Зупинити відтік мізків: як Україні врахувати помилки Східної Європи

Середа, 29 листопада 2017, 09:01 — , Hanken School of Economics

Що стало найбільшою об'єктивною проблемою, з якою зіткнулася Україна в процесі євроінтеграції? На мій погляд, відповідь очевидна – відтік мізків.

Втім, Україна в цьому не самотня. З подібною проблемою зіткнулися багато східноєвропейських країн. Їхній досвід може бути корисний для України, адже ця проблема має рішення.

Ми живемо в світі з надлишком грошей та ідей. Однак для втілення цих ідей в життя одних лише грошей недостатньо – потрібні талановиті люди. Що таке талановита людина? Це поєднання хорошої освіти, знання мов, професійних умінь, сили характеру і допитливості розуму.

Таких людей небагато! І на таких людей є величезний попит – як на Сході, так і на Заході.

У багатьох країнах Східної Європи дефіцит талановитих людей поглиблюється значно швидше. Чому? Частково – через якість освіти. Частково – внаслідок демографічної кризи. Однак основною причиною є привабливість Євросоюзу, який також потребує талановитих людей і може запропонувати кращі умови.

Завдяки чому західні члени Євросоюзу залучають талановитих людей? Крім очевидно значно вищої заробітної плати, є ще такі чинники:

- можливість розвиватися як професіонал в суспільстві, яке в цілому побудовано на основі меритократії (про це – в моїй попередній статті);

- комфортне існування – як в плані екології, так і в плані щоденного побуту своєї сім'ї;

- ефективна взаємодія з державою.

Всі три причини дуже важливі!

Чому хорошим фахівцям немає причин брати участь у свідомо нечесній системі, де професійне зростання і благополуччя залежать не стільки від здібностей і старанності, як від лояльності? Логіка дуже проста: якщо живемо лише раз, чому я буду заробляти менше і жити гірше в ситуації, коли мій талант глобально конвертується і я можу забезпечити собі і своїй родині значно кращі умови життя за кордоном? Навіщо витрачати місяць часу і море нервів на отримання елементарної держпослуги, якщо в багатьох країнах це можна зробити за 10 хвилин?

Наскільки істотною є ця проблема? Надзвичайно! Всі східноєвропейські країни втрачають людей. Показовий факт – з українців, що переїжджають до ЄС, 40% – люди з вищою освітою.

Як змінити ситуацію? Це здатні зробити два основних гравці: держава і роботодавці.

Тут можна піти легких шляхом (якому багато хто надає перевагу) і в усьому звинуватити державу: "те не зробили, те розвалили, те ускладнили..." І це в цілому вірно – державні інститути в багатьох країнах Східної Європи, м'яко кажучи, бажають кращого.

Але на мій погляд, значно легше і швидше ситуацію можна змінити, якщо роботодавці зрозуміють, наскільки тактична вигода від дешевої робочої сили для них стратегічно згубна.

У будь-якому підручнику менеджменту написано: не можна побудувати компанію класу А зі співробітниками класу Б! А талановиті співробітники коштують грошей і вимагають до себе певного шанобливого ставлення! Причому гроші не на рівні "30% вище середнього для нашого міста", а на цілком європейському рівні.

Це також вимагає переосмислення бізнес-моделі: у чому наша конкурентна перевага? І на мій погляд, очевидно, що вона не може бути в дешевизні робочої сили.

Яка може бути альтернатива? Нічого не міняти! І тоді Україна піде слідом за іншими східноєвропейськими членами Євросоюзу, де вдома залишаються самі пенсіонери, перспектив все менше й менше, а талановитих людей знайти все складніше.

Зрештою, бізнес зрозуміє згубність своїх стратегій, однак змінити ситуацію буде вже неможливо.

Щиро сподіваюся, що Україна отримає урок з попереднього досвіду країн Східної Європи.

І оскільки сподіватися на політиків малоймовірно, я швидше хочу апелювати до стратегічного мислення роботодавців!

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.