Греція гарантує візову лібералізацію для українців в 2014 році

П'ятниця, 13 червня 2014, 17:08

З початку 2014 року Грецьке консульство суттєво покращило показники видачі багаторазових шенгенських віз тривалого терміну дії і планує збільшувати цей відсоток.

Про це керівник візового відділу посольства Дімітріос Транос повідомив Європейській правді, реагуючи на публікацію видання "Візи третього сорту"

Як повідомлялося раніше, Єврокомісія оприлюднила статистику візової практики шенгенських консульств у різних країнах. Виявилося що Греція, а так само кілька інших країн ЄС видають російським туристам "довгі" візи більш охоче, аніж українцям.

Так, у 2013 році було в Києві було видано лише 14% віз тривалої дії, а в Москві – 36%, до того ж, з 2014 року росіянам пообіцяли додаткові пільги.

Дімітріос Транос запевнив Європравду про кількаразове зростання даного показника. "Із загальної кількості віз, виданих у 2014 році (до 31 травня) частка багаторазових, на термін від 3 місяців до 5 років, сягнула 45,2%, а у категорії довгострокових від 1 року до 5 років склала 26,5%", - заявив він.

Необхідно зазначити, що Єврокомісія не вважає "тримісячні" візи довгостроковими і не включає їх до числа "довгих" віз в офіційній статистиці. Тому реальний показник Греції, швидше за все, буде меншим за заявлені 45%. Однак покращення візової практики є безперечним.

Дипломат пояснив низькі показники минулого: "Причина, з якої в 2013 році кількість багаторазових віз із тривалим терміном дії склала 14%, полягала в тому, що багато відвідувачів Греції подорожували до моєї країни й взагалі до країн Шенгенської зони вперше, отже, ми не мали права у масовому порядку видавати їм багаторазові довгострокові візи".

Також представник посольства стверджує, що існують непоодинокі випадки некоректного використання українцями грецьких віз: "Багато українців отримували грецьку візу, але не подорожували до Греції, як мали б це зробити, компроментуючи тим самим наш Консульський відділ".

Варто зазначити, що під час написання статті "Візи третього сорту" консульство не відповіло на інформаційний запит "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.