Девальвація юаня. Китай взяв в заручники світову економіку

Четвер, 20 серпня 2015, 08:30 — Віталій Шапран, Українське товариство фінансових аналітиків

Тільки-но вгамувалися пристрасті від гігантської волатильності фондових індексів в Китаї, як Народний банк Китаю (НБК) підніс ринкам сюрприз у вигляді девальвації юаня до долара США, найбільшої за останні 11 років.

Це дуже тривожний сигнал, насамперед для Європейського союзу і США. Китай дедалі наполегливіше дає зрозуміти світові, що в економіці країни є системні проблеми і вирішувати ці проблеми в майбутньому, ймовірно, доведеться всім світом.


Загроза зі сходу

Якщо враховувати, що головними джерелами занепокоєння останніх місяців були фондовий і валютний ринок Китаю, невеликого аналізу цих ринків має вистачити, щоб склалося загальне уявлення про події.

Свого піку в розмірі 5121 пункту Композитний індекс Шанхайської фондової біржі досягнув 11 червня. Потім пішов "обвал", і 8 липня індекс був на рівні 3507 пунктів (рис. 1). Потім він стрибками відновився до 3965 пунктів 14 серпня.

 

Однак якщо уважно подивитися на графік, то видно, що 2015 рік індекс почав з 3200 пунктів, а діапазон 3900-4000 пунктів пройшов дуже швидко у квітні 2015 року. Композити просто роздулися під дією низьких відсоткових ставок НБК та низки об'єктивних ринкових умов.

Залишиться таємницею, чи був цей сценарій написаний в Нацбанку Китаю з тим, щоб поліпшити умови фінансування для компаній реального сектора, або ці стрибки композитів треба віднести до помилок регулятора.

Та моя особиста думка – цей сценарій був запрограмований Нацбанком Китаю і здійснювався під його контролем. Мені дуже складно повірити в те, що така волатильність фондового ринку можлива в країні, де влада звикли тримати руку на пульсі більшості економічних процесів.

На валютному ринку пригоди почалися 10 серпня. Курс долара до юаня за період з 10 по 14 серпня виріс з 6,2097 до 6,3912, або на 2,92%.

 

Такою була реакція НБК на статистику першого півріччя 2015 року.

Нагадаю, що за перші 6 місяців 2015 року експорт з КНР впав на 7%, а імпорт до КНР знизився на 14%. НБК навіть не потішив той факт, що позитивне сальдо торгового балансу зросло вдвічі.

Причина невдоволення НБК – висока частка експорту у ВВП країни, яка в останні роки коливалася на рівні 25-35%.

Таким чином, погоджуючись на падіння експорту, Нацбанк Китаю автоматично ставив під загрозу прогноз +7% приросту ВВП в 2015 році. І хоча перше півріччя 2015 року було закінчено з темпом приросту ВВП 7%, регулятор вирішив підстрахуватися і пішов на девальвацію юаня.

Для ЄС і США поточний стан справ у Китаї несе серйозні ризики нової глобальної кризи, в разі якої їхні економіки понесуть набагато більші втрати, ніж Китай.

Тому Європейському центробанку і Федеральній резервній системі США доведеться погодитися з бажанням Нацбанку Китаю перекласти через девальвацію юаня частину видатків на оздоровлення китайської економіки на свої плечі.

Для України криза в КНР означає падіння цін на чорні метали і залізорудну сировину – на сьогодні одну з основних статей українського експорту. Процес падіння цін на ринку вже йде повним ходом, хоча криза в КНР ще не почалася.

Україна зараз як ніхто інший зацікавлена в тому, щоб китайський Нацбанк монетарними методами і девальвацією юаня покращив ситуацію в своїй економіці, оскільки навіть падіння темпів зростання ВВП в КНР з 7 до 0-3% швидше за все означатиме низькі ціни на чорні метали, що для України невигідно.


Політичні висновки

В описаному фінансовому ландшафті КНР є над чим замислитись і зробити висновки як глобального, так і локального характеру.

1. Хочу звернути увагу на ідеологію прийняття рішень НБК, якої слід було б повчитися не тільки НБУ, але й ЦБ РФ та іншим центробанкам нашого регіону. НБК ставить пріоритетом економічне зростання, а курс валют, ставки та фондовий ринок (тобто ті інструменти, які повинні обслуговувати ідею економічного зростання) відходять на другий план. Якщо зростання економіки під загрозою – рішення приймається миттєво.

2. Ідея девальвувати юань до долара викликала критику з боку США. Зараз йдеться вже про те, що ФРС, можливо, відкладе підвищення облікової ставки через девальвацію юаня. Стурбованість ФРС є цілком зрозумілою: після девальвації євро до долара США саме на ринок Сполучених Штатів (а також ЄС) поринуть китайські товари, що будуть дешевшати.

3. Вперше у світовій історії дії ЦБ країни, що розвивається, призвели до стурбованості ФРС. До слова, номінальний ВВП КНР відстає від американського на 7 трлн доларів США. Однак за ВВП, розрахованим за купівельною спроможністю, КНР випередила США та ЄС і в 2014 році була економікою номер один за даним показником.

4. Китай мимоволі заявив свої претензії на звання "великого гравця" на глобальному ринку, і з цим гравцем потрібно рахуватися.

Однак на даний момент ситуація виглядає таким чином, що і США, і ЄС не зацікавлені у падінні економіки КНР, яке може спровокувати нову, небачену раніше за потужністю, глобальну економічну кризу.

Тому і ФРС, і ЄЦБ, і навіть МВФ змушені в цій ситуації поводитися стримано, адже в тому, щоб темпи зростання ВВП Китаю різко не скорочувалися, зацікавлені всі великі учасники глобального ринку.

 

Автор: Віталій Шапран,

член виконкому 
Українського товариства фінансових аналітиків (УТФА)

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.