Президент Джо Байден: як почав роботу новий лідер США. LIVE

Середа, 20 січня 2021, 15:25 —
Фото AFP/East News

20 січня, опівдні за вашингтонським часом, так само як і 4 роки тому, Сполучені Штати отримали нового президента.

Та цьогорічну церемонію інавгурації не назвати "традиційною". Уперше з 1869 року та удруге за всю історію США чинний президент Трамп відмовився бути на ній присутнім. Через це довелося продумувати нестандартні кроки – наприклад те, як новий президент отримає "ядерну валізу". 

Як відомо, Трамп досі не визнав свою поразку на виборах, і так само вважає чимало його прибічників. 6 січня це призвело до штурму Капітолію протрампівськими демонстрантами. Через це нинішня церемонія відбувається на тлі безпрецедентних заходів безпеки.  Про це, а також про перші рішення, які має намір ухвалити 46-й президент  США Джо Байден, читайте в нашій онлайн-трансляції.

Також ви можете проглянути відео церемонії, з українськими коментарями та перекладом від "Голосу Америки".

20:35 На сайт Білого дому повернулася іспаномовна версія, яка зникла з початком президентства Дональда Трампа.

20:01 Президент України Володимир Зеленський, глава Офісу президента Андрій Єрмак та тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін дивилися на Банковій онлайн-трансляцію інавгурації 46-го президента США Джо Байдена.

 

19:59 У посольстві США запевнили, що Сполучені Штати залишатимуться непохитними у своїй підтримці України під час роботи нової адміністрації президента Джо Байдена.

19:57 "Немає часу, щоб витрачати час на вирішення кризи, з якою ми стикаємось, - сказав новий президент. - Ось чому сьогодні я прямую до Овального кабінету, щоб отримати право працювати, надаючи сміливі дії та негайне полегшення для американських сімей".

19:40 Церемонія присяги президента Байдена завершилася. Після "інавгураційного параду", який буде віртуальним, без звичної присутності військових частин, президент може відбути до Білого дому. Нагадаємо, ми вже розповідали про перші укази, які він планує підписати

19:31 Джо Байден у своїй інавгураційній промові закликав припинити "грубу війну" між Демократичною і Республіканською партіями, а також закликав американців до єдності, оскільки країна переживає "історичний момент кризи і проблем".

 

19:26 Президент Європейської ради Шарль Мішель надіслав відеопривітання Байдену і Гарріс. Він нагадав про розбіжності, які існують між ЄС і США, але зазначив, що зараз час "повернутися до здорового глузду".

19:07 Генсек НАТО привітав Джо Байдена зі вступом на посаду, заявивши, що це знаменує собою початок нового розділу у трансатлантичних відносинах. Попередник Байдена Дональд Трамп неодноразово критикував НАТО і його членів за недостатній внесок у спільну оборону.

19:01 "Це - день демократії", - говорить Байден у своєму першому виступі в якості президента США. "Це - день демократії. День історії та надії. Через горнила протягом століть Америка випробовувалася, і вона постала перед викликом. Сьогодні ми святкуємо тріумф не кандидата, а справи, справи демократії".

18:55 Вже у перший день роботи на посаді Байден підпише 17 указів, зміст яких вже відомий.

Більшість з них присвячені скасуванню рішень Трампа.

18:50 ДЖО БАЙДЕН ОФІЦІЙНО СТАВ 46-М ПРЕЗИДЕНТОМ США.

 

18:42 Колишня сенаторка від штату Каліфорнія Камала Гарріс склала присягу віцепрезидента СШАГарріс 56 років. Вона народилась у родині темношкірого вихідця з Ямайки, професора економіки Дональда Гарріса, та емігрантки з Індії, дослідниці раку молочної залози Шьямали Гопалан.

 

18:35 Поп-зірка Леді Гага виконала державний гімн США у супроводі військового оркестру. Співачка, яка проводила агітацію за Джо Байдена під час виборів, заявила, що має "велику честь" бути обраною для церемонії.

 

18:14 Обраний віцепрезидент Камала Гарріс щойно прибула на церемонію інавгурації. Її супроводжує офіцер поліції Капітолію Юджин Гудман, який був визнаний героєм після того, як з'явилося відео, як він відводить натовп від Сенату під час заворушень у Капітолії. 

 

17:44 Посол України в США Володимир Єльченко опублікував у Twitter запрошення на інавгурацію Джо Байдена, а також правила етикету під час церемонії.

17:36 Обрані президент і віцепрезидентка США прибули до Капітолію, де через півтори години складуть присягу. Туди також прибув і чинний віцепрезидент Майк Пенс. Як вже повідомлялося, Дональда Трампа на церемонії не буде.

