Байден йде до перемоги: як проходять вибори президента США. LIVE

Вівторок, 3 листопада 2020, 20:00 — Європейська правда
Фото: Rajanish Kakade/Associated Press/East News
За виборами у США спостерігають не тільки українці. На фото - вуличний художник у Мумбаї (Індія)

Джо Байден чи Дональд Трамп? Один з них має отримати перемогу на президентських виборах, що відбулися у США 3 листопада.

День голосування у Сполучених Штатах завжди припадає на вівторок (пояснюємо, чому). Однак у шаленому 2020 році це – не більше ніж умовність. Через пандемію рекордні 95 мільйонів американців проголосували достроково. 

"Європейська правда" слідкує за виборами-2020 та за підрахунком голосів. Додайте у закладки цю сторінку – тут будуть не лише наші новини, а й цікавинки змагання за океаном. Також радимо слідкувати за нашим Twitter та Facebook. А для тих, хто хоче заглибитися у деталі: ми маємо аналітику про те, чого варто чекати Україні як у разі перемоги Байдена, так і за переобрання Трампа.

А ще радимо нашу статтю про маловідомі правила виборів президента США. І, звісно, наші новини з-за океану, зібрані у цій публікації.

Середа, 4 листопада

22:00 На цьому ми завершуємо нашу текстову трансляцію. Дякуємо, що читали. Надалі продовжимо інформувати у форматі новин та аналітики.

21:40 Підстав для переможної заяви Байдена стало більше. Демократ виграв у Дональда Трампа у ключовому штаті Вісконсині.

21:18 Джо Байден оголосить про свою перемогу, коли у штабі вважатимуть, що він вже здобув 270 голосів виборників. Про це заявила старша радниця його кампанії Аніта Данн, повідомляє CNN.

На запитання про те, чи буде така заява, навіть якщо ЗМІ ще не встигли написати про результати усіх штатів, вона відповіла, що "якщо ми будемо відчувати впевненість, що він вже має 270 голосів виборників - тоді так".

 

20:22 Штаб Дональда Трампа вимагатиме перерахунку голосів в ключовому штаті Вісконсин, де з невеликою перевагою лідирує Байден. Вочевидь, такою буде стратегія боротись за перемогу до останнього.

19:16 Байден став кандидатом у президенти, який отримав найбільшу кількість голосів на виборах в США за всю історію. Трамп теж не пасе задніх, він - на третій сходинці. Причина? Надзвичайно висока явка.

18:50 В МЗС Німеччини зазначили, що коментувати результати виборів у США поки "передчасно" та висловили впевненість, що Штати гідно впораються з усіма викликами. Детальнішу заяву міністра закордонних справ Гайко Мааса читайте тут

18:28 Байден має високі шанси перемогти у Пенсильванії, ключовому штаті, де підрахунок голосів ще триває, і таким чином виграти вибори президента США. Ключове значення тут мають непідраховані поштові бюлетені. Детальніше - у нашому прогнозі. 

18:07 Очікується, що Байден протягом дня вийде зі зверненням до народу, повідомила репортерам керівник його кампанії Дженніфер О'Мелі Діллон. Водночас, вона не назвала ймовірний час виступу кандидата.  

17:31 Дональду Трампу не подобається теперішній стан справ. Він поскаржився, що його лідерство почало зникати "чарівним чином", і назвав це "дуже дивним".

17:04 Зі зміною кольорів на виборчій карті США змінюються настрої друзів Трампа. Уряд Угорщини, який агітував за кандидата-республіканця, вже не вірить в його перемогу.

16:25 Джо Байден обійшов Дональда Трампа у ще одному ключовому штаті, Мічигані, за результатами обробки 94% відсотків бюлетенів.

16:10 Отже, це сталося.

Ми ризикнемо спрогнозувати перемогу Байдена. Впевненість не абсолютна, але достатньо висока. До того ж він перемагає зі значним відривом.

 

15:30 Ви, напевно, чули, що Трамп виграв вибори? Не слухайте. Це неправда. Пояснюємо це у статті "Трамп без гарантій: чому Байден ще не програв змагання за посаду президента"

(спойлер - Трамп, швидше за все, програє).

