Україна подала на Росію в ЄСПЛ щодо повернення викрадених дітей-сиріт

П'ятниця, 13 червня 2014, 15:31

Україна подала заяву до Європейського суду з прав людини щодо впливу на Росію у питанні повернення викрадених українських дітей-сиріт. Як передає УНІАН, про це повідомив на брифінгу міністр юстиції України Павло Петренко.

"Мін'юст спільно з нашими правозахисниками підготували і подали заяву до Європейського суду з прав людини у порядку, визначеному 39-м правилом Конвенції по захисту прав людини, а саме - вжиття негайних заходів реагування у випадку існування загрози для життя, прав і свобод людини. Ми в цій заяві вимагаємо вжиття Європейським судом заходів щодо Російської Федерації в частині зобов'язань російських компетентних органів забезпечити передачу цих дітей-сиріт представникам дипкорпусу України, які перебувають у Ростовській області", - сказав Петренко.

Нагадаємо, що  12 червня вранці із Сніжного на оздоровлення в Дніпропетровську область на автобусі виїхали 25 вихованців Сніжнянського дитячого будинку. На виїзді з міста автобус, що рухався у супроводі автомобіля ДАІ, було зупинено. Машину ДАІ було відрізано озброєними терористами "ДНР", а автобус захоплено. Пізніше стало відомо, що автобус перебуває на кордоні з Росією.

Після переговорів української сторони з представниками Прикордонної служби РФ і терористами було звільнено водія автобуса, частину дітей і двох дорослих, що супроводжували дітей. Незабаром автобус з українськими дітьми знайшли в Донецьку Ростовської області РФ, де розташований пункт пропуску для автомобільного сполучення через українсько-російський кордон "Ізварине".

За фактом незаконного затримання українських дітей і примусового переміщення їх через кордон український Омбудсмен звернулася до російського колеги і висунула вимогу негайно втрутитися в ситуацію. Аналогічні звернення було направлено на ім'я генерального прокурора РФ, міністра з надзвичайних ситуацій і губернатора Ростовської області. Російський омбудсмен запевнила, що взяла справу під особистий контроль.

Як заявили в прес-службі МЗС України, російська сторона "незаконно дозволила перевезти на територію РФ" 16 викрадених українських сиріт, без відповідних дозвільних документів, а лише за копіями свідоцтв про народження. Тим самим "російська сторона грубо порушила положення угоди між урядом України і урядом Російської Федерації від 16 січня 1997 року, а також узяті на себе міжнародні зобов'язання у сфері забезпечення прав дітей, зокрема статті 11 і 35 Конвенції ООН про права дитини", - зазначили в МЗС України.

За словами генконсула України в Ростові-на-Дону Віталія Москаленка, діти перебувають у пансіонаті "Донецький" в місті Донецьк Ростовської області РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.