Записки з Берліна. Україна програє війну: інформаційну чи трансформаційну?

Понеділок, 8 лютого 2016, 13:30 — Ірина Озимок, "Ініціатива професійний уряд"
фото www.docu.sk

Відставка міністрів-реформаторів і відкликання заяв частиною з них минулого тижня, природно, були головними темами новин в українських ЗМІ. Всередині країни така ситуація ще більше підриває і так стрімко падаючий рейтинг до влади.

Натомість на міжнародному рівні вона сприймається як неможливість (чи небажання) української верхівки створити умови для реальних реформ.

А також – як неможливість приходу нових "державних менеджерів", які з’явилися на політично-адміністративному горизонті після Революції Гідності. 

Нещодавно ми повернулись з Берліна, де провели низку зустрічей з німецькими політиками, високопосадовцями, представниками ЗМІ та громадянського суспільства, яких цікавлять прогрес у впровадженні реформ в Україні, роль активістів та волонтерів на державній службі, а також підтримка донорів.

В Німеччині яскраво помітна хиткість української позиції на інформаційному фронті у гібридній війні.

Зокрема – на міжнародному рівні.

Найвпливовіша країна Європейського Союзу з потужним проросійським лобі та слабкою комунікацією з боку України найчастіше ставить питання про корупцію та нових лідерів.

Шкідливе внутрішнє невігластво

В очах німців "Україна вже двічі втратила шанс на якісні перетворення в державі – на початку 1990-х та після Помаранчевої революції", зазначив впливовий учасник дискусії, присвяченої Україні, організованої Європейською радою закордонних справ.

"Зима у вогні" 2013-2014 років знову подарувала надію на прихід до влади нових людей без політичного минулого, готових ламати стару систему через впровадження реформ. Проте вже сьогодні німці з осторогою сприймають заяви молодих міністрів та чиновників про відставку, трактуючи це як неможливість владної верхівки забезпечити умови для реальних перетворень.

Боротьба лише кількох сміливих людей проти величезної бюрократичної машини завжди буде програшною.

Тим більше, бійки та показові арешти у Верховній раді, скандали на засіданнях Національної ради реформ, політичні міжусобиці, про які наші співрозмовники були добре поінформовані, є негативним меседжем для міжнародної спільноти як на рівні політичному, так і на рівні "people to people".

Світ щойно повірив Україні, але вже сумнівається…

Немає інформації, немає реформ

Прогрес у реформуванні країни важко оцінити об’єктивно, тим більше, коли новини – дуже контроверсійні.

Німецькі фахівці високо оцінюють інвестиційний форум, що відбувся в Берліні у жовтні минулого року, зазначаючи, що вперше бачили такий інтерес німецького бізнесу та потенційних інвесторів до України. Проте брак інформації про досягнення в електронних державних закупівлях, дерегуляції, реформуванні поліції радше створює враження, що змін в країні практично не спостерігається.

Чимало питань стосувалося реформи державної служби (яка, здається навіть німцям, є однією з пріоритетних), а також судової реформи.

Деякі з наших співрозмовників наголошували на революційності підходів до проведення реформ, щоб нарешті покласти край "гангстерській економіці". Про негайність боротьби з корупцією ми чули від кожного.

Тому Україні треба засвоїти один урок: досягнення необхідно комунікувати. Проте спочатку потрібно їх досягти!

"Якісні зміни в країні є реальною зброєю проти Росії", – зазначив Фолькер Рюе, екс-міністр оборони Німеччини.

Вже після нашого від’їзду в Баварії, де проросійське лобі достатньо сильне, проходили дискусії щодо безвізового режиму для України...

І попри те, що в багатьох інтелектуальних колах існує розуміння ситуації в Україні, бракує тих, хто доносив би реальні меседжі в маси.

Інвестиції без корупції

Позитивні відгуки про реформи в Україні, на яких ми якомога більше наголошували, все ж не перебивають сприйняття політичної та ділової спільноти Німеччини про підконтрольність макроекономічних показників олігархам та незмінний корупційний контекст української економіки.

Інвесторів лякає, що звинувачення українських можновладців у корупції залишаються без жодних розслідувань та покарань,

а судова система не демонструє вдосконалення в судочинстві.

"Ми не можемо дозволити провалу цієї трансформації", – зазначив Маркус Фельснер, керівник Східноєвропейської асоціації німецької економіки. І додав, що інвестиції починаються з торгівлі, тому порекомендував українській бізнес-спільності налагодити тісніші торгівельні зв’язки з німецькими колегами.  

Підсумок триденного спілкування з німецькими лідерами думок такий: недостатньо проводити інвестиційні форуми та звертатися по донорську допомогу (в чому німецький уряд досить активний, зокрема, через проекти GIZ).

Критично важливо – продемонструвати, що вибір трансформації країни є не популістським гаслом, а реальною важкою роботою, ламанням корупційних схем, залученням найкращих фахівців, забезпеченням гідного рівня життя та запровадженням ефективної децентралізації (зокрема, бюджетної). І довести, що цей вибір вже є невідворотним!     

 

Автор: Ірина Озимок,

член правління "Ініціативи Професійний Уряд"

 

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.