 

14:25 У Facebook заявили, що реагують на завчасну заяву Дональда Трампа про його перемогу на виборах. Про це речник компанії сказав у коментарі NBC News.

"Коли президент Трамп почав робити завчасні заяви про свою перемогу, ми запустили сповіщення, які з'являються вгорі стрічки у Facebook та Instagram, щоби всі знали, що підрахунок голосів ще триває і переможець поки що не визначений", - заявили у компанії. 

До схожого кроку раніше вдався Twitter: коли Трамп написав про свою перемогу у виборах і про спроби її вкрасти, Твіттер моментально позначив його допис як фейк. 

13:05 Хоча голоси виборців ще рахують, прем’єр Словенії Янез Янша вже поспішив привітати Трампа з перемогою. Він публічно підтримав чинного президента ще перед виборами.

12:36 Джо Байден перехопив лідерство в штаті Вісконсін за результатами обробки 95% відсотків бюлетенів. Цей штат входить до списку ключових, де перемогу одного із кандидатів важко спрогнозувати.

12:17 Євросоюз очікує результатів виборів в США і висловлює готовність будувати міцне трансатлантичне партнерство.

"Американський народ висловився. Поки ми чекаємо результатів виборів, ЄС як і раніше готовий продовжувати будувати міцне трансатлантичне партнерство, засноване на наших спільних цінностях та історії", - написав у Twitter глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

11:56 У Сполучених Штатах триває підрахунок голосів: Дональд Трамп наразі перемагає в 23 штатах, Джо Байден - у 18.

11:30 Оновлені дані підрахунку: 

 

10:17 Джо Байден виграв у штаті Міннесота і лідирує ще у двох "хитких" штатах. Він також перемагає у низці штатів на сході країни.

09:46 Дональд Трамп виступив із заявою у Білому домі і фактично заявив про свою перемогу на виборах президента. При цьому більшість штатів ще рахує голоси і говорити про підсумки зарано.

 

08:55 Все залежить від поштових голосів у штатах, де розрив між кандидатами незначний.

Але якщо рахувати тільки бюлетені в урнах - то Трамп забирає майже усю "сіру зону".

 

08:35 Між тим, триває боротьба адміністрації Твіттер чи то із чинним президентом США, чи то з його часом неправдивими заявами.

Трамп написав про свою перемогу у виборах і про спроби її вкрасти. Твіттер моментально позначив його допис як фейк. 

08:13 Голосування на загальних виборах в США завершилося. О 8 ранку за Києвом закрилася остання виборча дільниця в селищі Ад'як на Алеутських островах, в найзахіднішому населеному пункті США з населенням близько 300 осіб.

 

Американці обирали президента і віцепрезидента, 35 сенаторів, 435 членів Палати представників, 13 губернаторів штатів і територій, а також представників місцевих органів влади.

08:00 Джо Байден виступив перед прихильниками у Вілмінгтоні (Делавер). Він заявив, що підрахунок голосів може затягнутись, але закликав вірити у перемогу. "Я тут, щоб сказати вам сьогодні ввечері, що ми віримо, що ми на шляху до перемоги на цих виборах", – сказав кандидат демократів.

07:55 Трамп підтвердив, що сьогодні ввечері виступить із заявою. "Велика перемога", – написав він у Twitter.

07:34 Дональд Трамп перемагає демократа Джо Байдена у всіх шести так званих ключових штатах – Флорида, Техас, Айова, Огайо, Північна Кароліна і Джорджія.

06:40 Пораховано все більше голосів...
Але інтрига і досі лишається. І ДУЖЕ велика інтрига...

 

Адже, наприклад, The Washington Post має принципово інші прогнози:

 

06:26 Дональд Трамп переміг Джо Байдена у Флориді, яка входить в число так званих ключових штатів – де до останнього невідомо, яка партія і який кандидат переможе на виборах. До них також належать Джорджія, Айова, Північна Кароліна, Огайо та Техас.

06:10 Журналісти, що рахують голоси у ключових штатах, переповнені оптимізмом щодо перемоги Байдена. Ось картина станом на 6 ранку за Києвом:

 

05:54 Підрахунок голосів триває. За даними CNN, Байден перемагає у Нью-Мексико, Нью-Гемпширі, Іллінойсі, а Трамп – у Канзасі, Юті, Міссурі.

