польських консерваторів з церквою не відміняють слушність зауваження, що своїми останніми діями "ПіС" намагається бути святішим за Папу Римського Франциска, який рік тому дозволив священикам відпускати гріх аборту.

 Мітинг на підтримку антиабортної ініціативи

Новий законопроект цілком обґрунтовано називають драконівським - і це при тому, що нинішнє польське законодавство у цій сфері, м’яко кажучи, не надто ліберальне.

Офіційно аборти за бажанням у Польщі заборонені з 1993 року. Переривання вагітності наразі дозволяється лише у трьох випадках: загроза для життя або здоров’я вагітної жінки; висока ймовірність тяжкої і невідворотної вади плоду або невиліковної хвороби, що загрожує його життю; вагітність, що настала внаслідок зґвалтування.

У перших двох випадках аборт можна робити тільки доти, доки плід недостатньо розвинувся для того, щоб жити поза утробою. У разі зачаття в результаті згвалтування строк можливого аборту обумовлений чіткіше — не пізніше закінчення 12-го тижня вагітності. Відомості про те, що вагітність настала внаслідок злочину, повинен підтвердити прокурор. Медичні показання до аборту мають бути завірені лікарем.

За таких умов, за даними офіційної статистики міністерства охорони здоров’я Польщі, у 2014 році було зафіксовано 977 випадків переривання вагітності, у 2013-му – 744, у 2012 – 752, в 2011-му – 669.

Водночас у Польші почався розвиток так званого "абортного туризму", коли польки заради переривання небажаної вагітності виїжджають за кордон.

Їдуть будь-куди: до Німеччини, Чехії, Словаччини, Австрії, та й навіть до України, де законодачо дозволені аборти за бажанням. В цілому, за неофіційними даними, аборти роблять від 50 до 100 тисяч польок щороку.

Та чомусь автори законопроекту про повну заборону абортів вважають, що страх кримінальної відповідальності зробить свою справу і жінки масово підуть народжувати, часто нехтуючи при цьому власною гідністю, здоров’ям і навіть життям.

"Дехто марить про другий Ватикан"

Хто ж є авторами скандального законопроекту і в чому його суть? Документ потрапив до польського Сейму 5 липня завдяки тому, що комітету "Стоп аборту" вдалося зібрати під ним 450 тисяч підписів при необхідних 100 тисячах.

Розробила його група юристів Ordo Iuris, які на своїй інтернет-сторінці позиціонують себе як "правників, що захищають консервативні цінності в юридичній практиці" і відомі в тому числі тим, що висловили Венеціанській комісії схвальну оцінку одній з пропозицій "ПіС" щодо скандального закону про Конституційний трибунал.  Тобто – підтримали нову польське владу.

Польські ЗМІ зазначають, що юристів Ordo Iuris, які отримали значний вплив з приходом до влади "Права і справедливості", можна зустріти у справах, в яких стикаються консерватизм і сучасність – про штучне запліднення, гендер і, зрештою, аборти.

"Більшість поляків – католики. Очевидно, що закони мотивовані цінностями", – сказав в ефірі TOK FM глава Ordo Iuris Єжи Кваснєвський, який вважає, що звернення єпископів до представників світської влади із закликом "захистити ненароджених дітей" не порушує принцип поділу держави і церкви.

Розроблений Ordo Iuris

законопроект передбачає цілковиту заборону абортів, без жодних винятків, а також запроваджує кримінальну відповідальність

Позбавлення волі від 3 місяців до 5 років загрожую і жінці, що носила дитину, кожному (в тому числі лікарю), хто причетний до смерті плода. 

Від відповідальності жінки звільняються лише в тому випадку, якщо смерть плоду сталася з вини матері (а не в результаті втручання лікаря) внаслідок її ненавмисних дій.

"Польща повинна долучитися до держав, в яких життя охороняється від зачаття", – заявила під час засідання Сейму Йоанна Банасюк з комітету "Стоп аборту". Серед її аргументів – нібито підтримка більшістю поляків заборони абортів і необхідність усунути "дискримінацію дітей з огляду на стан здоров’я".

"Чорний протест" у Кракові 

На думку ініціаторів проекту, заборона абортів стимулюватиме розвиток пренатальних досліджень, які уможливлять народження більш здорових дітей. Опоненти законопроекту ж обурюються тому, що влада потурає спробам позбавити жінку права розпоряджатися своїм тілом, наразити її життя і здоров’я на небезпеку.

"Дехто марить про другий Ватикан. Але багато хто з нас проти цього. Цілковита заборона абортів – це подарунок для гвалтівників. Жінки просто не повідомлятимуть до поліції", - заявила Барбара Новацька з комітету "Рятуймо жінок".

Що далі?

Отже, скандальний законопроект опинився на доопрацюванні в комісії юстиції.

Скільки часу займе робота над ним – невідомо. Це може тривати тижні, місяці  навіть роки. Все залежить від того, на яку позицію пристане "Право і справедливість" і її лідер, зокрема.

Відкриття нового фронту насправді невигідно політичній силі, яка протягом року живе від скандалу до скандалу. Загострення внутрішніх протиріч невигідне польській владі, яка перебуває в затяжному протистоянні з ЄС через конституційну кризу і незгоду зі схемою розподілу мігрантів.

Рейтинг "ПіС" поки стабільно високий – згідно з останнім опитуванням TNS Polska, за консерваторів готові проголосувати 36% респондентів, за "Громадянську платформу" – 17%. А отже, провладна партія не потребує "гострих" ініціатив, щоб мобілізувати своїх прихильників. 

Більше того, така ініціатива швидше може мобілізувати опозицію. Тим більше, що ідея повної заборони абортів не користується популярністю у Польщі.

За посилення заборони абортів виступає 14% поляків, за пом'якшення - 25%, воліють залишити без змін - 42%. Ще 19% не можуть визначитися з позицією 

Як видно з опитування того ж TNS Polska, проведеного 19-20 вересня,

ідею посилення законодавства щодо абортів підтримують лише 14% поляків, тоді як аж 67% виступають або за збереження чинного законодавства, або за його пом'якшення.

А відхилений Сеймом законопроект про послаблення заборони абортів зібрав 215 тис. підписів - теж чималий показник, який не можна ігнорувати.

Форсування теми заборони і кримінальної відповідальності за аборти буде лише підживлювати і без того значну протестну активність у країні. З тою лиш різницею, що тепер до протестів активно долучаються молоді жінки, які зазвичай є менш політизованою категорією населення.

Однак існують чималі сумніви, чи зупинять ці аргументи "ПіС". Адже польські праві впевнені у своїй історичній місії врятувати польську культурну самобутність. Але хіба цього не можна досягти без заборони абортів?

За такого сценарію Польща незабаром може опинитися в компанії таких країн, як Судан, Малі, Іран, Ємен, Афганістан, Панама, Гватемала, Ірландія, де переривання вагітності заборонене або надзвичайно ускладнене.

І хто знає, коли до цієї компанії приєднається ще й Росія, де днями також активізувалися розмови про повну заборону абортів.

Автор: Іванна Костіна,

журналіст "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.