 

17:31 Будівлю Верховного суду США евакуювали після повідомлення про бомбу. Будівля розташована через дорогу від Капітолію, де новообраний президент Джо Байден опівдні складатиме присягу.

17:11 Шведська кліматична активістка Грета Тунберг саркастично прокоментувала останній день Дональда Трампа у Білому домі.

"Він здається дуже щасливим старим, якого чекає світле і прекрасне майбутнє. Так приємно бачити!" – написала Тунберг в Twitter. У 2019 році Трамп назвав її "дуже щасливою молодою дівчиною" після її жорсткої заяви щодо недостатніх дій щодо зміни клімату під час саміту ООН.

17.00 "Це твій час", – написав у Twitter 44-й президент Барак Обама майбутньому главі держави.

16:35 Від України на інавгурації буде наш посол Володимир Єльченко. Іноземних представників везуть до місця проведення церемонії централізовано, автобусом, від Державного департаменту. Нагадаємо, на інавгурацію президентів США не запрошують іноземних лідерів, інші держави представляють їхні посли у Вашингтоні.

Ось фото посла Єльченка у автобусі під Держдепом.

 
twitter Володимира Єльченка

16:31 Президент Трамп залишив записку для свого наступника, але її зміст поки невідомий. Однією з сучасних традицій Дня інавгурації президентів, які залишають посаду, є написання своїм наступникам листа з найкращими побажаннями та порадами. Зазвичай листа залишають на столі "Резолют", щоб новий президент прочитав його, коли вперше зайде в Овальний кабінет.

16:28 "Це – новий день для Америки", – написав у Twitter Джо Байден, який невдовзі складатиме присягу президента США.

16.01 Трамп не згадав Байдена у своїй фінальній промові на авіабазі "Ендрюс".

15:58 Джо Байден перед інавгурацією відвідує церковну службу в кафедральному соборі Святого Матвія у Вашингтоні. Він буде лише другим президентом-католиком в історії США.

 

15:49 У прощальній промові на авіабазі "Ендрюс" Трамп у колі прихильників сказав, що люди "не уявляють, наскільки важко" працювала його сім'я протягом чотирьох років перебування на цій посаді.

"Те, що ми зробили, вражає будь-які стандарти", – сказав він, запросивши також до слова першу леді.

 

"Бути вашою першою леді було честю. Нехай Бог благословить вас усіх, благословить ваші сім'ї і благословить цю прекрасну націю", – сказала Меланія Трамп.

15:38 У короткому зверненні до журналістів президент Трамп сказав: "У нас були дивовижні чотири роки, і ми зробили багато чого. Ми любимо американський народ, і це було щось дуже особливе".

 

15:16 Трамп вже давно заявив, що не буде присутній на інавгурації нового президента. Цим він порушив багаторічну традицію. Останнім президентом США, який пропустив інавгурацію свого наступника, був Ендрю Джонсон, якому теж оголошували імпічмент і який відбув один термін відразу після вбивства Авраама Лінкольна.

15:14 Президент Дональд Трамп щойно вийшов з Білого дому. Він прямує до авіабази Ендрюс, де очікується коротка церемонія прощання перед останнім президентським рейсом до Палм-Біч.

 

15:02 Байден в перший день перебування на посаді поверне США до Паризької кліматичної угоди – глобального пакту про скорочення викидів вуглецю, з якого США вийшли за Трампа. Він також скасує суперечливу заборону на в'їзд із країн з переважно мусульманською більшістю.

14:48 Вже стало відомо, що Байден своїм першим указом оголосить про старт в країні програми з носіння масок протягом 100 днів для стримування поширення коронавірусу.

14:36 На тлі суворих заходів безпеки 12 військових Національної гвардії відсторонили від участі в інавгурації після службової перевірки щодо них. Підставою для відсторонення стали їхні зв’язки з крайніми правими угрупованнями або радикальні висловлювання у соцмережах.

 

14:24 На Національній алеї у Вашингтоні, де розміщені Капітолій та найбільш визначні пам’ятки США, кілька днів тому встановили 200 тисяч прапорів, що символізуватимуть американців, які не зможуть бути присутні на інавгурації.

 

14:11 Церемонія інавгурації розпочнеться о 10:30 (17:30 за Києвом). Зазвичай церемонію відвідують сотні тисяч людей, але цього разу там буде лише трохи більше 1 тисяч осіб через триваючу пандемію коронавірусу.

14:01 Інавгурація Байдена через пандемію коронавірусу і підвищені заходи безпеки не буде схожа на жодну попередню церемонію в американській історії. Історики вказують на інавгурацію Авраама Лінкольна під час Громадянської війни і на присягу Франкліна Рузвельта під час Великої депресії як останні приклади інавгурації на тлі такого рівня розбіжностей і невизначеності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.