05:39 Результати голосування округу Джорджія, що включає Атланту – столицю штату та найнаселеніше місто – затримаються через прорив водопроводу в приміщенні з бюлетенями.

Представники виборчої комісії запевнили, що бюлетені не постраждали, але інцидент затримав підрахунок приблизно на чотири години, перекриваючи сподівання отримати результати приблизно до 23:00 за європейським часом.

Дональд Трамп виграв у Джорджії у 2016 році з відривом 5%.

05:24 Республіканка Марджорі Тейлор Грін, відома тим, що відстоює конспіративні та фанатичні погляди, виграла вибори в Палату представників у штат Джорджія.

Вона, зокрема, підтримує ідею QAnon, послідовники якої вірять, що чинний президент США Дональд Трамп веде таємну війну. Детально про цю конспірологічну теорію читайте в нашій статті.

05:18 Дональд Трамп сьогодні ввечері виступить зі звернення до нації з Білого дому. Високопоставлений представник кампанії Трампа заявив, що "президент виступить сьогодні ввечері. Навіть якщо не для того, щоб оголосити перемогу, йому потрібно викласти свою позицію".

05:05 А ми стежимо за підрахунком голосів у США.

Як вам таке? :)

 

04:56 Продовжують оновлюватися прогнози на переможців у різних штатах.

CNN віддає перевагу Байдену у Колорадо, Трампу прогнозують перемогу у Північній Дакоті, Південній Дакоті, Алабамі і Південній Кароліні.

Reuters прогнозує перемогу Трампа у Вайомінгу, Південній Кароліні та Алабамі, а Байдена – у Колорадо.

04:46. Американці обирають не тільки президента, в деяких штатах проходять вибори на місцевому рівні і є несподівані результати. Штат Делавер обрав першого в історії США сенатора, який відкрито є трансгендером.

 

Сенатором штату обрано Сару Макбрайд, яка також стане найбільш високопоставленим трансгендером на виборній посаді в Америці.

04:20 Між тим, з'явилися важливі недобрі дзвіночки для Байдена від дружнього до нього телеканалу CNN. Підтримка Байдена латиноамериканцями у ключових штатах помітно впала. Пояснюємо, як саме.

04:20 Телеканал CNN традиційно почав публікувати прогнози на переможців у різних штатах, які базуються на результатах в реальному часі і інформації з виборчих дільниць.

Байден, за прогнозом, перемагає у Вермонті, Мериленді, Окрузі Колумбія, Делавері, Массачусетсі, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Коннектикуті. Трамп перемагає в Оклахомі, Кентуккі, Теннессі, Західній Вірджинії, Арканзасі і Північній Дакоті.

Агентство Reuters також публікує прогнози, згідно з якими Трамп перемагає в Кентуккі, Індіані, Західній Вірджинії, Оклахомі, Теннессі, Алабамі, Арканзасі, Міссісіпі. Байдену віддають перемогу у Вермонті, Вірджинії, Окрузі Колумбія, Делавері, Массачусетсі, Нью-Джерсі, Мериленді, Коннектикуті, Іллінойсі і Род-Айленді.

За даними обох ЗМІ, Байден наразі має більшу кількість голосів виборників. Загалом для перемоги їх потрібно мінімум 270.

03:45 Доброго ранку! А ми продовжуємо наш лайв.

Улюблений телеканал Трампа FOX News оприлюднив опитування, проведене разом із Associated Press, що дало сенсаційні результати: 63% американців вважають, що країна рухається не туди, і песимістичні щодо власного майбутнього.

Економічні проблеми – єдиний визначальний фактор для 28% і важливий для ще 58%. У 19% особисті знайомі померли через пандемію COVID-19. Для 41 епідемія – це єдиний важливий фактор, ще для 44% він важливий поруч з іншими. 

Та чи вплине це не їхній вибір нового президента США?

00:56 Джо Байден допустив, що не виголошуватиме промову у ніч виборів. Все залежить від того, чи будуть відомі результати.

"Якщо сьогодні є про що поговорити, я поговорю про це. Якщо ні, я зачекаю, поки наступного дня будуть підраховані голоси", – сказав кандидат демократів. Нагадаємо, що через значну частку бюлетенів поштою результати голосування можуть бути відомі не так оперативно, як зазвичай.

