"Співпраця Ісламської держави та України" – новий тренд пропаганди РФ

Вівторок, 3 листопада 2015, 14:40 — Ігор Соловей, журналіст-міжнародник

Кремлівська пропагандистська машина продовжує створювати "альтернативну реальність" для російської людини, поміщаючи її в потрібну "інформаційну посудину".

На тлі безуспішних дій РФ у Сирії та відсутності головної стратегічної мети – створення платформи для зближення із Заходом в рамках "спільної боротьби з ІДІЛ" – Кремль формує передумови для зміщення фокусу боротьби з тероризмом з Сирії на Афганістан (і Середню Азію в цілому).

До катастрофи літака "Когалимавіа" над Єгиптом російський інформаційний простір було просто "наелектризовано" близькою небезпекою, що стала наслідком "священної боротьби Росії з ісламськими радикалами і терористами за тридев'ять земель". Російському обивателю втовкмачували "з усіх прасок", що бойовики "Ісламської держави" вже цілими колонами прямують до Росії, щоб підривати, вбивати, різати і руйнувати "русский мир", який їм протистоїть.

Ось лише деякі заголовки (редакція ЄвроПравди вирішила прибрати гіперлінки, але читач за бажання переконається: заголовки і матеріали – реальні):

  • "Експансія ІДІЛ в Афганістані: можливі наслідки"
  • "ІДІЛ прийде з Афганістану"
  • "Що буде з Талібаном в умовах експансії ІДІЛ?"
  • "Такфіристи з ІДІЛ спалили людей в Афганістані"
  • "WSJ: Афганістан може стати новою зоною протистояння Росії та США"

Але є і новий тренд в інформаційній політиці Кремля у питанні "Ісламської держави".

Останнім часом російські пропагандисти намагаються об'єднати ІДІЛ та... Україну.

Тема "братніх відносин ІДІЛ та України, які спрямовані проти Росії і фінансово підтримуються з Вашингтона" набула "другого дихання" спочатку на маргінальних російських сайтах (в тому числі на тих, що спеціалізуються на антиукраїнській пропаганді):

Там же з'явилася зліплена нашвидкуруч (бо містить помилки) "копія листа" секретаря РНБО України на адресу керівників МВС і Міноборони України нібито про необхідність надати допомогу сирійським опозиційним силам і направити добровольчі батальйони до Сирії.

 

Примітно, що серед адресатів листа згадується і "Правий сектор". Для будь-якого українського спостерігача це саме по собі є доказом того, що лист – фейковий, адже "Правий сектор" жодним чином не належить до українських органів влади і не може фігурувати в такій ролі.

Але у росіян картина світу влаштована інакше. "Правий сектор" є пропагандистською страшилкою для всього "русского мира" і його присутність в цьому списку для читачів з РФ виглядає цілком природно.

Потім цей маргінес плавно перекочував на новий, більш "якісний" рівень і вкладався у вуста "авторитетним особистостям" "русского мира".

"ІДІЛ і Захід все більше потребують один одного. ІДІЛ для Заходу викачує ресурси із Близького Сходу, виконує брудну роботу на кшталт підтримки бандерівців на Україні, вирішує внутрішні проблеми Заходу – створює образ ворога, вони і не приховують цього", – заявив російський депутат Микола Валуєв.

При цьому він був навіть засмучений тим, що бойовики ІДІЛ так і не проникли під виглядом біженців до країн Європи і не покарали "ненажерливих європейців".

Популяризувати цю ідею взявся і кремлівський пропагандист Сергій Марков:

 

Потім своє слово сказало і російське міноборони – спочатку вустами військового експерта Ігор Коротченко: той в ефірі ток-шоу "Політика" заявив, що "в Україні є ризик свого аналогу ІДІЛ, який сформується на базі націоналістичних каральних батальйонів".

"Найстрашніше сьогодні – це дестабілізація України, розпад країни. Це хаос, бойовики, люди зі зброєю. Ми боїмося, що в Україні може виникнути та ж ситуація, що і в Сирії – проІДІЛ. Ці націоналістичні морди, кати, які вбивали свій народ на сході країни", — заявив Коротченко.

А зовсім нещодавно, 1 листопада, вже і телеканал "Звезда" того ж міноборони РФ розповів про "тисячі бойовиків ІДІЛ", яких завезли в Україну з Близького Сходу.

Цікаво, що ця "заява" належить члену експертної групи Російського інституту стратегічних досліджень (РІСД) по Україні Єгору Кваснюку, якому одесити нібито підтвердили, що "у місті з'явилося багато смаглявих, типово арабських осіб. Ці жителі Близького Сходу перебувають в Одесі підозріло недовго. Приїхали, десь побували, щось зробили — і далі вирушили у невідомому напрямку".

Варто підкреслити, що РІСД до 2009 року входив у Службу зовнішньої розвідки РФ, потім був переформатований в структуру, засновником і основним замовником робіт якої виступає адміністрація президента Росії. Директор РІСД – відставний генерал-лейтенант КДБ (СЗР) Леонід Решетніков: великий шанувальник відновлення російської імперії і білогвардійців, який перетворив інститут в оплот православ'я і антиукраїнства.

Саме Решетнікова і співробітника РІСД Тамару Гузенкову колишній співробітник інституту Олександр Ситін назвав безпосередніми розробниками плану нападу на Україну для анексії Криму і Донбасу.

Зазначу, що своє інтерв'ю "експерт" РІСД Кваснюк, де він розповідає про успішні дії російських військ в Сирії, через які "вже тисячі бойовиків ІДІЛ перекидаються через морські порти Одеси та Миколаєва на територію України для введення бойових дій разом з "київської хунтою" проти ЛНР і ДНР, а також для дестабілізації ситуації в самій Росії", опублікував ще 24 жовтня.

Очевидно, що до 1 листопада – дати публікації у "Звезде", ця новина "відмивалася" на маргінальних сайтах і лише тепер стала гідною сайту ЗМІ російського військового відомства.

А згідно з логікою інформвійни, теорія "спільної боротьби ІДІЛ та України проти Росії" найближчим часом має проявитися також і в інших офіційних російських ЗМІ, а потім має бути озвучена російськими політиками або дипломатами на міжнародних зустрічах.

Це напрями інформаційної атаки, що ведеться за безпосередньої участі путінського РІСД: показати жахи ІДІЛ спочатку в Сирії, потім в Афганістані, потім зв'язати їх з Україною (поставки зброї, взаємна допомога найманцями). Такі "висновки" можуть мати прикладне значення – в потрібний момент продемонструвати єдність "київських бандерівців" і ІДІЛ, закликавши "бомбити Україну — тому що там зосередився весь цвіт ІДІЛ, що безпосередньо загрожує безпеці Росії".

І, попри нереальність на перший погляд даного сценарію, пропоную згадати ідеї анексії Криму або створення "Новоросії", які на початку багатьом теж здавалися цілковитою маячнею. 

 

Автор: Ігор Соловей,

журналіст-міжнародник

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.