Там, де не забувають своїх героїв, завжди будуть нові

Неділя, 23 жовтня 2016, 09:09 — , посол України в Угорщині

23 жовтня 2016 року Угорщина відзначає 60-ту річницю Революції 1956 року.

У цей день угорці згадують про те, як прагнення до свободи може стати мобілізуючою силою, що об'єднує людей і виводить їх на вулиці. Згадують про те, як бажання мати право на вибір долі власної країни придушували іноземними танками.

А ще згадують про те, що майбутнє держави ґрунтується на подвигах її героїв. 

Кожного разу, висловлюючи свою вдячність героям минулого, сьогодні в Угорщині повторюють: "Там, де не забувають своїх героїв, завжди будь нові".

Україна сьогодні краще за будь-кого іншого розуміє, що відчували угорці у 1956 році.

У 2013 році, коли розпочалися протести проти рішення не підписувати Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом, українці вийшли на вулиці, щоб відстояти своє право на краще життя.

З 2014 року українці протистоять російській агресії, захищаючи не лише свою державу, її територіальну цілісність, а і своє право самостійно визначати майбутнє власної країни.

Угорці, пам'ятаючи 1956 рік, можуть зрозуміти, що українці відчувають сьогодні, за що вони борються і чому простоять. Так само для угорців зрозуміло, чому так важливо, щоб у протистоянні агресору Україна мала міжнародну підтримку і не залишилася сама.

Угорці у 1956 році заклали основу майбутніх змін, які в решті решт завершилися розпадом Радянського Союзу і Варшавського договору, падінням соціалістичної системи і об’єднанням Німеччини.

Україна сьогодні відстоює систему цінностей, на якій ця нова реальність була створена. Нам потрібна єдність і рішучість, щоб зберегти ті цінності, на яких побудована сучасна демократична Європа.

Не можна толерувати порушення міжнародного права і агресію. Терпимість до таких речей лише спонукатиме агресора до подальшого наступу та  нових і нових порушень. Не можна втрачати єдність, адже лише разом ми можемо протистояти потужному тиску і пропаганді.

Вшановуючи героїв 1956 року, ми поділяємо біль угорців за втраченими життями, але одночасно і гордість за тих, хто не побоявся голосно висловити свою думку і боротися за майбутнє свого народу.

Я сподіваюся, що Угорщина і наші європейські партнери і надалі підтримуватимуть Україну в її сьогоднішній боротьбі. Не забувайте про угорських героїв, яких пам'ятаємо і ми! І не дайте іншим забути про українських героїв! Вони сьогодні відстоюють право - і своє, і всієї Європи - залишитися такою, про яку угорці мріяли у 1956 році.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.