 

00:48 Цікаві результати попереднього екзитполу щодо того, чим керуються виборці, обираючи кандидата. Виявилось, що проблеми економіки, а не коронавірусу, найбільше визначали вибір американців.

00:28 Іноземні уряди та лідери наразі утримуються від коментарів щодо виборів у США. Один із винятків – глава німецького МЗС. Гайко Маас закликав американських політиків визнати результати голосування.

00:18 Хоча деякі міста США, навчені досвідом недавніх протестів, готувалися до насильства і грабежів у день голосування, наразі ситуація спокійна. Новини про серйозні загрози не надходять з жодних куточків країни.

00:12 У деяких штатах день виборів добігає кінця. Менше ніж за годину виборчі дільниці зачиняться в Індіані та Кентуккі.

Вівторок, 3 листопада 

23:57 В одному з ключових штатів на виборах президента США, Північній Кароліні, виборчі дільниці працюватимуть на 45 хвилин довше. Це призведе до затримки в оприлюдненні результатів голосування з цілого штату. 

23:26 Як і Трамп, Байден вірить у свою перемогу. 

Кандидат демократів залишив напис на стіні вітальні в будинку в Скрентоні, де пройшло його дитинство: "З цього дому – в Білий дім з Божою милістю".

22:36 У день виборів працівники виборчих комісій – на передовій пандемії. Ось як виглядають ті, хто забезпечують право голосу інфікованих коронавірусом у Сент-Луїсі, штат Міссурі. Жінка змінює рукавички після того, як передала бюлетень людині з позитивним тестом на COVID.

 

22:28 ФБР вивчає повідомлення про роботизовані телефонні дзвінки, які надходять виборцям та закликають залишатися вдома. Схоже, висока активність громадян не всім до вподоби.

22:20 Джо Байден очікує, що на цих виборах явка буде вищою, ніж будь-коли в історії Сполучених Штатів Америки. Про це він сказав, звертаючись до виборців у Філадельфії, у той час як з натовпу лунали вигуки на його підтримку – "Ми вас любимо!", "Дядько Джо!" тощо. 

"У цьому році проголосує більше людей, ніж будь-коли в американській історії", – сказав Байден.

Він додав, що чув прогнози і про понад 150 млн виборців, та що цього разу дуже активна молодь віком від 18 до 30 років. 

22:10 Трамп випромінює оптимізм щодо своїх успіхів. Про це він сказав репортерам після візиту до штаб-квартири своєї кампанії у Вірджинії, повідомляє CNN. 

"Я чую, що у нас добре йдуть справи у Флориді та Аризоні. У нас все неймовірно добре в Техасі. У нас все добре… Я думаю, що у нас все добре – чую, що у нас все йде добре в цілому. Я думаю, попереду у нас чудовий вечір", – сказав Дональд Трамп.

22:02 Не обходиться на виборах без невеличких інцидентів. У штаті Огайо позашляховик врізався у приміщення виборчої дільниці при церкві св. Івана Хрестителя.

 

Очевидці повідомляють, що водій натиснув на педаль газу замість гальма і врізався у стіну будівлі. За кого проголосував водій, не повідомляється.

21:49 Мер Х'юстона, найбільшого міста штату Техас, приїхав на вибори у істинно техаському стилі – на кінній кареті і у супроводі ковбоїв.

21:16 Ці вибори вкрай важливі для багатьох американців, і чоловік на фото – яскраве підтвердження. Джефф Вілсон, який мешкає у Каліфорнії, проїхав через усю країну понад 1900 кілометрів, аби особисто проголосувати в рідному Техасі. 

На відчайдушний вчинок зважився через те, що так і не отримав бюлетень поштою. Летіти не став – бо ж пандемія. Доба в дорозі, кілька годин сну в машині – і ще один відповідальний виборець доклався до рекордної явки. 

 

21:01 Надходять чергові підтвердження про надзвичайно високу явку. У штаті Коннектикут явка до полудня наближається до 50% зареєстрованих виборців, ще 25% вже проголосували достроково. Загальна явка виборців на виборах 2016 року тут склала 75%.

