«Моє європейське місто»: перші результати

Понеділок, 8 червня 2015, 13:35 — Ольга Гуртовенко

Чи буде життя в містах України комфортним та цікавим - питання до самих мешканців. Громадські активісти часто скаржаться, що їхні ініціативи не підтримує місцева влада, а часом і створює багато перешкод для їх реалізації.

Аби голоси активних мешканців міст почули та підтримали, з 12 до 16 травня 2015 року в шести містах України: Києві, Одесі, Львові, Краматорську, Тернополі та Житомирі - було проведено конкурс молодіжних проектів "Моє європейське місто", метою якого став пошук інноваційних ідей для вирішення проблем регіонів. Ініціатором проведення конкурсу стало Представництво Європейського союзу в Україні з метою демонстрації європейськості та проактивності для модернізації українських міст.

В рамках конкурсу учасники самостійно аналізували проблеми міст і пропонували нестандартні рішення. Конкурс продемонстрував, що українці найбільше турбуються про екологічний стан та туристичну привабливість своїх міст, при цьому не забуваючи і про комфортне життя для їхніх мешканців.

На початку хакатонів групи учасників спільно визначали ключові проблеми того чи іншого міста. Обравши найактуальніші з них, учасники винаходили способи їх розв’язання.

Потім, шляхом анонімного голосування, обрали найпріоритетніший проект.

Серед одеситів перемогло бажання зробити своє місто максимально гостинним – найбільше голосів набрав проект створення експрес-курсів з вивчення іноземної мови для працівників сфери обслуговування. Готелі, ресторани, таксі, крамниці – це місця найбільшої концентрації туристів і найбільшого ступеню непорозуміння між гостями міста та його постійними мешканцями. Відтак проходження працівниками сфери обслуговування курсів з вивчення англійської мови допоможе підвищити репутацію міста та зробить відпочинок туристів в ньому ще більш комфортним. Проект уже підтримав Impact Hub Odesa, який і допоможе ініціаторам ідеї з її реалізацією.

Автори переможної ідеї: Андрій Федотов, Андрій Бурковецький, Сергій Пудич, Олександр Майнов, Сакен Каршін, Олена Долапчі.

 

Учасники київського хакатону вважають, що столиця України занадто урбанізована і в ній не вистачає можливостей для дозвілля на свіжому повітрі. Для цього потрібно більше парків і так званих "зелених зон", де б можна було затишно відпочити з друзями чи сім’єю у вихідні та після робочого дня. Створення таких зон могло б вирішити чимало проблем Києва, які стосуються екологічного стану міста, урізноманітнення дозвілля його постійних мешканців та гостей, покращення загального вигляду міста та розвантаження його інфраструктури.

Автори переможної ідеї: Євген Тітаренко, Євген Кузьмичов, Катерина Гуц

Активні львів’яни вважають, що з реалізацією взагалі будь-яких ініціатив у місті не було б проблем, якби існували окремі креативні та робочі простори для жителів певних районів міста чи представників окремих професій. Громадський простір, метою якого є вирішення локальних проблем мешканців, а також втілення ініціатив львів`ян, став би хорошою звичкою синхронізувати дії містян та разом модернізувати Львів. Адже це в першу чергу місто для його мешканців, не лише для туристів.

Автори переможної ідеї: Степан Бурак, Ольга Лактіонова.

Мешканці Краматорська найдужче перейнялись проблемою відсутності руху громадського транспорту після 20:00. Особливо це викликає труднощі у вихідні та святкові дні. Селища, що належать до Краматорської міської ради, опиняються відрізаними від міста раніше за всіх.  Введення контрольних маршрутів о 22:00, 23:00, 00:00 та 01:00 годині (хоча б від залізничного вокзалу до центру) та збільшення кількості машин до віддалених районів (за рахунок зняття автобусів з "коротких" маршрутів) суттєво поліпшили б ситуацію. Щоб уникнути збитків через недостатню наповнюваність, у пізні години ініціатори пропонують зробити подвійний тариф за пізніми маршрутами.

Автори ідеї: Арсеній Пархоменко, Богдан Балацький, Михайло Ільєнко.

"Житомир йде на рекорд" – проект, під час якого учасники хочуть встановити спортивний рекорд з масового віджимання від підлоги. Завдяки проекту його ідейні натхненники хочуть популяризувати спорт та здоровий спосіб життя серед мешканців міста. А разом з встановленням рекорду увага до Житомира буде прикута за замовченням. Проект бере участь у конкурсі стартапів від Nescafe IdeaX, підтримати який може також кожен охочий. 

Автори переможної ідеї: Юрій Жуковський, Олександр Шевчук, Дмитро Палиш, Назар Горобець, Денис Слизько.

Найкращим та найпотрібнішим для розвитку Тернополя учасники хакатону обрали проект з встановлення люмінесцентних сміттєвих баків, які б і вдень, і вночі були на варті збереження чистоти тернопільських вулиць. Для реалізації цього проекту потрібно лише розмалювати вже наявні сміттєві баки спеціальною фарбою, а також додати вже пофарбовані попередньо баки в тих місцях, де їх наразі немає.

Автори переможної ідеї: Марія Іщенко, Михайло Луців, Вікторія Городинська, Мар’яна Хома, Юлія Біловус.

Зрозуміло, що представлені під час хакатонів  ідеї не охоплюють всіх міських проблем. Однак вони засвідчують, якої саме модернізації та змін хочуть мешканці українських міст.

Учасники конкурсів засвідчили свою небайдужість, готовність до змін та ініціативність. Нині вони потребують лише підтримки влади та інших активних громадян у реалізації своїх задумів.

 

Автор:

Ольга Гуртовенко 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.