Студенти з Університету Пітсбурга, штат Пенсильванія, сьогодні вранці вишикувалися у довжелезну чергу біля університетського містечка, щоб встигнути проголосувати до початку занять.

20:35 Реклама завжди є основною частиною виборчих кампаній у США, і цей рік не є винятком. Кампанія Джо Байдена витратила на рекламу понад $638 мільйонів. При цьому витрати тільки на телевізійну рекламу склали майже стільки, як загальний рекламний бюджет Дональда Трампа в $472 мільйони.

20:17 Як проводять день виборів основні кандидати? Дональд Трамп поспілкувався з республіканцями в партійному офісі в Арлінгтоні, штат Вірджинія, за декілька миль від Білого дому.

Байден все ще проводив передвиборчу агітацію в штаті Пенсильванія. Цей штат, на думку деяких аналітиків, може зіграти ключову роль у результаті виборів.

19:46 Кількість гостей, запрошених в Білий дім на святкування завершення голосування, скоротили до 250 осіб. Раніше очікувалося, що на вечірку будуть запрошені до 400 гостей.

19:32 Перша леді США Меланія Трамп проголосувала сьогодні у Палм-Біч, штат Флорида, на відміну від свого чоловіка, який достроково голосував трохи більше тижня тому.

 

"День виборів, тому я хотіла приїхати сюди, щоб сьогодні проголосувати", – сказала вона журналістам на запитання, чому вона не проголосувала з Дональдом Трампом. Пара змінила місце проживання з Нью-Йорка на Флориду рік тому.

19:16 Штат Гаваї вперше проводить голосування повністю електронною поштою. Станом на 3 листопада достроково проголосували 484 000 виборців проти 429 000 у 2016 році. Зазвичай, саме на Гаваях останніми закривалися виборці дільниці, але цього року це станеться на Алясці.

19:03 Щонайменше чотири штати США вже перевищили явку виборців у порівнянні із голосуванням у 2016 році – Гаваї, Техас, Вашингтон і Монтана.

19:01 Навколо Білого дому встановили огорожі на випадок можливих заворушень. Влада заявляє, що наразі немає реальних загроз, але вони хочуть вжити заходів безпеки щодо будь-яких гірших сценаріїв, які можуть виникнути після голосування або найближчими днями.

 

Загалом навколо Білого дому огороджено 52 акри. Парк Лафаєт також огороджений, оскільки влітку там відбулося багато акцій протесту через смерть Джорджа Флойда. Влада намагається тримати людей якомога далі від комплексу Білого дому.

 18:56 В день президентських виборів американці обирають не тільки главу країни і членів Конгресу, але й висловлюються щодо різних законів та ініціатив, висунутих на рівні штату або на місцевому рівні. Цього разу серед питань легалізація наркотиків, питання абортів та відновлення популяції сірих вовків.

18:37 Рекордні понад 100 млн виборців достроково проголосували до початку дня виборів. Ці голоси становлять понад 47% від загальної кількості виборців. У 21 штатах та Вашингтоні проголосували вже більш ніж половина виборців. 

18:14 Штат Вермонт на сході США першим відкрив дільниці для голосування. З 1992 року Вермонт традиційно голосує за демократів і партія часто перемагає в кожному окрузі – хоча чинний президент Дональд Трамп взяв один округ в 2016 році.

18:00 У Сполучених Штатах 3 листопада розпочалося голосування на виборах президента, який керуватиме країною наступні чотири роки. Два маленькі містечка на північному сході штату Нью-Гемпшир розпочали голосування традиційним відкриттям дільниць опівночі. 

 

У місті Діксвілл-Нотч, яке відкрило президентські вибори в США, Джо Байден отримав п'ять голосів, а Дональд Трамп – нуль. Голосування завершилося вже через кілька хвилин після початку, стільки ж тривала обробка бюлетенів. Сусіднє місто Міллсфілд також відкрило свої дільниці і там вже переміг Трамп – 16 голосів, за Байдена – 5 голосів.

Що було до дня виборів?

До виборів у США готувалися не лише американці. Дехто відверто обрав одну зі сторін: Уряд Угорщини почав агітацію не лише на українських, а й на американських виборах

Втім населення Угорщини зі своїм урядом не згідне. Жодна країна ЄС, крім Польщі, не вибрала б Трампа президентом

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.